Silvers Rayleigh

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Silvers Rayleigh (シルバーズ・レイリー Shirubāzu Reirī) gjithashtu i njohur si Mbreti i Errët, është personazh fiktiv në anime dhe manga One Piece. Ai është ish-piratë i Piratëve të Rogerit, i njohur si “Dora e Djathtë e Mbretit të Piratëve”.[1] Ai ishte mësues i Luffy ku i'a mësoi Haki. Ai gjithashtu është burri i Shakujakut.

Personaliteti[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Rayleigh është zemërgjerë dhe shakaxhi si kapiteni i tij. Në të kaluarën, ai ishte i padurueshëm me antarët e ekuipazhit dhe morri pozitën si mësues i disiplinës shumë seriozisht. Sidoqoftë, ai u bë i qetë në moshën e tij të vjetër dhe tregoi qetësi edhe gjatë trajnimit me Luffy.

Ai shpesh thotë për moshën e tij se “trupi i tij nuk fuksionon siq ishte në të kaluarën”.

Ngjajshëm me Mjekërrbardhin, Rayleigh i pëlqen të flas për të kaluarën dhe për kohën kur ai ishte në anijen e Rogerit, por nuk i pëlqen të flasë për të shkuarën e errët të Void Century. Ai është mjaft i hapur në biseda, siq ndodhi kur ai gati për t'i treguar Nico Robin për të vërtetën e Void Century, nëse ajo dëshironte, por refuzoi.

Edhe pse ishte armik me Piratët e Mjekërrbardhit, ai tregoi respekt për kapitenin e tyre dhe poashtu qajti kur Mjekërrbardhi vdiq.

Aftësitë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në të kaluarën, Rayleigh luajti rolin në ekuipazhin e Rogerit si i dyti në komandë. Ai i urdhëronte detyra të ndryshme, ku në mesin e tyre ishte disiplina mes Buggy dhe Shanks. Pas shpërbërjes së ekuipazhit, Rayleigh u bën jë person që mbulon një anije me rrëshirë të veçantë që e lejon atë të zhyten në ishullin Fishman.

Ai është një nga personazhet jashtëzakonisht i fuqishëm. Shakujaku e referon atë si “një person 100 herë më i fuqishëm se Njëmbëdhjetë Supernovas”. Për sa i përket energjisë së papërpunuar, kur Zëvendës Admirali Garp u informua se Rayleigh mund të jetë në Arkipelagun e Sabaody, ai u tha burrave të tij të mos e përballnin atë dhe as nuk duhet të informohet Admirali i Flotës. Garp arsyetoi se marinsat nuk duhet të përballen me dy legjenda, Mjekërrbardhi dhe Rayleigh në të njëjtën kohë. Admirali Kizaru madje pranoi se nëse marinsat do të bënin një përpjekje të sinqertë në kapjen e Rayleigh, ata do të duheshin të bënin përgatitje serioze, duke shpjeguar më tej forcën e tij të madhe.

Rayleigh vetë pranoi se ai nuk është aq i ri sa ai dikur ishte, dhe mund të lodhet në betejë. Kjo mund të thotë kur ai ishte i ri, ai mund të ketë qenë edhe më i fortë se kur ai përputhet me Kizarun. Jinbe, një ish-Shichibukai i cili ishte mësuar për të parë Mjekërrbardhin, u trondit më vonë ku pa Rayleigh personalisht. Eustass Kidd vetë deklaroi se Rayleigh ishte "një legjendë".

Rayleigh duket shumë i ditur në bravandreqës, në gjendje të heqë prangat e skllevërve që i ishin vendosur dhe gjigandin me të cilin u skllavërua pa përdorur asnjë çelës fare. Ai gjithashtu largoi prangën shpërthyese e skllavit të Camie dhe shpërtheu në ajër përpara se të shkatërrohej.

Ai ka aftësi të forta fizike edhe pse është i moshuar. Në anime, ai gjuajti plumba me një forcë të jashtëzakonshme ku shkatërroi topa të cilët ishin drejtuar kah ai.

Rayleigh është një shpatar jashtëzakonisht i fuqishëm dhe i aftë, edhe pse ai pretendon të ketë degraduar në aftësi disi nga ditët e tij më të reja dhe më të shëndetshme. Ashtu si Zoro, ai mund të krijojë prerje jashtëzakonisht të fuqishme të ajrit të kompresuar siç tregohet kur ai e prerë tokën me lehtësi për të parandaluar marinsat që ndjekin Luffy. Ai mund të kombinojë Ambicien e Armatimit me shpatën e tij, duke e lejuar atë të luftojë në mënyrë të barabartë me Kizaru, i cili vetë është një shpatar shumë i aftë dhe gjithashtu arriti të pres dhe të tërheqë gjak nga fytyra e Kizaru, i cili është përdorues i frutit Logia (frut i elementit).[2]

Haki[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Rayleigh është një nga personat që mund të përdorë tri lloje të Ambicies. Rayleigh gjithashtu tregohet se zotëron mjeshtëri të madhe të Ambicieve dhe i përdori të tre llojet ndërsa mësoi Luffy, dhe e stërvit atë në bazat.

Haoshoku Haki[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Rayleigh e ka zotëruar Ambicien e Pushimit në atë masë sa të mund të bëjë një objektiv specifik krejtësisht pa vetëdije. Ai është në gjendje ta bëjë këtë pa ndikuar negativisht tek dikush tjetër afër objektivit fillestar. Ai me aftësi të kufizuara i bëri të gjithë pavetëdije me këtë fuqi, përveç Piratëve të Kid dhe Piratëve të Zemrës. Rayleigh komentoi më vonë se piratët që ishin ende në këmbë nuk ishin fillestar të zakonshëm. Vetëm individë shumë të fortë dhe të vendosur mund të rezistojnë kësaj fuqie. Një nga punonjëset e Trafalgar Law ishte shumë afër të rrëzohej, dhe madje Lae dhe Eustass Kidd ishin djersitur pak pasi e duruan shpërthimin.

Busoshoku Haki[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Rayleigh ka një aftësi jashtëzakonisht të lartë në Ambicien e Armatimit, duke e lejuar atë të anashkalojë në mënyrë efektive fuqitë e një përdoruesi të frutave të detit dhe të prekë "trupin thelbësor" nën çfarëdo mbrojtje që jep fruti siç shihet kur ai përdori Busoshoku Haki për të shkelmuar dhe ridrejtuar një sulm nga Admiral Kizaru.[3] Ndërsa mësoi Luffy bazat e Haki, Rayleigh mund të devijojë një këmbë e një elefanti gjigant dhe të shkaktojë dëme të konsiderueshme në elefant me vetëm forcën e plotë të Busoshoku Haki të tij, ndërsa sulmi i Luffy në Marshin e Dytë nuk mund të bënte aspak dëm, dhe gjithashtu duke dëmtuar Luffy me një goditje të fortë prej Haki për të demonstruar aftësitë e tij të Haki. Në përgjithësi, aftësia e jashtëzakonshme e Rayleigh në Ambicien e Armatimit i lejon atij ta përdor atë për një vepër shkatërruese. Ai është gjithashtu në gjendje të ngurtësojë pjesë të caktuara të trupit ose sendeve të tij, siç tregohet gjatë stërvitjes së tij me Luffy.[4]

Rayleigh mund të përdorë një aplikim të përparuar të Armatimit i cili i mundëson të lëshojë Haki e tij në një distancë të shkurtër pa një medium. Ai është gjithashtu në gjendje të përdorë një version të klasës së lartë të kësaj teknike, ku Rayleigh mund ta kanalizojë Haki e tij në kundërshtarin e tij, duke e lënë të shkatërrojë ata nga brenda jashtë, të cilin ai e përdori për herë të parë për të shkatërruar prangën e Camie.[5]

Kenbunshoku Haki[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Rayleigh është shumë i aftë në Ambicien e Vëzhgimit i aftë të kuptojë emocionet dhe natyrën e të tjerëve. Ai gjithashtu mund ta përdorte atë për të kuptuar forcën e të tjerëve në një shkallë të gjerë. Kjo u tregua kur Rayleigh e përdori këtë Haki për të kuptuar se kishte pesëqind krijesa në ishullin Rusukaina që ishin më të fortë se Luffy në atë kohë. Rayleigh përdori gjithashtu Ambicien e Vëzhgimit për të shmangur me profesionalizëm sulmin e një elefanti me sytë e tij të mbyllur.

Mjeshtëria e jashtëzakonshme që Rayleigh ka mbi këtë lloj Haki tregohet edhe nga fakti se ai mund të ndiejë njerëz në të gjithë ishullin ku ndodhet aktualisht ndërsa shumica e njerëzve mund ta kuptojnë vetëm në afërsi të tyre të afërt.

Dublimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në japonisht, Rayleigh dublohet nga Keiichi Sonobe dhe Kazuyuki Sogabe (si i ri në epizodin e 8). Në anglisht, ai dublohet nga Bradford Hutson (si i ri) dhe Bruce Carey.

Kuriozitete[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Emri i tij është i ngjajshëm me personazhin dhe antagonistin Long John Silver nga romani Ishulli i thesarit. Emri i tij është poashtu i ngajshëm me zbuluesin anglez i shekullit 16-të Walter Raleigh (shkronja “y” në fakt shqiptohet si “i”).
  • Tre anëtarët e ekuipazhit të Rogerit u emëruan pas metaleve: Gold (ari) konsiderohet si metali më i vlefshëm, pastaj Silver (argjendi) ishte e dyta. Kjo është e ngjajshme pasi Gold D. Roger ishte kapiteni dhe Silvers Rayleigh ishte zëvendës kapiten.
    • Anëtari tjetër Scopper Gaban u emëruan pas metalit “copper” (bakër)

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ One Piece Kapitulli 500 dhe Epizodi 394
  2. ^ One Piece Kapitulli 512 dhe Epizodi 404
  3. ^ One Piece Kapitulli 511 dhe Epizodi 404
  4. ^ One Piece Kapitulli 894
  5. ^ One Piece Kapitulli 947