Principata e Vlorës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Principata e Vlorës (1346-1417) ishte një principatës mesjetare në Shqipëri, afërsisht përfshinte territoret e rretheve të ditëve të sotme të Vlorës (Valona), Fierit dhe Beratit. Fillimisht nën kontroll të Perandorisë serbe, ajo u bë sundues e pavarur pas vitit 1355, edhe pse de facto nën ndikimin e Venecias, dhe mbeti si e tillë deri sa u pushtuan nga Turqit Osman në vitin 1417.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Qyteti me rëndësi strategjike i Vlorës, në bregun e ditëve të sotme të Shqipërisë, për të luftonin në mënyrë të përsëritur Bizantinët dhe fuqi të ndryshme italiane në shekullin e 13-të. Më në fund u pushtua nga Bizanti rreth vitit 1290, ajo ishte një nga qytetet kryesore perandorake në Ballkan.[1] Sundimi Bizantin zgjati deri në vitet 1340, kur sundimtari serb, Stefan Dushan, duke përfituar nga lufta civile Bizantine, mori Shqipërinë. Vlora ra në fund të vitit 1345 ose në fillim të vitit 1346, dhe Dushan vendosi kunatin e tij, Xhon Asen, vëllai i mbretit bullgar Ivan Aleksandri, në krye të Vlorës si kryeqytet, ndërsa Kanina dhe Berati, si kështjellat e tij kryesore.[2][3]

Sundimtarët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • John Komnenos Asen (1346-1363), Despot
 • Alexander Komnenos Asen (1363-1372), Udhëheqës i Vlorës dhe Kaninës[4]
 • Balsha II (1372-1385), Udhëheqës e Kaninës dhe Vlorës, më vonë Dukë i Shqipërisë[5] (latinisht: magnificus dominus Balsa Balsich, Gente, Canine et Avlone dominus)[6]
 • Komnina Balsha (1385-1396)
 • Mrkša Žarković (1396-1414)[7]
 • Rudina Balsha (1414-1417)

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Miller (1921), pp. 432–434
 2. ^ Miller 1921, p. 434
 3. ^ Fine 1994, p. 320
 4. ^ Soulis 1984, p. 137
 5. ^ Miller 1921, p. 435
 6. ^ Srpsko učeno društvo (1881), p. 207
 7. ^ Soulis 1984, p. 140

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Fine, John Van Antwerp (1994), The Late Medieval Balkans: A Critical Survey from the Late Twelfth Century to the Ottoman Conquest, University of Michigan Press, ISBN 978-0-472-08260-5 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!) 
 • Miller, William (1921), "Valona", Essays on the Latin Orient, Cambridge University Press, fq. 429–441 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Nikolov-Zikov, Petar (2012), Dinastiyata na Sracimirovci, New Bulgarian University, ISBN 978-954-535-702-2 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!) 
 • Soulis, George Christos (1984), The Serbs and Byzantium during the reign of Tsar Stephen Dušan (1331–1355) and his successors, Dumbarton Oaks, ISBN 0-88402-137-8 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!) 
 • Srpsko učeno društvo (1881). Glasnik Srpskoga učenog društva ..., Volume 49. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Glasnik Srpskoga učenog društva ..., Volume 49.