Python

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Python
Paradigmamulti-paradigmë: orientuar në objekte, urdhërues, funksional
E projektuar ngaGuido van Rossum
ZhvilluesiPython Software Foundation
Doli më1991
Emetimi i fundit3.0
Tipi i disciplinësstrong, dynamic, duck
ImplementimiCPython, Jython, IronPython, PyPy, Python për S60
DialektiStackless Python, RPython
Ndikuar ngaABC, ALGOL 68, C, Haskell, Icon, Lisp, Modula-3, Perl, Java
Ndikoi nëBoo, Groovy, Ruby, Cobra, D
SONdër-platformik
LicencaPython Software Foundation License
Websitehttp://www.python.org/

Python [ˈpaɪθn̩] është gjuhë programimi i nivelit të lartë (ang. high-level programming language) e publikuar fillimisht nga Guido van Rossum në vitin 1991. Python është e dizenjuar rreth një filozofie që thekson rëndësinë e përpjekjes së programatorit sipër asaj të kompjuterit, dhe thekson prioritetin e leximit mbi shpejtësinë e programit ose ekspresivitetit. Python është shpesh i karakterizuar si minimalist, ndonëse ky aplikohet vetëm në thelbin e gjuhës së sintaksës dhe të skemave; libraritë standarde e pajisin gjuhën me një shumë të madhe të funksioneve të mëtejshme.

Python është një gjuhë programimi multi-paradigmë (ang. multi-paradigm programming language) që ka një sistem strukturash dinamik të plotë dhe përdor një drejtim automatik të memories; është kështu i ngjashëm me Perl, Ruby, Scheme, Smalltalk dhe Tcl (gjuhë programimi).

Gjuha ka një zhvillim të bazuar në një komunitet të hapur, i drejtuar nga organizata non-profit, Python Software Foundation.

Gjuha Python është emëruar sipas grupit komik britanik Monty Python.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhjet e jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]