Jump to content

QGIS

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
QGIS
QGIS 2.2
ZhvilluesEkipi zhvillues i QGIS
Versioni i parëkorrik 2002 (2002-07)
Gjuhet e programimitC++, Python, Qt
PlatformaWindows, Linux, Mac OS X, Android(beta)
Gjuhët e mundshmeShumëgjuhësh
Përdoret përSistem informativ gjeografik
LicencaGNU GPLv2
Faqja zyrtareUebfaqja zyrtare

QGIS (deri në vitin 2013 i njohur si Quantum GIS[1]) është një aplikacion i lirë dhe me burim të hapur sistemi informacioni gjeografik (GIS) që mbështet shikimin, editimin dhe analizën e të dhënave gjeohapësinore.[2]

Funksionaliteti[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

QGIS funksionon si program kompjuterik i informacionit gjeografik (GIS), duke lejuar përdoruesit të analizojnë dhe modifikojnë informacionin hapësinor, përveç kompozimit dhe eksportimit të hartave grafike.[2] QGIS mbështet të dy shtresat raster dhe vektor; të dhënat vektori ruhen si veçori të pikës, linjës ose poligonit. Mbështeten formatet e shumta të imazheve të rasterit, dhe softveri mund të gjeoreferencoj imazhet.

QGIS mbështet shapefiles, coverages, gjeodatabaza personale, dxf, MapInfo, PostGIS dhe formate të tjera.[3] Shërbimet e uebit, përfshirë Web Map Service dhe Web Feature Service, gjithashtu mbështeten për të lejuar përdorimin e të dhënave nga burimet e jashtme.[4]

QGIS integrohet me paketa të tjera me burim të hapur GIS, duke përfshirë PostGIS, GRASS GIS dhe MapServer.[4] Shtojcat e shkruara në Python ose C ++ zgjerojnë aftësitë e QGIS. Pluginat mund të gjeokodojnë duke përdorur API të Google, të kryejnë funksione gjeoprocesimi të ngjashme me ato të mjeteve standarde që gjenden në ArcGIS, dhe të ndërfaqen me bazat e të dhënave PostgreSQL / PostGIS, SpatiaLite dhe MySQL.

Zhvillimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gary Sherman filloi zhvillimin e Quantum GIS në fillim të vitit 2002, dhe u bë një projekt inkubator i Fondacionit Open Source Gjeohapësinor më 2007.[5] Versioni 1.0 u lëshua në janar 2009.[6]

Në vitin 2013, së bashku me lëshimin e versionit 2.0 emri u ndryshua zyrtarisht nga Quantum GISQGIS për të shmangur konfuzionin pasi që të dy emrat ishin përdorur paralelisht.[1]

Shkruar në C++, QGIS bën përdorim të gjerë të bibliotekës Qt.[4] Përveç Qt, varësitë e kërkuara të QGIS përfshijnë GEOS dhe SQLite. Rekomandohen gjithashtu GDAL, GRASS GIS, PostGIS dhe PostgreSQL, pasi sigurojnë qasje në formate shtesë të të dhënave. [7]

Një pamje nga QGIS-Android në 2014.

QGIS është në dispozicion për sistemet operative Mac OS X, Linux, Unix, Microsoft Windows[8] dhe Android.

QGIS mund të përdoret gjithashtu si një ndërfaqe grafike e përdoruesit në GRASS. QGIS ka një gjurmë të vogël të instaluar në sistemin e skedarëve nikoqir në krahasim me GIS-et komerciale dhe në përgjithësi kërkon më pak RAM dhe fuqi përpunuese; prandaj mund të përdoret në pajisjet më të vjetra ose duke ekzekutuar njëkohësisht me aplikacione të tjera, ku fuqia e CPU-së mund të jetë e kufizuar.   [ citimi i nevojshëm ] QGIS mirëmbahet nga zhvilluesit vullnetarë që lëshojnë rregullisht azhurnime dhe ndreqje të metash. Nga viti 2012, zhvilluesit kanë përkthyer QGIS në 48 gjuhë dhe aplikacioni përdoret ndërkombëtarisht në mjedise akademike dhe profesionale. Disa ndërmarrje ofrojnë shërbime të mbështetjes dhe zhvillimit të funksioneve. [9]

Funksioni[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

QGIS mund të shfaq shtresa të shumta që përmbajnë burime të ndryshme ose përshkrime të burimeve.

Përgatitja e hartave[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pamja e kompozitorit të shtypur

Për të përgatitur hartën e shtypur me QGIS, përdoret Layout Print. Mund të përdoret për të shtuar pamje të shumta të hartave, etiketa, legjenda, etj.

Licencimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Si një aplikacion i softuerit të lirë nën GNU GPLv2, QGIS mund të modifikohet lirshëm për të kryer detyra të ndryshme ose më të specializuara. Dy shembuj janë aplikacionet e QGIS Browser dhe QGIS Server, të cilët përdorin të njëjtin kod për qasjen dhe dhënien e të dhënave, por paraqesin ndërfaqe të ndryshme të përparme.   [ citimi i nevojshëm ]

Adoptimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shumë organizata publike dhe private kanë adoptuar QGIS, përfshirë Agjencinë Kombëtare të SigurisëSHBA[10], shteti austriak Vorarlberg dhe kantonet zvicerane të Glarus dhe Solothurn.[11]

Trajnimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shumë mundësi trajnimi janë të disponueshme për QGIS, përfshirë kanalet e dedikuara në YouTube,[12][13] mësime online,[14] dhe libra shkollorë.[15]

Fotografia e QGIS 2.8 Wien

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ a b "Changelog for QGIS 2.0 - Quantum GIS is now known only as 'QGIS'". QGIS. Marrë më 1 janar 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ a b "QGIS Official Website". QGIS. Marrë më 16 tetor 2013. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ Gray, James (2008-03-26). "Getting Started With Quantum GIS". Linux Journal. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ a b c Cavallini, Paolo (gusht 2007). "Free GIS desktop and analyses: QuantumGIS, the easy way". The Global Geospatial Magazine. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ OSGeo (shkurt 2008). "OSGeo Annual Report 2007". {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ Tim Sutton (23 janar 2009). "Announcing the release of QGIS 1.0 'Kore'". Marrë më 2009-01-26. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 7. ^ "Project details for Quantum GIS - Quantum GIS 0.9.0". Freshmeat. Marrë më 2008-12-31. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 8. ^ "Download QGIS". QGIS.org. Marrë më 31 mars 2017. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 9. ^ "Commercial support". www.qgis.org. Marrë më 2017-05-01. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 10. ^ "GIT Hub repository - NSA-Software". GIT Hub. Marrë më 19 shtator 2019. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 11. ^ "QuantumGIS (QGIS) – freie GIS-Software". Land Vorarlberg. Arkivuar nga origjinali më 16 tetor 2013. Marrë më 12 tetor 2013. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 12. ^ https://www.youtube.com/playlist?list=PLEG4qT_nMsCVEb0D0V8KFYJFC2UvXiipD
 13. ^ https://www.youtube.com/watch?v=lg9ceXoCUFE
 14. ^ https://www.qgistutorials.com/en/
 15. ^ https://www.packtpub.com/big-data-and-business-intelligence/mastering-qgis-second-edition

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]