Qendra Polake e Arkeologjisë Mesdhetare

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Qendra Polake e Arkeologjisë Mesdhetare të Universitetit të Varshavës, logo

Qendra Polake e Arkeologjisë Mesdhetare (polonisht: Centrum Archeologii Śródziemnomorskiej UW im. Kazimierza Michałowskiego) është një institut i pavarur kërkimor shkencor i Universitetit të Varshavës me emrin aktual që nga viti 1990. Ai është i përkushtuar për organizimin, zbatimin dhe koordinimin e kërkimeve arkeologjike, si gërmimet dhe projektet studimore, si dhe projektet e konservimit, rindërtimit dhe restaurimit, në Afrikën verilindore,Lindjen e Afërt dhe Qipro. Projektet përfshijnë vende që mbulojnë një spektër të gjerë kronologjik që nga fillimi i qytetërimit (koha parahistorike) përmes të gjitha periudhave historike të qytetërimeve të lashta mesdhetare deri në Antikitetin e Vonë dhe Islamin e hershëm. Detyrat krahas punës në terren përfshijnë dokumentimin e plotë të gjetjeve, menaxhimin e arkivave dhe publikimin e rezultateve në përputhje me standardet ndërkombëtare të kërkimit. Qendra menaxhon Qendrën Kërkimore në Kajro dhe Njësinë Arkeologjike Polake në Khartoum. [1]

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Qendra Polake e Arkeologjisë Mesdhetare bazohet në punën pioniere arkeologjike të arkeologut dhe egjiptologut polak Prof. Kazimierz Michałowski . Ai është një vazhdimësi e drejtpërdrejtë, që nga viti 1990, i Qendrës Kërkimore në Kajro, Qendra Polake e Arkeologjisë Mesdhetare të Universitetit të Varshavës, të cilën Michałowski e themeloi në vitin 1959. Ai ishte institucioni i parë polak i dedikuar kërkimit arkeologjik në Luginën e Nilit .

Publikimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Qendra polake e Arkeologjisë Mesdhetare publikon rezultatet e projekteve të saj të gërmimit dhe restaurimit në një revistë vjetore dhe një seri monografish.

Arkeologjia polake në Mesdhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Arkeologjia Polake në Mesdhe është një revistë vjetore akademike me akses të hapur e botuar nga Qendra Polake e Arkeologjisë Mesdhetare që nga viti 1990 ndërsa që nga viti 2007 revistën e ka botuar së bashku me Universitetin e Varshavës. Fillimisht, publikoi rezultatet e punës së arkeologëve polakë që punonin me ekspeditat e Qendrës në rajonin e Mesdheut (në Egjipt, Siri, Irak dhe Qipro). Me kalimin e kohës, ajo evoluoi në një revistë plotësisht të rishikuar nga kolegët me një fushë të zgjeruar lëndore. Shtrirja territoriale mbulon rajonin e Lindjes së Mesme dhe Afrikës Veriore të kuptuar gjerësisht, duke përfshirë Gadishullin Arabik dhe Kaukazin. Gama kronologjike mbulon periudha nga parahistoria në të gjitha periudhat historike deri në periudhën e vonë islame. Që nga viti 2013, janë botuar herë pas here fasikula tematike shtesë për tema specifike. [2]

Studia Palmyreńskie[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Studia Palmyreńskie është seri librash të botuar nga Qendra Polake e Arkeologjisë Mesdhetare, së bashku me shtypin e Universitetit të Varshavës (përveç vëllimeve X dhe XI), duke paraqitur rezultatet e kërkimit arkeologjik në Palmyra. Revista është botuar që nga viti 1966 dhe fillimisht ishte një revistë, duke u kthyer në një seri monografie në vitin 2014. [3] Shtrirja tematike e titullit, përveç zbulimeve arkeologjike, përfshin edhe historinë e qytetit, fetë e tij, artin dhe epigrafinë.

Themeluesi dhe kryeredaktori i parë i revistës ishte Kazimierz Michałowski . Që nga viti 1985 është redaktuar nga Michał Gawlikowski. Që nga transformimi i tij në vitin 2014, redaktori i serisë është Grzegorz Majcherek. [4] [5]

Revista filloi si një botim për eksploruesit e rinj, por shpejt u shndërrua në një burim të duhur akademik. [6] Në vitin 1974 revista është përshkruar si "unike" dhe e vetmja revistë me atë fokus specifik. [3]

Seri të tjera[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Seria e monografive
  • Seria e suplementeve
  • Seria e gërmimeve
  • Guida arkeologjike

Konferenca[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Qendra Polake e Arkeologjisë Mesdhetare e Universitetit të Varshavës është një organizator i përbashkët i konferencave vjetore "Polet në Nil" dhe "Polet në Lindjen e Afërt", duke paraqitur rezultatet e gërmimeve të kryera nga ekipet polake. Qendra në fjalë ka qenë edhe bashkëorganizator edhe i një numri konferencash të shquara ndërkombëtare, duke përfshirë "Konferencën e 11-të Ndërkombëtare të Studimeve Nubiane" në vitin 2006, " Kongresin e 8-të Ndërkombëtar të Arkeologjisë së Lindjes së Afërt " në vitin 2012 dhe "Deti i Kuq 8" në vitin 2017.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Mission statement". pcma.uw.edu.pl (në anglisht). Marrë më 2020-01-17.
  2. ^ "PAM Journal". pcma.uw.edu.pl (në anglisht). Marrë më 2020-09-23.
  3. ^ a b Uniwersytet Warszawski (1974). Roczniki Uniwersytetu Warszawskiego (në polonisht). Panstwowe Wydawn. Naukowe. fq. 90.
  4. ^ "Studia Palmyrenskie". pcma.uw.edu.pl (në anglisht). Marrë më 2020-09-23.
  5. ^ NN (1966). "Studia Palmyreńskie". Studia Palmyreńskie (në polonisht). doi:10.11588/DIGLIT.26177.
  6. ^ Witold Tyloch (1983). Oriental Studies in the Sixty Years of Independent Poland (në anglisht). Polish Scientific Publishers. fq. 61. ISBN 978-83-01-03433-7.

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]