Rajonet e Danimarkës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Pesë Rajonet e Danimarkës u krijuan si ndarje administrative në një nivel mbi komunat dhe nën qeverinë qendrore në sektorin publik si pjesë e Reformës Komunale Daneze 2007, kur u shfuqizuan 13 qarqet. Në të njëjtën kohë, numri i komunave u shkurtua nga 270 në 98. Reforma u miratua dhe u bë ligj nga ligjvënësit në Folketing 26 qershor 2005 me zgjedhjet për 98 komuna dhe 5 rajone që u mbajt të martën e 15 nëntorit 2005.

Çdo rajon qeveriset nga një këshill rajonal i zgjedhur me 41 anëtarë, nga të cilët zgjidhet kryetari rajonal.

Përgjegjësia kryesore e rajoneve është kujdesi shëndetësor. Fuqitë më të vogla të rajoneve përfshijnë transportin publik, planifikimin e mjedisit, menaxhimin e ndotjes së tokës dhe njëfarë koordinimi të arsimit të mesëm.

Lista e rajoneve[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Emri danez Emërtimi në shqip Selia e administrimit (qyteti më i madh nëse është i ndryshëm) Kryetari Popullsia

(2020/01/01)

Sipërfaqja totale

(km²)Dendësia e popullsisë (për km²)
Region Hovedstaden Rajoni i Madh i Danimarkës[1] Hillerød (Kopenhaga) Sophie Hæstorp Andersen 1,846,023 2,546.3 724,98
Region Midtjylland Rajoni i Danimarkës Qendrore[2] Viborg (Aarhus) Anders Kühnau 1,326,340 13,000.2 102,02
Region Nordjylland Rajoni i Danimarkës Veriore[3] Aalborg Ulla Astman 589,936 7,874 74,92
Region Sjælland Rajoni Zelanda[4] Sorø (Roskilde) Heino Knudsen 837,359 7,217.8 116,01
Region Syddanmark Rajoni i Danimarkës Jugore [5] Vejle (Odense) Stephanie Lose 1,223,105 12,191 100,33
Danmark N / A Kopenhaga N/A 5,822,763 42,894.8 135,75

Rritja e popullsisë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Popullsia totale
Viti Rajoni

Hovedstaden
Rajoni

Sjælland
Rajoni

Syddanmark
Rajoni

Midtjylland
Rajoni

Nordjylland
Popullsia Rritja Popullsia Rritja Popullsia Rritja Popullsia Rritja Popullsia Rritja
2006 1,633,565 3,184 811,511 4,607 1,185,851 3,966 1,219,725 7,703 576,807 165
2007 1,636,749 9,076 816,118 3,309 1,189,817 4,842 1,227,428 9,613 576,972 1,867
2008 1,645,825 16,460 819,427 1,825 1,194,659 5,008 1,237,041 10,691 578,839 1,676
2009 1,662,285 17,986 821,252 −688 1,199,667 610 1,247,732 6,266 580,515 −887
2010 1,680,271 19,116 820,564 −801 1,200,277 379 1,253,998 6,995 579,628 201
2011 1,699,387 15,202 819,763 −1,856 1,200,656 686 1,260,993 5,689 579,829 167
2012 1,714,589 17,479 817,907 −1,548 1,201,342 77 1,266,682 5,828 579,996 276
2013 1,732,068 17,337 816,359 367 1,201,419 1,090 1,272,510 5,028 580,272 785
2014 1,749,405 18,720 816,726 3,754 1,202,509 3,219 1,277,538 5,212 581,057 1,575
2015 1,768,125 21,049 820,480 7,019 1,205,728 6,042 1,282,750 10,559 582,632 2,867
2016 1,789,174 18,230 827,499 5,054 1,211,770 5,454 1,293,309 10,944 585,499 1,836
2017 1,807,404 15,255 832,553 2,471 1,217,224 3,539 1,304,253 9,343 587,335 1,813
2018 1,822,659 12,903 835,024 1,714 1,220,763 2,585 1,313,596 7,082 589,148 607
2019 1,835,562 10,461 836,738 621 1,223,348 -243 1,320,678 5,662 589,755 181
2020 1,846,023 837,359 1,223,105 1,326,340 589,936

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ https://www.regionh.dk/english/Pages/default.aspx
  2. ^ "Kopje e arkivuar". Arkivuar nga origjinali më 22 tetor 2020. Marrë më 9 qershor 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Archived copy si titull (lidhja)
  3. ^ http://www.rn.dk/service/english
  4. ^ "Kopje e arkivuar". Arkivuar nga origjinali më 16 prill 2020. Marrë më 9 qershor 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Archived copy si titull (lidhja)
  5. ^ "Kopje e arkivuar". Arkivuar nga origjinali më 22 nëntor 2018. Marrë më 9 qershor 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Archived copy si titull (lidhja)

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]