Rajonet gjeografike të Greqisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Rajonet gjeografike të Greqisë (greqisht: γεωγραφικά διαμερίσματα, fjalë për fjalë 'departamentet gjeografike') janë rajonet kryesore historiko-gjeografike të vendit dhe ishin gjithashtu nënndarje rajonale administrative të Greqisë deri në reformën administrative të vitit 1987.[1] Pavarësisht zëvendësimit të tyre si njësi administrative të nivelit të parë vetëm nga rajone administrative pjesërisht identike (greqisht: περιφέρειες), nëntë rajonet gjeografike tradicionale - gjashtë në kontinent dhe tre grupe ishujsh - ende përmenden gjerësisht në kontekste jozyrtare dhe në diskursin e përditshëm.

Që nga viti 2011, ndarjet zyrtare administrative të Greqisë përbëhen nga 13 rajone (greqisht: περιφέρειες) - nëntë në kontinent dhe katër grupe ishujsh - të cilat ndahen më tej në 74 njësi rajonale dhe 325 komuna. Më parë, kishte edhe 54 prefektura ose administrata të nivelit prefektural.

Rajoni gjeografik Rajoni(et) administrative pas vitit 1987 Harta
Ishujt e Egjeut u nda në Egjeun Verior, Egjeun Jugor
Rajonet e Greqisë
Rajonet e Greqisë
Greqia Qendrore u nda në Atika, Greqia Qendrore, pjesë e Greqisë Perëndimore
Kreta identike
Epiri identike
Ishujt e Jonit identike, përveç Kythirës, e cila u bë pjesë e Atikës
Maqedonia[2] u nda në Maqedoninë Perëndimore, Maqedoninë Qendrore, pjesë e Maqedonisë Lindore dhe Trakisë
Peloponezi u nda në Peloponezi, pjesë e Greqisë Qendrore
Thesali identike'
Trakia u bashkua në Maqedoninë Lindore dhe Traki

Shiko gjithashtu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shënime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Π.Δ. 51/87 "Καθορισμός των Περιφερειών της Χώρας για το σχεδιασμό κ.λ.π. της Περιφερειακής Ανάπτυξης" (Determination of the Regions of the Country for the planning etc. of regional development, ΦΕΚ A 26/06.03.1987
  2. ^ Maqedoni ekziston një rajon autonom, Mali i Shenjtë (Ayion Oros), një shtet monastik nën sovranitetin grek. Ndodhet në pjesën më lindore të tre gadishujve të mëdhenj që dalin në Egje nga kontinenti maqedonas.