Rasih bej Dino

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Rasih bej Dino (1865-1928) ishte një shqiptar, politikan, diplomat dhe një figurë e lëvizjes kombëtare shqiptare , në fillim të shekullit të 20-të.

Jeta[redakto | përpunoni burim]

Rasih Dino ishte i lindur në vitin 1865 në Prevezë, nga familja e shquar Dino,[1] i atij i tij ishte Abedin pashë Dinos, themeluesi e Lidhjes së Prizrenit.[2]

Familja Dino përfshin një karikaturist dhe anëtar të parlamentit të Greqisë, Lejla Dino Ileri, Abedin Dinon, dhe Ahmet Dinon. Në vitin 1908 ai financoi, së bashku me Musa DeminFilat shkollën e e parë në gjuhën shqipe në shkollën e qytetit.[3][4] Në 1913 ai ishte udhëheqës i delegacionit të Shqipërisë që ka nënshkruar Traktatin e Londrës,[5] i shoqëruar nga Mehmet Konica dhe Filip Noga. Kur arritën më 2 janar 1913, të nesërmen i paraqiti kryetarit të konferencës, ministrit të Punëve të Jashtme të Perandorisë Britanike, Eduard Greit vijën e kufirit shtetërore të viseve etnike shqiptare, një pasqyrë të hollësishme të mbi përbërjen e popullatës që banonte krahinat që duheshin përmbledhur brenda shtetit shqiptar.[6]

Ndërroi jetë në fund të 1927 ose në fillim të vitit 1928 në Adana të Turqisë.[7]

Burimet[redakto | përpunoni burim]

  1. ^ Kırmızı, Abdulhamit (2009). Osmanlı Sonrası Arnavutluk, Avlonyalı Süreyya Bey. Klasik. f. 177. 
  2. ^ Puto, Arben (1982). L'indépendance albanaise et la diplomatie des grandes puissances: 1912-1914. Editions "8 Nëntori". f. 277. 
  3. ^ Naska, Kaliopi (1999). Dokumente për Çamërinë: 1912-1939. General Directorate of Archives. Dituria. f. 661–91.  99927-31-69-9. 
  4. ^ Isufi, Hajredin (2002). Musa Demi dhe qëndresa çame: 1800-1947. Botimet Dudaj. f. 200–210.  99927-50-10-3. 
  5. ^ Pearson, Owen (2004). Albania and King Zog: independence, republic and monarchy 1908-1939. I.B.Tauris. f. 37.  1-84511-013-7. 
  6. ^ Hoxha, Ibrahim (2000). Viset kombëtare shqiptare në shtetin grek. Tiranë: Hasan Tahsini. f. 16.  52547366. 
  7. ^ Güzel, Şehmu (2008). Abidin Dino: Birinci kitap, 1913-1942. Kitap Yayınevi. f. 74.