Rrugët malore të Kurveleshit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Rrugët malore në zonën e Kurveleshit përbjëjnë rrjetin tradicional të mardhënieve ekonomike të zonës. Rruga e Bregdetit apo e Rivierës siç quhet shpesh, është një rrugë e ndërtuar nga ushtria italiane gjate Lufte së pare Boterore me robër asutrohungareze dhe për interesa ushtarake ndersa rruget e ashtequajtura malore perbejne rrjetin social kulturor te lidhjeve tradicionale ne kete rajon. Nje pjese e tyre ende nuk eshte e shtruar apo eshte vetem em asfaltin e kohes se komunizmit.

Rrugët[redakto | përpunoni burim]

Rruga kalon nëpërmjet Gusmarit te çon në Progonati e Lekdushi prej aty zbret në Grykë të Bënçës e del në Tepelenë. Para se të arrijë në Progonate, kjo rrugë degëzohet për Golëm, kalon për Kolonjë e Picar dhe bashkohet me rrugën kombëtare Tepelene-Gjirokaster tek Ura e Kardhiqit. Reth 6 km para ures se Kardhiqit e asfaltuar me dy korsi.

Fshatrat e Kurveleshit të Poshtëm lidhen midis tyre rruga Vlorë-Kuçi-Fterra e del ne Borshi e cila përshkon përmes Kallaratin, në Vranisht prej saj ndahet majtas ngjitet në urën e re për gryken e Bolenës.

Rruga që hyn në zemër të Kurveleshit duke u nisur nga Bregdeti, pikërisht nga Borshi për 10 km mbërrin në Fterrë ende sot e pa asfaltuar por zallishte që mund të kalohet edhe me makine te ulet pa probleme.

Sot fshatrat e Kurveleshit, me përjashtim të Vermikut, lidhen midis tyre dhe me krahina fqinje me rruge automobilistike. Njëra prej tyre është ajo që lidh Gusmarin me Rexhinin dhe Nivicën, kalon përmes grykës së Salarisë dhe zbret në rrugën e Tepelenë-Gjirokastër.

Pasi kalon Kuçin kjo rruge del ne Qafën e Derrasës, ku një degë e saj merr për në Çorraj. Megjithatë Kurveleshi është një zone me qarkullim të paket, sidomos Kurveleshi i Sipërm, gjatë dimrit bllokohet nga bora.

Kuçi është 620 m mbi nivelin e detit dhe 62 km larg Vlorës. Nga Kuçi në Vlorë shkon duke përshkruar fshatrat Kallarat 11 km, Vranisht 15 km, Tërbaç 24 km, Brataj 30 km, Lepenicë 35 km, Gjorm 40 km, Kotë 47 km, Drashovicë 53 km, Shashicë 60 km.

Problematika[redakto | përpunoni burim]

Masmedia shqiptare shpesh kane vene ne dukje moskujdesin dhe neglizhencen e shtetit shqiptar mbas viteve 90 per kete rrjet rrugor. Per me teper mendime dhe media qe e shpallin publikisht qe shtete fqinje ndikojne qe pikerisht kjo zone per hir te ndikimit tradicional patriotik te moas kete akses ne tregjet ekonomike te bregdetit.

Shih edhe[redakto | përpunoni burim]

Lidhje të jashtme[redakto | përpunoni burim]