Shën Sara

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shenjtore

Sara
Faltorja e Saintes-Maries-de-la-Mer
LindurBerenice Troglodytica
Nderuar nëKrishterizëm
Vend i shenjtëKisha e Saintes Maries de la Mer
Festa24 maj
PatronazhiRome

Shën Sara, e njohur edhe si Sara la Kali ("Sara e Zeza"), është shenjtore mbrojtëse e popullit rom. Qendra e nderimit të saj është Saintes-Maries-de-la-Mer, një vend pelegrinazhi për romët në Camargue, në Francën Jugore. Legjenda e identifikon atë si shërbëtoren e njërës prej Tri Marive, me të cilën supozohet se ka mbërritur në Camargue.[1]

Llogaritë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lorenzo Monaco, Tri Maritë në varr
Brendësia e Kishës së Shën Marisë de la Mer
Banja rituale gjatë pelegrinazhit rom të Saintes-Maries-de-la-Mer.

Sipas legjendave të ndryshme, gjatë një persekutimi të të krishterëve të hershëm, zakonisht i ndodhur në vitin 42, Llazari, motrat e tij Maria dhe Marta, Maria Salome (nëna e apostujve Gjon dhe Jakobi), Maria Jakobe dhe Maksimin u dërguan në det në një varkë. Ata arritën të sigurt në bregun jugor të Galisë në vendin e quajtur më vonë Saintes-Maries-de-la-Mer. Sarah, një vendase nga Berenice Troglodytica, shfaqet si shërbëtorja e zezë indo-egjiptiane e njërës prej Tre Marive, zakonisht Mary Jacobe.[2] (Vendasit e Berenice Troglodytica kishin paraardhës që dikur erdhën nga Bregu i Malabarit, përmes marrëdhënieve tregtare indo-rome, dhe u vendosën në Egjipt (provinca romake) dhe u martuan me egjiptianët.)

Megjithëse tradita e mbërritjes së Tri Marive në Francë rrjedh nga Mesjeta e Lartë, duke u shfaqur për shembull në Legjendën e Artë të shekullit të 13-të, Shën Sara shfaqet për herë të parë në librin e Vincent Philippon The Legend of the Saintes-Maries (1521). ku ajo është portretizuar si "një grua bamirëse që ndihmonte njerëzit duke mbledhur lëmoshë, gjë që çoi në besimin popullor se ajo ishte një cigane". Më pas, Sara u adoptua nga romët si shenjtore e tyre.[3]

Një rrëfim tjetër tregon se Sara i mirëpret Tri Maritë në Gali. Franz de Ville (1956) shkruan:

Një nga njerëzit tanë që mori Zbulesën e parë ishte Sara Kali. Ajo ishte me origjinë fisnike dhe ishte kryetare e fisit të saj në brigjet e Ronës. Ajo i dinte sekretet që i ishin transmetuar... Romët në atë periudhë praktikonin një fe politeiste dhe një herë në vit nxirrnin mbi supe statujën e Ishtarit (Astarte) dhe shkonin në det për të marrë bekim. Një ditë Sara pati vegime që e informuan atë se shenjtorët që kishin qenë të pranishëm në vdekjen e Jezusit do të vinin dhe se ajo duhet t'i ndihmonte ata. Sara i pa ata të mbërrinin me një varkë. Deti ishte i trazuar dhe varka kërcënoi themeluesin. Mary Salome hodhi mantelin e saj mbi valë dhe, duke e përdorur atë si trap, Sara notoi drejt shenjtorëve dhe i ndihmoi ata të arrinin në tokë duke u lutur.[4]

Pelegrinazhi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Dita e pelegrinazhit për nder të Sarës është 24 maji; statuja e saj zbret në det në këtë ditë për të rikrijuar mbërritjen e saj në Francë.

Disa autorë kanë tërhequr paralele midis ceremonive të pelegrinazhit dhe adhurimit të perëndeshës hindu Kali (një formë e Durga), duke i identifikuar më pas të dyja.[5] Ronald Lee (2001) thotë:

Nëse krahasojmë ceremonitë me ato që kryhen në Francë në faltoren e Shën Sarës (në gjuhën rome quhet Sara e Kali), kuptojmë se adhurimi i Kali/Durga/Sara është transferuar tek një figurë e krishterë... në Francë, tek një "shenjt" joekzistent i quajtur Sara, i cili në fakt është pjesë e adhurimit të Kali/Durga/Sara mes grupeve të caktuara në Indi.[6]

Vetë emri "Sara" shihet në emërtimin e Durga si Kali në tekstin e famshëm Durgasaptashati.[7]

Në kulturën popullore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Disa autorë,[8][9] duke marrë tema nga libri pseudohistorik Holy Blood, Holy Grail, sugjerojnë se Sara ishte e bija e Jezu Krishtit dhe Maria Magdalenës. Këto ide u popullarizuan nga Kodi i Da Vinçit, i autorit Dan Brown, Ëndrra e Ahavah e Eron Manusov,[10] dhe Kronikat Maeve nga Elizabeth Cunningham.[11] Këto spekulime janë hedhur poshtë nga banorët vendas.[12][13]

 • The Rozabal Line, autori Ashwin Sanghi parashtron se Sara-la-Kali i referohet tri perëndeshave hindu - Saraswati, Lakshmi dhe Kali - perëndeshat e Dijes, Pasurisë dhe Fuqisë - që simbolizojnë trinitetin e fuqisë femërore.
 • Në romanin e Paulo Coelhos Shtriga e Portobellos, Shën Sara përmendet disa herë.
 • Trileri i Alistair MacLean i vitit 1970, Caravan to Vaccares zhvillohet gjatë pelegrinazhit në Saintes-Maries-de-la-Mer.
 • Czon artisti suedez bëri një portret të Sara La Kali jashtë kishës në "Saintes Maries de la Mer" 2018.[14]
 • Statuja e Shën Sarës shfaqet në filmin e Tony Gatlifit të vitit 1993, Latcho Drom (Udhëtim i sigurt), ku ajo çohet në det dhe ulja e saj rishfaqet.
 • Korkoro, gjithashtu një film i Tony Gatlif, romët shpesh i luten Shën Sarës me zjarr të madh.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Bart McDowell, Gypsies: Wanderers of the World, pp. 38–57.
 2. ^ Michal Droit, Carmague, p. 19.
 3. ^ "Myth 101 – Saint Sarah – OPUS Archives and Research Center" (në anglisht). 15 shkurt 2011.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
 4. ^ Franz de Ville, Traditions of the Roma in Belgium.
 5. ^ Isabel Fonseca, Bury Me Standing: The Gypsies and Their Journey, pp. 106–107.
 6. ^ Ronald Lee, "The Rom-Vlach Gypsies and the Kris-Romani", p. 210.
 7. ^ Lee, R. (2002) The Romani goddess Kali Sara.
 8. ^ Margaret Starbird, The Woman with the Alabaster Jar: Mary Magdalen and the Holy Grail, Bear & Company, 1993.
 9. ^ Fida Hassnain, A Search for the Historical Jesus (Gateway Books, 1994).
 10. ^ Eron Manusov, Ahavah's Dream (PublishAmerica Inc, 2005).
 11. ^ Elizabeth Cunningham, Bright Dark Madonna, Monkfish Book Publishing Company, 2009; Red-Robed Priestess, Monkfish Book Publishing Company, 2011.
 12. ^ The Real Da Vinci Code, Channel Four Television, 3 February 2005.
 13. ^ Behind The Mysteries: Unlocking Da Vinci's Code – The Full Story, National Geographic Channel, 19 December 2004.
 14. ^ "Min vän: Romernas Skyddshelgon Sara La Kali, Sara e Kali, Svarta Sara, Saint Sarah – i Saintes Maries-de la Mar". admin-czon.blogspot.se (në suedisht).{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • de Ville, Franz, Traditat e romëve në Belgjikë, Bruksel, 1956.
 • Droit, Michel, Carmague. Ernest dhe Adair Heimann (përkth. ). Londër: George Allen dhe Unwin, 1963.
 • Fonseca, Isabel, Më varrosni në këmbë: Ciganët dhe udhëtimi i tyre. Nju Jork: Knopf, 1996.
 • Kinsley, David R. Perëndeshat Hindu: Vizionet e Femrës Hyjnore në Traditën Fetare Hindu.' Berkeley: Shtypi i Universitetit të Kalifornisë, 1988.
 • Lee, Ronald, "Ciganët Rom-Vllah dhe Kris-Romani ", në: Walter Weyrauch (ed. ), Ligji i Ciganëve: Traditat dhe Kultura Ligjore Rome, Berkeley: University of California Press, 2001.
 • McDowell, Bart, Ciganët: Wanderers of the World', Uashington: National Geographic Society, 1970.
 • Weyrauch, Walter, "Traditat ligjore gojore të ciganëve", në: Walter Weyrauch (ed. ), Ligji i Ciganëve: Traditat dhe Kultura Ligjore Rome, Berkeley: University of California Press, 2001.

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]