Jakobi i Vjetri

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Jakobi i Madh
Jakobi i Vjetri nga Rembrandt
Apostull dhe Dëshmor
LindurBetsaida, Galilea, Perandoria Romake
Vdekur44 e.r.
Jeruzalemi, Judea, Perandoria Romake
Honored nëTë gjitha konfesionet e krishtera që nderojnë shenjtorët
KanonizuarPara Kongregacionit
Festa25 korrik (Krishterimi Perëndimor)
30 prill (Krishterimi Lindor)
30 dhjetor (Kisha Hispanike)
AtributeDëshmori i Kuq, Scallop, Kapela e pelegrinit
PatronazhiVendet
Spanja, Guatemala, Seattle, Levoča, Nikaragua, Guayaquil, Kisha Betis, Guagua, Pampanga, Badian, Cebu, Bolinao, Pangasinan, Ibaan, Batangas, Pasuquin, Ilocos Norte, Plaridel, Bulacan, Paete, Laguna, Sogod, Cebu, Compostela, Cebu, Santiago de Chile dhe disa vende të Meksikës.
Profesionet
Veterinarët, equestrians, furriers, tanners, famarcistët, oyster fishers, woodcarvers.

Jakobi i Vjetri (hebr. יעקב בן־זַבדַי Ja'akov ּBen-Savdai, Jakobi i Madhi, lat. Jakobus Maior, Jakobi, biri i Zebedeusit, lat. Iacobus Zebedaei) ishte një prej dymbëdhjetë apostujt e Jezusit të Nazaretit. Sipas Dhiatës së Re, ai ishte i dyti nga apostujt që vdiq (pas Juda Iskariotit) dhe i pari që u martirizua.[1]

Në Dhiatën e Re[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Jakobi ishte i biri i Zebedeut dhe i Salomes. Salome ishte një motër e Mërisë (nënës së Jezusit) që e bëri Jakobin kushëririn e Madh të Jezusit. Jakobi është quajtur "Më i Madhi" për ta dalluar atë nga Apostulli Jakob "Më i Vogël", me "më i madh" që do të thotë më i vjetër ose më i gjatë, sesa më i rëndësishëm. Jakobi i Madh ishte vëllai i Apostullit Gjon.[2]

Jakobi përshkruhet si një nga dishepujt e parë që iu bashkua Jezusit. Ungjijtë Sinoptikë thonë se Jakobi dhe Gjoni ishin me babanë e tyre në breg të detit kur Jezusi i thirri ta ndiqnin.[3]

Jakobi, së bashku me vëllain e tij Gjonin dhe Pjetrin, formuan një triumvirat joformal midis Dymbëdhjetë Apostujve. Jezusi i lejoi ata të ishin apostujt e vetëm të pranishëm në tre raste të veçanta gjatë shërbesës së tij publike, në rritjen e vajzës së Jairit,[4] shpërfytyrimin e Jezusit[5] dhe agoninë në Kopshtin e Gjetsemanit.[6] Jakobi dhe Gjoni[7] (ose, në një traditë tjetër, nëna e tyre[8]) i kërkuan Jezusit që t'u jepte ulëse në të djathtë dhe në të majtë në lavdinë e tij. Jezusi i qortoi ata, duke i pyetur nëse ishin gati të pinin nga kupa që ai do të pinte dhe duke thënë se nderi nuk ishte as që ai ta jepte. Apostujt e tjerë u mërzitën me ta. Jakobi dhe vëllai i tij donin të shuanin zjarrin në një qytet samaritan, por u qortuan nga Jezusi.

Veprat e Apostujve shënojnë se "mbreti Herod" (zakonisht i identifikuar me Herod Agrippa) e ekzekutoi Jakobin me shpatë. Nixon sugjeron se kjo mund të jetë shkaktuar nga temperamenti i zjarrtë i Jakobit,[9] në të cilin ai dhe vëllai i tij fituan pseudonimin Boanerges ose "Bijtë e Bubullimës".[10] F. F. Bruce e krahason këtë histori me atë të Çlirimit të Shën Pjetrit dhe shkruan se propozimi se "Jakobi duhet të vdesë ndërsa Pjetri duhet të arratiset" është një "mister i providencës hyjnore".[11]

Nderim[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Dita e festës së Shën Jakobit festohet më 25 korrik në kalendarët liturgjikë të kishave Katolike Romake, anglikane, luterane dhe disa kishave të tjera protestante. Ai përkujtohet më 30 prill në kalendarin liturgjik të krishterë ortodoks (për ato kisha që ndjekin kalendarin tradicional Julian, 30 prilli aktualisht bie më 13 maj të kalendarit modern gregorian) dhe më 30 qershor (Sinaksia e Apostujve). Dita Kombëtare e Galicisë festohet gjithashtu më 25 korrik: Shën Jakobi është shenjtori mbrojtës i saj.[12]

Jakobi Apostulli kujtohetKishën e Anglisë me një Festival më 25 korrik.[13]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Acts 12:2
 2. ^ Camerlynck 1910.
 3. ^ Matt. 4:21-22, Mk. 1:19-20
 4. ^ Mark 5:37
 5. ^ Matthew 17:1
 6. ^ Matthew 26:37
 7. ^ Mark 10:35-45
 8. ^ Matthew 20:20-28
 9. ^ Nixon 1963, f. 1354.
 10. ^ Mark 3:17
 11. ^ Bruce 1964, f. 237.
 12. ^ "DOG 1 do 01/01/1979 - DECRETO POLO QUE SE DECLARA DIA NACIONAL DE GALICIA O DIA 25 DE XULLO DE CADA ANO". www.xunta.gal (në galicisht). Marrë më 2023-10-02.
 13. ^ "The Calendar". The Church of England (në anglisht). Marrë më 27 mars 2021.

Bibliografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lexim më tutje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]