Ndryshimi mes inspektimeve të "Mesxhidi Aksa"

Jump to navigation Jump to search
v
ska përmbledhje të redaktimeve
v (Goelia zhvendosi faqen Xhamia Al Aksa te Xhamia el Aksa: shqip)
v
[[Skeda:Israel-2013-Jerusalem-Temple Mount-Al-Aqsa Mosque (NE exposure).jpg|250px|parapamje|djathtas|Pjesa veri-lindore e Xhamisë Al Aksa.]]
'''Xhamia Al Aksa''' ([[Arabishtja|arab]]. المسجد الاقصى, {{Audio|ArAqsaMosque.ogg|''alAl-Masjid alAl-AqṣāAqsa''}}, "Xhamia më e Largët") është vendi i tretë më i shenjtë në Islam dhe gjendet në [[Jerusalemi|Qytetin e Vjetër të Jerusalemit]]. Kjo xhami me kupolë prej argjendi së bashku me [[Kupola e Shkëmbit|Kupolën e Shkëmbit]], që njihen si a''l-Haram ash-Sharif'' ose "Faltorja Fisnike" gjenden në Malin e Tempullit, vendin më të shenjtë në [[Judaizëm]]. [[Myslimani|Myslimanët]] besojnë se [[Muhammedi]] ëshë transportuar nga [[Xhamia e Shenjtë]] në [[Mekka]] deri në Al Aksa gjatë Natës së [[Israja dhe Miraxhi|Isrës]]. Tradita islame tregon se Muhammedi është falur drejt këtij vendi deri në muajin e shtatëmbdhjetë pas [[Hixhra|Hixhrës]] (emigrimit), kur [[Allahu]] e urdhëroi atë që të drejtohet kah [[Qabeja]].
 
Xhamia në fillim ishte një shtëpi e vogël për falje, e ndërtuar nga [[Kalifati|kalifi]] [[Umar]]i, pastaj është rindërtuar dhe zgjeruar nga kalifi [[Abd al-Malik]]u dhe përfunduar nga djali i tij [[Al-Walid|al-Validi]] në vitin 705. Pas në termeti të vitit 746, xhami është shkatërruar plotësisht dhe u rindërtua nga kalifi [[Al-Mansur|al-Mansuri]] më 754, dhe prapë u rindërtua nga pasardhësi i tij [[Al-Mahdi|al-Mahdiu]] më 780. Një tjetër termet i vitit 1033 e dëmtoi shumë rëndë, por dy vjet më vonë kalifi [[Ali az-Zahir]]i ndërtoi në xhami tjetër që do të qëndroj deri në ditët e sotme. Gjatë renovimeve periodike të ndërmarrurra, dinasti të ndyshme që kanë udhëhequr [[Kalifati|Kalifatin Islamik]] i kanë shtuar xhamisë shtesa dhe kanë bërë ndërrime. Kur [[Kryqëzatat|Kryqëtarët]] kanë marrë [[Jerusalemi]]n më 1099, ata e kanë përdorur xhaminë si pallat dhe kishë, por funksioni si xhami është kthyer më 1187, pasi [[Saladini]] e rimorri Jerusalemin. Renovime, riparime dhe shtime janë ndërmarrë në shkujt e vonë nga dinastia e Ajubëve, dinastia e Mamlukëve, [[Osmanët|dinastia e Osmanëve]], Këshilli Suprem i Myslimanëve dhe [[Jordani]]. Sot, [[Jersalemi|Qyteti i Vjetër i Jersalemit]], ku gjendet xhamia, është nën kontrollin e [[Izraeli]]t, por xhamia ka mbetur nën administrimin e vakufit Islamik palestino-jordanez.
Jeruzalemi është i njohur në Islam si vend i shenjtë. Disa ajete të Kuranit i referohen Jeruzalemit. Jeruzalem është i përmendur shumë herë në [[Hadith|hadithe]].
 
Disa shkrime mesjetare, si dhe politika moderne, e klasifikon Al Aksën si vendin e tretë më të shenjtë në Islam. Si përshembull, Bukariu citon Abu Dardën duke thënë: "Pejgamberi i Zotit Muhammedi ka thëne se një namaz në [[Xhamia e Shenjtë|Xhaminë e Shenjtë]] (në Mekë) vlen sa 100,000 namaze; një namaz në [[Xhamia e Profetit|xhaminë time]] (në Medinë) vlen 10,000 namaze; dhe një namaz në Xhaminë Al Aksa vlen 1,000 namaze", më shumë se në çdo xhami tjetër. Në shtesë, [[Organizata e Bashkëpunimit Islamik]], i referohet Xhamisë Al Aksa si vendvendit i tretë më i shenjtë në Islam (dhe bën thirrje për suvernitet Arab mbi të).
 
== Shiko dhe ==

Menyja e navigimit