Ndryshimi mes inspektimeve të "Doktor i Filozofisë"

Jump to navigation Jump to search
përmirësime teknike duke përdorur AWB
v (added Category:Pedagogji using HotCat)
(përmirësime teknike duke përdorur AWB)
Një '''Doktor i Filozofisë''' ('''PhD''' ose '''DPhil''') është një lloj i shkallës së doktoraturës e cila jepet nga [[Universiteti|universitetet]] në shumë vende. Njihet edhe me shkurtesën Ph. D.
== Terminologjia ==
Kjo gradë ose shkallë akademike njihet me formën e shkurtuar '''Ph. D.''' ose '''DPhil'''.<ref>The abbreviation DPhil is used only by the [[Universiteti i Oksfordit|University of Oxford]] and the University of Sussex. </ref> Ajo quhet gjithashtu edhe '''Doktor i Filozofisë''', e cila rrjedh nga [[gjuha latine]] ''Philosophiae Doctor'' (DPhil) ose ''Philosophiae Doctor'' (Doktoraturë).
== Kuptimi ==
Titulli Doktor i Filozofisë jepet për një gamë të gjerë të programeve studimore në shkenca (p.sh., [[Biologjia|biologji]], [[Fizika|fizikë]], [[Matematika|matematikë]], etj.), [[Inxhinieria|inxhinieri]], shkencat humane (p.sh., [[Historia|histori]], [[Letërsia|letërsi]], musikologji, etj.). Përfundimi i gradës akademike Ph. D. është një kërkesë për punësim në një universitet në thirrje të tilla si [[Profesori|profesor]], [[Hulumtimi|studiues]], apo [[Shkencëtari|shkencëtar]] fushash të ndryshme. Ekziston një dallim i qartë në mes të një "Doktorature të merituar", e cila jepet pas përfundimit të një programi të studimit, një tezës ose disertacionit, dhe një "Doktor nderi" ose "Honoris causa", një titull që jepet nga një universitet për një personalitet të suksesshëm në një fushë të cakuar. Individët të cilët përfundojnë doktoratën me sukse mund ta përdorin [[Titulli|titullintitulli]]n "Doktor" bashkë me emrin e tyre duke përdorur shkronja post-nominale "Dr.", "Ph. D.", "PhD" ose "DPhil".<ref>[http://www.economics.ox.ac.uk/Graduate/graduate-courses ''Graduate Courses'', University of Oxford]</ref>
 
Kërkesat për të përfunduar një shkallë Ph.D. ndryshojnë në mënyrë të konsiderueshme sipas vendit, [[Universiteti|institucionit]], dhe periudhës kohore nga dita e fillimit të hulumtimit të lartë për doktoratë. Një person i cili arrin gradën doktor i filozofisë edhe automatikisht i jepet titulli akademik Doktor. Gjatë periudhës studimore për marrjen e titullit në fjalë, studenti quhet ''student i doktoraturës'' ose ''Ph. D. student'', por edhe ''kandidat i doktoratës, Ph.D. kandidat ''ose edhe ''Kandidat i Shkencave'' pasi studenti ka përfunduar të gjithë progrsamin dhe provimet e parapara dhe është duke punuar në tezën e disertacionit (të gjithë, por disertacioni). Në disa institucione, studentit i cili ka arritur në këtë nivel mund ti jepet edhe titulli Kandidat i Filozofisë.
== Shih edhe ==
* [[Doktor i Shkencave]]
* [[Deklarata e Bolonjës]]<br>
* [[Procesi i Bolonjës]]<br>
* [[Magna Charta Universitatum]]<br>
 
== Shënime dhe referenca ==
37.617

edits

Menyja e navigimit