Dallime mes rishikimeve të "Biomasa"

Jump to navigation Jump to search
109 bytes removed ,  1 vit më parë
v
ska përmbledhje të redaktimeve
(Lidhje të jashtme të shpëtuara: 2 Lidhje të jashtme të etiketuara si të vdekura: 1) #IABot (v2.0.1)
v
{{Burimet e ripërtëritshme të energjisë}}
'''Biomasa''' është material biologjik që rrjedhin nga organizmat e gjallë. Në kontekstin e biomasës si një [[Burimet e ripërtëritshme|burim]] për të bërë energji, ajo më shpesh i referohet bimëve ose materialeve me bazë bimore që nuk është përdorur për ushqim ose ushqyerje, dhe janë në mënyrë specifike quhen si biomasë linjocelulozike <ref name="Biomass Energy Center">[http://www.biomassenergycentre.org.uk/portal/page?_pageid=76,15049&_dad=portal&_schema=PORTAL Qendra e Energjisë së Biomasës] {{Webarchive|url=https://web.archive.org/web/20061008081905/http://www.biomassenergycentre.org.uk/portal/page?_pageid=76,15049&_dad=portal&_schema=PORTAL |date=8 tetorOctober 2006 }}. Biomassenergycentre.org.uk. Vizituar më 29 shkurt 2012.</ref>. Si një burim energjie, biomasa ose mund të përdoret direkt nëpërmjet djegies për të prodhuar nxehtësi, ose indirekt, pas konvertimit të saj në forma të ndryshme të [[biokarburanti|biokarburanteve]]. Konvertimi i biomasës në biokarburant mund të arrihet me anë të metodave të ndryshme të cilat në përgjithësi klasifikohen: termike, kimike, dhe metodat biokimike.
 
Ka tre burime të biomasës në kuadër të produktit të energjisë:
'''1-#Biomasa e burimeve drurore'''drunore ''(Lignocelluloses)'' të tilla si : Mbetjet nga pyjet, Plantacione të drurëve për energji, Mbetjet nga ushqimet, Mbetjet nga drurët industrial, mbetjet të mbeturinave të drurëve.''
'''2-#Biomasa jo-drurore'''drunore (vaj, sheqer, niseshte) të tilla si: Bimë për energji nga bujqësia, Kashtë dhe mbetje të tjera të korrura nga bujqësia, Mbetje nga industria ushimore, etj.''
'''3-#Kafshët/Njerëzit(Yndyra/Proteiat) ''' Plehu i farmave/jashqitjet, Mbeturiat e therjeve, Mbetjet organike nga amvisëria dhe industria.''
==Burimet e biomasës==janë qeliza mikroskopike
 
==Procesi i konvertimit biomasës në energji të dobishme==
 
==Shih edhe==
*[[KarboniNatyra]]
*[[Karboni]]
*[[Bioenergjia]]
*[[Biokarburanti]]
*[[Karboni]]
 
==Referimet==

Menyja e lëvizjeve