Jump to content

Stacioni hekurudhor i Shkupit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Stacioni hekurudhor në Shkup
Stacioni i trenit ashtu si duket nga rruga Nikola Karev

Stacioni hekurudhor i Shkupit (maqedonisht Железничка станица - Скопје), është stacioni kryesor i trenitShkup, kryeqyteti i MaqedonisëVeriut . Ndodhet në Komunën e Qendrës së Shkupit, buzë qendrës së qytetit dhe zonës së banimit të Komunës së Aerodromit. Ai është një nga elementët arkitektonikë më të mrekullueshëm të rindërtimit të qytetit, i shkatërruar nga një tërmet në vitin 1963, por sot është në gjendje të keqe dhe duhet të jetë objekt i rinovimeve i cili do të përfundojë para vitit 2015. E veçanta e saj vjen nga fakti se është në një urë që përfshin një bulevard, si dhe stacionin e autobusëve në Shkup, i cili lejon të ndahen këmbësorët nga automjetet dhe të përbëjnë një qendër që mbledh mjete të ndryshme të transportit.

Situata hekurudhore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Linja tjetër lidh stacionin me Hanin e Elezit, një vendbanim kosovar që ndodhet në kufirin maqedonas. Përtej kësaj, hekurudha lidhet me rrjetin e Kosovës dhe vazhdon deri Prishtinë përmes Stacionit hekurudhor të Fushë Kosovës. Kjo linjë shërben disa stacione në veri dhe lindje të aglomeracionit të Shkupit, të tilla si Gjorgje Pétrov dhe Saraji [1] .

Historiku[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Mbetjet e stacionit të vjetër

Ky stacion zëvendëson një ndërtesë të shkatërruar gjatë tërmetit të vitit 1963, e cila kishte goditur shumë rëndë tërë qytetin. Shkupi në tërësi atëherë iu nënshtrua një fushate të gjerë rindërtimi pas katastrofës dhe qendra e re e qytetit u krijua kështu nga Kenzo Tange, një arkitekt japonez që kishte punuar në veçanti për rindërtimin e Hiroshimas. Ai hartoi gjithashtu edhe planet për stacionin e ri, i cili u ndërtua nga viti 1971 deri në 1981 . Mbetjet e stacionit të vjetër vazhduan të strehonin trenat dhe pasagjerët gjatë kësaj periudhe, pastaj u shndërruan në muzeun e qytetit të Shkupit [2] .

Përderi sa stacioni i vjetër hekurudhor ndodhet në jug të qendrës, në vijën lindjeperëndim, stacioni i ri hekurudhor ndodhet në lindje, në një aks verijug. Kjo lëvizje ishte e motivuar nga konsideratat ekonomike rajonale, pasi stacioni i ri ishte më afër lidhjes me linjën Beograd - Selanik sesa ai i vjetër. Linja hekurudhore që çon në stacionin e vjetër është hequr, duke e bërë më të lehtë për makinat të kalojnë nga njëra anë në tjetrën [3] .

Salla e stacionit të autobusëve

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]