Super Mario

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Logoja që nga viti 2011

Super Mario[a] (gjithashtu i njohur si Super Mario Bros.[b] dhe Mario[c]) është një seri lojërash në platformë e krijuar nga Nintendo me nuskë të tyre, Mario. Është seria qendrore e ekskluzivitetit më të madh Mario. Të paktën një lojë Super Mario është lëshuar për çdo konzollë të madhe video lojërash Nintendo. Ka më shumë se 20 lojëra në seri.

Lojërat Super Mario janë vendosur kryesisht në mbretërinë imagjinare Mbretëria e Kërpudhave, zakonisht me Marion si personazh lojtar. Zakonisht atij i bashkohet vëllai i tij, Luigi, dhe shpesh anëtarë të tjerë të kastit të Marios. Si lojëra platformash, ato përfshijnë karakterin e lojtarit që vrapon dhe kërcen nëpër platforma dhe në majë të armiqve në nivele tematike. Lojërat kanë komplote të thjeshta, zakonisht me Mario dhe Luigi që shpëtojnë Princeshën Peach, e rrëmbyer nga antagonisti kryesor, Bowser. Loja e parë në seri, Super Mario Bros., e lëshuar për Nintendo Entertainment System (NES) në vitin 1985, krijoi konceptet dhe elementet kryesore të lojës së serisë. Këto përfshijnë një mori fuqish dhe artikujsh që i japin personazhit fuqi të veçanta si gjuajtja e topit të zjarrit dhe ndryshimi i madhësisë.[1]

Seria Super Mario është pjesë e ekskluzivitetit më të madh Mario, e cila përfshin zhanre dhe media të tjera të lojërave video si filmi, televizioni, media e shkruar dhe mallra. Më shumë se 380 milionë kopje të lojërave Super Mario janë shitur në mbarë botën, duke e bërë atë serinë e pestë më të shitur të videolojërave, pas ekskluzivitetit më të madh të Mario, serisë së enigmave Tetris, serisë së lojërave video Pokémon dhe serisë me qitje në personin e parë Call of Duty.[2]

Loja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Objektivi i lojës është të përparoni nëpër nivele duke mposhtur armiqtë, duke mbledhur sende dhe duke zgjidhur enigmat pa vdekur. Përdorimi i ngritjes së energjisë është pjesë përbërëse e serisë. Seria ka këste që paraqesin lojëra dy dhe tre-dimensionale. Në lojërat 2D, personazhi i lojtarit (zakonisht Mario) kërcen mbi platforma dhe armiq duke shmangur sulmet e tyre dhe duke lëvizur në të djathtë të ekranit lëvizës. Nivelet e lojës 2D Super Mario kanë objektiva me një dalje, të cilat duhet të arrihen brenda një afati kohor dhe të çojnë në nivelin vijues të radhës. Super Mario Bros. 3 prezantoi mbibotën, një hartë e niveleve jolineare që degëzohet sipas zgjedhjes së lojtarit.[3] Super Mario World prezantoi nivele me dalje të shumta.

Instalimet 3D në seri kanë pasur dy nënzhanre: lojëra të bazuara në eksplorimin e botës së hapur dhe lojëra më lineare 3D me një rrugë të paracaktuar.[4] Nivelet në lojërat e botës së hapur, 64, Sunshine and Odyssey, i lejojnë lojtarit të eksplorojë lirshëm mjedise të shumta të mbyllura në lëvizje 360 gradë. Ndërsa loja përparon, më shumë mjedise bëhen të aksesueshme.[5] Lojërat lineare 3D, Galaxy, Galaxy 2, 3D Land dhe 3D World, shfaqin më shumë kënde fikse të kamerës dhe një rrugë të paracaktuar drejt një qëllimi të vetëm.

Personazhe të luajtshme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Seriali shpesh përmban mundësinë për të luajtur si personazhe të tjerë përveç Marios, zakonisht Luigi. Lojërat e mëparshme kanë ofruar një modalitet të alternuar me shumë lojtarë në të cilin lojtari i dytë kontrollon Luigi-n në radhën e tij. Luigi shpesh mund të luhet vetëm nga lojtari një në sekondë, përsëritje më sfiduese e lojës bazë, të tilla si në The Lost Levels, Galaxy 2, New Super Luigi U dhe botët speciale në 3D Land; këto kanë gravitet më të ulët dhe fërkim të reduktuar për Luixhin. Lojërat e mëvonshme lejojnë lojën e njëkohshme me katër lojtarë. Personazhet që mund të luhen përveç Mario dhe Luigi kanë përfshirë Toads, Peach, Yoshi, Wario, Rosalina, Miis, Toadette, Nabbit, Daisy dhe Bowser Jr. Personazhet ndonjëherë dallohen nga aftësi të veçanta. Super Mario Maker (megjithëse jo Super Mario Maker 2) përfshin kostume që përshkruajnë shumë personazhe të tjerë.

Fuqitë dhe transformimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Fuqitë e kërpudhave shfaqen pothuajse në çdo lojë Super Mario. Më ikonike prej tyre është Super Kërpudha.[6][7] Super Kërpudha rrit madhësinë e personazhit, duke i kthyer ato në një variant "Super" dhe i lejon ata të thyejnë blloqe të caktuara. Kur goditet nga një armik, personazhi kthehet në madhësinë e tij më të vogël në vend që të humbasë një jetë.[6] Kur personazhi është në formën e tij "Super", shumica e blloqeve që do të përmbajnë një Super Kërpudhë në vend të kësaj ofrojnë një fuqizim më të fuqishëm si Lulja e Zjarrit. Super kërpudha është e ngjashme në pamje me Amanita muscaria, me një kërcell fildishi poshtë një kapelë me njolla më të zakonshme të kuqe dhe të bardhë (fillimisht e kuqe dhe portokalli). I krijuar rastësisht, Shigeru Miyamoto deklaroi në një intervistë se testet beta të Super Mario Bros rezultuan se Mario ishte shumë i gjatë, kështu që ekipi i zhvillimit zbatoi kërpudha për të rritur dhe zvogëluar Marion.[8] Në seri shfaqen variante të ndryshme të fuqizimit të kërpudhave. Për shembull, Super Mario Bros.: The Lost Levels prezanton Kërpudhën e Helmuar, e cila shkakton dëme kur mblidhet; dhe New Super Mario Bros prezanton Mini Kërpudhën, i cili e zvogëlon personazhin në përmasa miniaturë; dhe Mega Kërpudhën, e rrit personazhin në një gjigant të tmerrshëm, të paprekshëm që shkatërron armiqtë dhe mjedisin duke vrapuar përmes tyre.[9]

Super Mario Bros. 3 prezanton kostume në serinë Super Mario, shumë prej të cilave bazohen në kafshë ose armiq të Marios. Kostumi Raccoon (i siguruar nga një Super Leaf) dhe Kostumi Tanooki secili i japin personazhit një bisht që mundëson fluturimin. Për më tepër, kostumi Tanooki e lejon personazhin të ndryshojë spontanisht në një statujë të pathyeshme për rreth pesë sekonda. Super Mario Bros. 3 përfshin një kostum Hammer Bros, i cili i lejon Marios dhe Luixhit të hedhin çekiçët si predha për të mposhtur armiqtë në distancë. Kostume të tjera në lojërat e mëvonshme të serisë përfshijnë kostume bretkose, kostume penguini, kostume mace, kostume boomerang dhe kostume blete.

Raketa[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Fuqitë e luleve lejojnë që personazhi i lojtarit të gjuajë predha. Lulja e zjarrit, e prezantuar në Super Mario Bros., e transformon personazhin në një variant Zjarri që mund të hedhë topa zjarri kërcyes mbi armiqtë. Galaxy është loja e parë 3D Super Mario që ka Lulen e Zjarrit. Në Land and Maker 2, Superball është një top kërcyes i marrë nga një Super Lule, të cilin personazhi mund ta përdorë për të mposhtur armiqtë dhe për të mbledhur monedha. Lulja e Akullit e shndërron personazhin në një variant Akulli i cili mund të gjuajë topa akulli si predha të ngjashme me ato të Lules së Zjarrit; ata ngrijnë armiqtë në blloqe akulli që mund të përdoren si platforma ose të hidhen si raketa, siç shihet në New Super Mario Bros. Wii dhe New Super Mario Bros. U.[10]Galaxy, Lulja e Akullit e kthen Marion ose Luigin në akull dhe e lë të ecë mbi lavë ose ujë për një kohë të kufizuar duke ngrirë sipërfaqen. Së fundmi, Lulja e Artë e New Super Mario Bros. 2 i lejon Marios ose Luigit t'i kthejnë tullat në monedha dhe të fitojnë monedha bonus për të mposhtur armiqtë.

Koopa Shells shërbejnë si një predhë kryesore në seri, e shfaqur që nga loja origjinale. Personazhi mund t'i hedhë ato për të mposhtur armiqtë, për të mbledhur monedha dhe për të aktivizuar funksionet e blloqeve. Fuqitë janë të disponueshme për Yoshi që të marrë frymë zjarri në World, Yoshi's Island, dhe 64 DS, të thithë ajër të ngrirë dhe të pështyjë farat në Yoshi's Island, të pështyjë armiqtë në lojërat Botërore dhe të pështyjë lëng në Sunshine. Fuqitë e tjera lejojnë personazhin të hedhë bomba, bumerangë dhe topa bejsbolli dhe të gjuajë topa. Në Odyssey, Mario mund të zotërojë personazhe, disa prej të cilëve mund të lëshojnë predha të ndryshme. Loja Flying shoot 'em up shfaqet gjithashtu në seri. Mario piloton biplanin e armatosur Sky Pop dhe nëndetësen Marine Pop në Tokë. Makina Koopa Clown, avioni i Bowser dhe Koopalings, ndonjëherë mund të gjuajë topa zjarri në Maker.

Automjetet dhe kafshët e kalërueshme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Përveç objekteve të automatizuara në nivele që mund të transportojnë personazhin e lojtarit, janë shfaqur disa kafshë dhe automjete të kalitshme që lojtari kontrollon. Miku i dinosaurit të Marios, Yoshi, është shfaqur si një personazh i lojtarit në disa lojëra Super Mario që nga Super Mario World. Në Yoshi's Island dhe 64 DS, në vend që personazhi i lojtarit të hipë thjesht mbi kurrizin e Yoshi, Yoshi është personazhi i lojtarit. Yoshis në përgjithësi kanë aftësi duke përfshirë ngrënien e armiqve, fluturimin dhe frymëmarrjen e zjarrit. Miyamoto fillimisht kishte dëshiruar që Mario të ishte në gjendje të hipte në një dinosaur në Super Mario Bros., por kjo nuk ishte e mundur për shkak të kufizimeve teknike të sistemit. Poochi është një qen që shfaq në ishullin Yoshi, të cilin Yoshi mund ta kalë. Plesiosaurët Dorrie dhe Plessie mund të kalërohen nga personazhet e lojtarëve përkatësisht në 64 dhe 3D World,[11][12] me Plessie që shërben një rol më të madh në Bowser's Fury.[13]

Janë shfaqur gjithashtu automjete të ndryshme që personazhi i lojtarit mund të kontrollojë. Këto përfshijnë një qilim magjik në 2, retë fluturuese në disa lojëra 2D, nëndetëse në Land dhe Yoshi's Island, një aeroplan në Land, një helikopter, tren dhe tank në Yoshi's Island, makina në Yoshi's Island dhe Maker 2 dhe aeroplanë Koopa Clown Car në lojërat Maker.

Blloqe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shumica e artikujve në serinë Super Mario shfaqen nga blloqet e artikujve kur goditen, të cilat e kanë origjinën në Super Mario Bros dhe kanë vazhduar gjatë gjithë serisë, ku personazhi godet një bllok për të marrë monedha ose fuqi. Variacionet përfshijnë ato që janë të padukshme derisa të goditen, shpërndarësit e këshillave, prodhojnë një bllok tjetër, lëvizin, ngrihen, varen nga një çelës, kërcyes, etj. Blloku i helikës e lejon personazhin të rrotullohet lart në ajër dhe të zbresë ngadalë, dhe Blloku i Artë gjeneron monedha përmes vrapimit. Një bllok i vetëm është njësia matëse në hartimin e niveleve të Super Mario.

Jetë shtesë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Personazhet e lojtarëve mund të fitojnë jetë shtesë në shumicën e lojërave. Kërpudha 1-Up u prezantua në Super Mario Bros., me termin 1-up më pas duke u përdorur përgjithësisht në seritë e tjera të lojërave video për t'iu referuar jetëve shtesë. Në Super Mario Land dhe Super Mario Land 2 monokromatike, në vend të një kërpudhe me ngjyra të ndryshme, 1-Up shfaqet si një zemër. Super Mario World prezantoi Hënën 3-Up. 1-Up mund të fitohen gjithashtu duke mbledhur një numër të caktuar monedhash ose duke luajtur minigame.

Pathyeshmëria[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pathyeshmëria është një efekt që shfaqet për herë të parë në tre lojërat e Super Mario Bros, ku jepet nga një "Starman","Starman",[14][15][16] një yll i antropomorfizuar, vezullues. Ylli është emëruar gjithashtu "Super Ylli" në dy lojërat Super Mario World si dhe lojërat e reja Super Mario Bros.[17][18] dhe "Ylli i Ylberit" në dy lojërat Super Mario Galaxy. Marrja e yllit e bën personazhin përkohësisht të pathyeshëm, në gjendje t'i rezistojë çdo dëmi. Përdorimi i artikullit shoqërohet nga një pjesë muzikore e veçantë që shfaqet vazhdimisht në shumicën e lojërave. Personazhi i lojtarit dridhet në një larmi ngjyrash - dhe në disa lojëra, lëviz me shpejtësi të shtuar dhe aftësi të rritur kërcimi - ndërsa është nën ndikimin e Yllit. Ndërsa i pathyeshëm, personazhi mposht çdo armik pas kontaktit me të. Në Super Mario World 2: Yoshi's Island, ylli i jep fëmijës Mario normalisht të palëvizshëm aftësinë për të vrapuar si dhe për t'u bërë i pathyeshëm. Në Super Mario 64 dhe 64 DS, pathyeshmëria sigurohet kur personazhi bëhet metal ose i paprekshëm. Mega Kërpudha siguron pathyeshmëri të përkohshme me shtimin e madhësisë gjigante dhe shkatërrimit të mjedisit (shih Fuqitë dhe transformimet).

Grumbullim[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Dizajni i nivelit Super Mario tradicionalisht përfshin shumë monedha të shpërndara si enigma dhe shpërblime. Shumica e lojërave Super Mario i japin lojtarit një jetë shtesë pasi të mblidhet një sasi e caktuar monedhash ari, zakonisht 50 ose 100. Ekzistojnë disa variante monedhash, të tilla si monedha argjendi, monedha dragoi, monedha yjesh dhe më shumë. Në 64, Sunshine, Galaxy, dhe Galaxy 2, monedhat plotësojnë shëndetin (dhe ajrin, kur personazhi është nën ujë). Në 64 dhe Sunshine, mbledhja e 100 monedhave në një nivel rezulton në një Power Star ose Shine Sprite përkatësisht. Ka edhe faza në atë lojë që shpërblen një Power Star për mbledhjen e tetë monedhave të kuqe në një nivel, me vlerë dy monedha normale secila. Në 64, një monedhë blu vlen pesë monedha normale. Në Sunshine, monedhat blu veprojnë si një kërkim anësor kur sillen në Delfino Bank dhe për çdo dhjetë monedha blu të depozituara, Mario do të fitojë një Shine Sprite. Në serinë Galaxy, pasi të mbaroni çdo lojë një herë, fazat hapen ku Mario ose Luigi mund të mbledhin 100 monedha vjollce për të fituar një Power Star. Në Galaxy 2, ato mund të përdoren gjithashtu për të ushqyer disa personazhe të uritur "Luma" që mund të shndërrohen në një artikull ose në një planet tjetër.

Lojërat shpesh shfaqin shenja të tjera që gjenden në nivele për të përparuar në botën e jashtme, më shpesh me motivin vizual të një ylli. Zakonisht ato janë të vendosura në vende që nuk gjenden ose arrihen lehtësisht, ose nuk jepen për përfundimin e marifeteve ose objektivat e dhëna nga NPC-të. Ato përfshijnë Power Stars në lojërat Super Mario 64 dhe Super Mario Galaxy, Shine Sprites në Super Mario Sunshine dhe Bowser's Fury, Star Coins në serinë New Super Mario Bros dhe Super Mario 3D Land, Green Stars në lojërat Galaxy dhe Super Mario 3D World, dhe hënat e fuqishme në Super Mario Odyssey. Në Super Mario Land 2, ka gjashtë Golden Coin tokens që duhet të mblidhen për të përfunduar lojën.

Warp Pipes and Warp Cannons[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Warp Pipe është një metodë e zakonshme transporti e përdorur në shumë nga lojërat e serisë Mario. Warp Pipes janë më shpesh jeshile, por shfaqen edhe në ngjyra të tjera (lojërat e hershme përfshinin tuba argjendi, lojërat më të reja kanë prezantuar tuba të kuq, jeshil, blu dhe të verdhë), dhe kanë shumë përdorime në seri. Warp Pipes mund të përmbajë gjithashtu armiq, zakonisht Bimët Piranha, dhe ndonjëherë e lëshojnë lojtarin në ajër (më së shpeshti shihet në serinë New Super Mario Bros.). Në lojërat e hershme të Marios si Super Mario Bros., zona të veçanta, të fshehura mirë të njohura si Warp Zones përmbajnë tuba që i lejojnë lojtarët të kapërcejnë disa botë (një grusht nivelesh) në të njëjtën kohë.[19] Në serinë New Super Mario Bros., Warp Cannons në formë gypi funksionojnë në mënyrë të ngjashme me Warp Zones të lojërave të mëparshme dhe zhbllokohen duke gjetur dalje sekrete në nivele. Topat shfaqen në shumicën e lojërave 3D të serisë duke filluar me Super Mario 64. Personazhi përdor topin duke u hedhur në tytë, duke synuar veten dhe duke u qëlluar në një objektiv të largët. Kjo i lejon personazhit të përparojë në një nivel ose të arrijë zona të paarritshme ndryshe.

Mini-lojëra[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shumë lojëra në seri paraqesin mini-lojëra plotësuese të lojës së platformës, zakonisht duke ofruar mundësinë për të fituar jetë shtesë ose fuqi. Super Mario Bros. 2 and 3D World kanë slot machines. Super Mario Bros. 3 dhe lojërat e reja Super Mario Bros përmbajnë Toad Houses që organizojnë aktivitete të bazuara në aftësi dhe fat, si shell games. Lojërat Land paraqesin mini-lojëra të nivelit të fundit për të fituar jetë shtesë. Modaliteti i betejës në versionin All-StarsSuper Mario Bros. 3 dhe seria Advance e ribërjeve të të gjitha versioneve tipike të Mario Bros. si një mini-lojë. Yoshi's Island mundëson një minilojë kur plotësohen disa kushte kur plotësoni një nivel. 64 DS përmban mbi 30 mini-lojëra që mund të aksesohen pavarësisht nga mënyra origjinale e lojës. 3D World përmban Luigi Bros., një version i Mario Bros. me dy Luigis, dhe versioni Switch i 3D World përfshin Bowser's Fury, një platformer 3D me përmasa më të vogla në një mjedis të mbyllur.

Muzikë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pjesa më e madhe e muzikës origjinale të Super Mario Bros dhe efekteve zanore janë bërë ikonë për serinë dhe janë përfshirë në lojërat moderne. Tema origjinale e Super Mario Bros, e kompozuar nga Koji Kondo, është bërë një nga temat më të njohura të video lojërave në mbarë botën.[20]

Super Mario Galaxy, i lëshuar në vitin 2007, u bë loja e parë në serinë Super Mario që përmban muzikë të orkestruar,[21] e cila do të kthehej në vazhdimin e saj dhe lojëra të tjera pasuese si Super Mario 3D World.[22]

Shënime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Japonisht: スーパーマリオ, Hepburn: Sūpā Mario
 2. ^ Japonisht: スーパーマリオブラザーズ, Hepburn: Sūpā Mario Burazāzu
 3. ^ Japonisht: マリオ

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ McWhertor, Michael (10 dhjetor 2010). "Nintendo's Revised History Of Super Mario Bros" (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 18 qershor 2018. Marrë më 18 qershor 2018.
 2. ^ "Super Mario Maker has sold 1 Million units around the world!" (në anglisht). Nintendo. Arkivuar nga origjinali më 2 tetor 2015.
 3. ^ Nintendo Power Staff (janar–shkurt 1990). "Previews: Super Mario Bros. 3". Nintendo Power (në anglisht). Nr. 10. Nintendo. fq. 56–59.
 4. ^ Osborn, Alex (13 janar 2017). "Miyamoto Offers a Few New Super Mario Odyssey Details". IGN (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 14 janar 2017. Marrë më 15 janar 2017.
 5. ^ "Super Mario Galaxy Central – Galaxy Information" (në anglisht). Super Mario Galaxy Central. Arkivuar nga origjinali më 13 mars 2008. Marrë më 29 nëntor 2007.
 6. ^ a b "The Top 11 Video Game Powerups" (në anglisht). UGO Networks. Arkivuar nga origjinali më 28 tetor 2008.
 7. ^ Li, C.; Oberlies, N. H. (dhjetor 2005). "The most widely recognized mushroom: chemistry of the genus Amanita" (PDF). Life Sciences (në anglisht). 78 (5): 532–38. doi:10.1016/j.lfs.2005.09.003. PMID 16203016. Arkivuar (PDF) nga origjinali më 6 gusht 2020. Marrë më 5 korrik 2019. Idealized representations of this species permeate popular culture. A. muscaria can be found as a major obstacle in video games (e.g., the Smurfs and Super Mario Bros., respectively)
 8. ^ O'Connell, Patricia (7 nëntor 2005). "Meet Mario's Papa" (në anglisht). BusinessWeek online. Arkivuar nga origjinali më 2 nëntor 2005. Marrë më 26 nëntor 2005.
 9. ^ "It's Impossible to Hate the New New Super Mario Bros. U". Kotaku (në anglisht). 13 shtator 2012. Arkivuar nga origjinali më 19 nëntor 2012. Marrë më 13 tetor 2014.
 10. ^ Harris, Craig (13 nëntor 2009). "New Super Mario Bros. Wii Review" (në anglisht). IGN. Arkivuar nga origjinali më 18 shkurt 2020. Marrë më 5 mars 2010.
 11. ^ Thomas, Lucas M. (28 shtator 2011). "The Genius of Super Mario 64". IGN (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 5 tetor 2022. Marrë më 5 tetor 2022.
 12. ^ Frushtick, Russ (19 shkurt 2021). "Even the strongest relationships won't survive Super Mario 3D World". Polygon (në anglishte amerikane). Arkivuar nga origjinali më 5 tetor 2022. Marrë më 5 tetor 2022.
 13. ^ Robinson, Andy (10 shkurt 2021). "Super Mario 3D World + Bowser's Fury review: Inventive, expanded and unmissable". VGC (në anglishte britanike). Arkivuar nga origjinali më 5 tetor 2022. Marrë më 5 tetor 2022.
 14. ^ "Super Mario manual" (PDF). legendsoflocalization (në anglisht). Arkivuar (PDF) nga origjinali më 16 dhjetor 2016. Marrë më 12 janar 2017.
 15. ^ "Super Mario Bros. 2 Manual" (PDF). gamesdatabase (në anglisht). 1986. Arkivuar (PDF) nga origjinali më 8 tetor 2016. Marrë më 12 janar 2017.
 16. ^ "Super Mario Bros. 3 manual" (PDF). gamesdatabase (në anglisht). 1990. Arkivuar (PDF) nga origjinali më 8 tetor 2016. Marrë më 12 janar 2017.
 17. ^ "Super Mario World manual" (PDF). gamesdatabase (në anglisht). 1991. Arkivuar (PDF) nga origjinali më 8 tetor 2016. Marrë më 12 janar 2017.
 18. ^ "Super Mario World 2: Yoshi's Island manual" (PDF). gamesdatabase (në anglisht). 1995. Arkivuar (PDF) nga origjinali më 8 tetor 2016. Marrë më 12 janar 2017.
 19. ^ Cuddy, Luke (gusht 2013). The Legend of Zelda and Philosophy: I Link Therefore I Am (në anglisht). Open Court. ISBN 978-0-8126-9691-2. Arkivuar nga origjinali më 10 tetor 2022. Marrë më 16 nëntor 2014.
 20. ^ "GDC 2007: Mario Maestro Shares His Secrets" (në anglisht). 1UP.com. 7 mars 2007. Arkivuar nga origjinali më 10 korrik 2012. Marrë më 16 shkurt 2009.
 21. ^ "Interview with Super Mario Galaxy composers Koji Kondo and Mahito Yokota" (në anglisht). Music 4 Games. 13 nëntor 2007. Arkivuar nga origjinali më 13 nëntor 2007. Marrë më 12 korrik 2020.
 22. ^ "Super Mario 3D World Review (Wii U)" (në anglisht). Nintendo Life. 19 nëntor 2013. Arkivuar nga origjinali më 14 korrik 2020. Marrë më 12 korrik 2020.