Jump to content

Super Mario Bros. 3

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Super Mario Bros. 3 është një lojë platformë e vitit 1988 e zhvilluar dhe publikuar nga Nintendo për Sistemin Entertainment Nintendo (NES). Ai u lëshua për konsolat shtëpiake në Japoni më 23 tetor 1988, në Amerikën e Veriut më 12 shkurt 1990 dhe në Evropë më 29 gusht 1991. Ai u zhvillua nga Nintendo Entertainment Analysis and Development, i udhëhequr nga Shigeru Miyamoto dhe Takashi Tezuka .

Lojtarët kontrollojnë vëllezërit Mario ose Luigi, të cilët duhet të shpëtojnë Princeshën Toadstool dhe sundimtarët e shtatë mbretërive të ndryshme nga antagonisti Bowser . Ashtu si në lojërat e mëparshme Mario, ata mundin armiqtë duke i shkelur me këmbë ose duke përdorur sende që japin fuqi magjike; ata gjithashtu kanë aftësi të reja, duke përfshirë fluturimin dhe rrëshqitjen poshtë shpateve. Super Mario Bros. 3 prezantoi shumë elementë që u bënë elementë kryesorë të Super Mario, të tilla si fëmijët e Bowser ( Koopalings ) dhe një hartë botërore për kalimin midis niveleve .

Super Mario Bros. 3 u vlerësua nga kritikët për lojën e tij sfiduese dhe konsiderohet si një nga videolojërat më të mëdha të të gjitha kohërave . Është loja e tretë më e shitur NES, me më shumë se 17 milion kopje të shitura në mbarë botën. Ai gjithashtu frymëzoi një seri televizive të animuar, Aventurat e Super Mario Bros. 3, prodhuar nga DIC Entertainment .

Super Mario Bros. 3 u ripunua për Super NES si pjesë e Super Mario All-Stars në 1993 dhe për Game Boy Advance si Super Mario Advance 4: Super Mario Bros 3 në 2003. Ai u rilançua në shërbimin Virtual Console në Wii U dhe 3DS dhe u përfshi në NES Classic Mini . Më 19 shtator 2018, ai u rilançua në shërbimin Nintendo Switch Online me netplay të shtuar.

Skeda:Super Mario Bros 3 Gameplay.png
Një shembull i lojës në Super Mario Bros. 3, në të cilin Mario përdor Super Leaf për t'u ngjitur në ajër

Super Mario Bros. 3 është një lojë platformë dydimensionale, me lëvizje anësore, në të cilën lojtari kontrollon ose Marion ose Luigi-n . Loja ndan mekanikë të ngjashëm të lojës me lojërat e mëparshme në seri — Super Mario Bros., Super Mario Bros: The Lost Levels dhe Super Mario Bros. 2 — ndërsa prezanton disa elementë të rinj. Përveç vrapimit dhe kërcimit të gjetur në lojërat e mëparshme, personazhi i lojtarit mund të rrëshqasë poshtë shpateve, të marrë dhe të hedhë disa sende dhe të ngjitet lirshëm në hardhi. Futen fuqizimet e reja, duke përfshirë Super Leaf dhe Tanooki Suit, të cilat lejojnë Marion të fluturojë dhe të notojë. Bota e lojës përbëhet nga tetë mbretëri, secila e ndarë në nivele të shumta. Tetë botët kanë tema të dallueshme vizuale: bota e parë është bari dhe bota e dytë, "Toka e Shkretëtirës" (ose "Kodra e Shkretëtirës" në versionet PRG0 japoneze dhe të Amerikës së Veriut), përmban nivele të mbuluara me rërë me piramida, ndërsa nivelet në bota e katërt, "Toka gjigante" ("Ishulli i madh"), përmban pengesa dhe armiq dyfishin e lartësisë dhe gjerësisë së tyre normale. [1]

Lojtari lundron në lojë përmes dy ekraneve të lojës: një hartë të botës dhe një kurs. Harta e mbibotës shfaq një përfaqësim të sipërm të mbretërisë aktuale dhe ka disa shtigje që të çojnë nga hyrja e botës në një kështjellë. Shtigjet lidhen me panelet e veprimit, kështjellat dhe ikona të tjera të hartës dhe lejojnë lojtarët të marrin rrugë të ndryshme për të arritur qëllimin e mbretërisë. Zhvendosja e karakterit në ekran në një panel veprimi ose kështjellë do të lejojë hyrjen në atë kurs, një fazë lineare e mbushur me pengesa dhe armiq. Pjesa më e madhe e lojës zhvillohet në këto nivele, me lojtarin që përshkon skenën duke kërcyer, duke kërcyer, duke fluturuar, duke notuar dhe duke shmangur ose mposhtur armiqtë. Lojtarët fillojnë me një numër të caktuar jetësh dhe mund të fitojnë jetë shtesë duke marrë kërpudha 1-Up me pika jeshile të fshehura në tulla, ose duke mbledhur 100 monedha, ndër metodat e tjera. Mario dhe Luigi humbin jetën nëse dëmtohen kur janë të vegjël, bien në lavë ose në një gropë pa fund ose u mbaron koha. Loja përfundon para kohe kur humbasin të gjitha jetët, megjithëse lojtari mund të vazhdojë që nga fillimi i botës ku humbi jetën e fundit duke zgjedhur " Vazhdo ". Nëse lojtari zgjedh të vazhdojë, të gjitha kështjellat dhe kurset e armikut, si dhe nivelet e tankeve dhe të anijeve nga bota e tetë që lojtari ka përfunduar më parë do të mbeten të përfunduara dhe çdo derë e kyçur që ishte e hapur do të mbetet gjithashtu e hapur. Kjo i lejon lojtarit të vazhdojë nga niveli i fundit i kalasë që ka përfunduar në shumicën e rasteve. Lojtari gjithashtu do të jetë në gjendje të mbajë të gjithë artikujt e tij në inventarin e tij.

Përfundimi i fazave i lejon lojtarit të përparojë nëpër hartën e mbibotës dhe në botët pasuese. Çdo botë përmban një fazë përfundimtare me një bos për të mposhtur. Shtatë botët e para përmbajnë një aeroplan të kontrolluar nga një prej Koopalings, ndërsa lojtari lufton Bowser në kështjellën e tij në botën e tetë si Boss Final. Ikona të tjera të hartës përfshijnë gurë të mëdhenj dhe dyer të mbyllura që pengojnë shtigjet. Mini-lojërat dhe ekranet bonus në hartë i ofrojnë lojtarit një shans për të marrë fuqi të veçanta dhe jetë shtesë. Fuqitë e marra në këto mini-lojëra ruhen në një rezervë dhe mund të aktivizohen nga lojtari nga ekrani i hartës.

Komploti dhe personazhet

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Komploti i Super Mario Bros. 3 përshkruhet në broshurën e udhëzimeve. Bota e kërpudhave, mjedisi i lojës, pushtohet nga Koopalings, shtatë fëmijët e Bowser . Koopalingët pushtojnë secilën nga shtatë mbretëritë duke vjedhur shkopin magjik të mbretit të saj dhe duke e përdorur atë për ta shndërruar atë në një kafshë. Princesha Toadstool i dërgon Marion dhe Luixhin të udhëtojnë në çdo mbretëri, të marrin shkopin e vjedhur dhe të rivendosin mbretin e tij në normalitet. [2]

Mario dhe Luigi marrin shënime dhe sende të veçanta nga Princesha Toadstool pasi kanë shpëtuar secilin nga gjashtë mbretërit e parë. Kur ata shpëtojnë mbretin e shtatë, në vend të kësaj ata marrin një shënim nga Bowser, duke u mburrur se ai e ka rrëmbyer Toadstool dhe e ka burgosur atë brenda kështjellës së mbretërisë së tij, Dark Land. [3] Vëllezërit udhëtojnë nëpër Tokën e Errët, hyjnë në kështjellën e tij dhe mundin Bowser në një betejë. Loja përfundon me lirimin e Princeshës Toadstool nga kështjella. [4]

Sipas Shigeru Miyamoto, Super Mario Bros. 3 u konceptua si një lojë skenike . Ekrani i titullit paraqet një perde skene që hapet dhe në versionin origjinal të NES, objektet në lojë varen nga pasarelat jashtë ekranit, janë të lidhura me bulona në sfond ose hedhin hije në horizont. Kur Mario përfundon një nivel, ai del nga skena. [5]

Zhvillimi dhe lirimi

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Fillimi i zhvillimit menjëherë pas lëshimit të vitit 1986 të Super Mario Bros. 2 të Famicom Disk System, [6] Super Mario Bros. 3 u zhvillua nga Nintendo Entertainment Analysis and Development, një ekip që përbëhej nga më shumë se dhjetë persona. Loja mori më shumë se dy vjet për të përfunduar. [7] Buxheti i zhvillimit, kur konvertohet në dollarë amerikanë, arrin në rreth 800,000 dollarë [8] deri në US$1,3 million ( të rregulluar për inflacionin). Zhvilluesi Shigeru Miyamoto shërbeu si drejtor. Ai punoi ngushtë me projektuesit dhe programuesit gjatë fazave konceptuale dhe përfundimtare, duke inkurajuar një shkëmbim të lirë idesh. Miyamoto i konsideroi idetë intriguese dhe origjinale si kyçe për krijimin e një loje të suksesshme. [9] Fillimisht, ekipi synonte që loja të luhej nga një këndvështrim izometrik, por zhvilluesit zbuluan se kjo e bënte shumë të vështirë pozicionimin e kërcimeve, kështu që loja u ndryshua në pamjen anësore 2D të përdorur në lojërat e mëparshme. Disa elementë izometrikë mbeten, të tillë si dyshemeja me kuadrate e pranishme në ekranin e titullit. [6] I gjithë arti i pikselëve për lojën u vizatua duke përdorur kompjuterë biznesi Fujitsu FM R-50 HD, ndërsa kompjuterët kryesorë HP 64000 me një kartë procesori 6502 u përdorën për të shkruar dhe testuar kodin. [10]

Loja është krijuar për të tërhequr lojtarët e niveleve të ndryshme të aftësive. Për të ndihmuar lojtarët me pak ose aspak aftësi, monedhat e bonusit dhe 1-ups janë më të bollshme në botët e mëparshme, ndërsa botët e mëvonshme paraqesin sfida më komplekse për lojtarët me përvojë. Në modalitetin me dy lojtarë, lojtarët ndërrojnë kthesat për të balancuar kohën e lojës. Ekipi i zhvillimit prezantoi fuqi dhe koncepte të reja që do t'i jepnin Mario pamjen e krijesave të ndryshme si një mjet për t'i siguruar atij aftësi të reja. Një ide e hershme e ndryshoi Marion në një centaur, por u hodh në favor të një bishti rakun me aftësi të kufizuar fluturimi. [11] Në repertorin e tij u shtuan kostume të tjera me aftësi të ndryshme dhe nivelet u krijuan për të përfituar nga këto aftësi. [12] U përfshinë armiq të rinj për të shtuar diversitetin në lojë, së bashku me variante të armiqve të mëparshëm, si Goombas, Hammer Bros dhe Koopa Troopas . [11] [12]

Disa nga armiqtë e krijuar për Super Mario Bros. 3 u frymëzuan nga përvojat personale të ekipit. Për shembull, armiku Chain Chomp, një top i lidhur me leh dhe një krijesë zinxhir me sy dhe dhëmbë që i bie lojtarit kur është në afërsi, është nxjerrë nga fillimi i jetës së Miyamoto-s, në të cilën një qen iu hodh, por u tërhoq nga ai. . Fëmijët e Bowser, Koopalings, u krijuan për të qenë unikë në pamje dhe personalitet; Miyamoto i bazoi personazhet në shtatë nga programuesit e tij si një haraç për punën dhe përpjekjet e tyre. [13] Nintendo i Amerikës i emëroi Koopalings sipas muzikantëve të mirënjohur: për shembull, personazhet "Ludwig von Koopa" dhe "Roy Koopa" janë emëruar respektivisht sipas Ludwig van Beethoven dhe Roy Orbison .

Super Mario Bros. 3 u lavdërua nga shtypi i videolojërave . Shpesh konsiderohet si loja më e mirë e lëshuar në NES . [14] [15] [16] [17] [18] Redaktorët e lojërave kompjuterike dhe videove, Paul Rand, Tim Boone dhe Frank O'Connor i dhanë lojës një rezultat 98%, duke e lavdëruar atë për lojën, riluajtjen, zërin dhe grafikën. Boone komentoi se loja është pothuajse e përsosur në "pabesueshmërinë e saj të jashtëzakonshme dhe absolutisht e pamundur për t'u ulur për asgjë më pak se një alarm zjarri dhe madje edhe atëherë ju e gjeni veten duke peshuar shanset". Rand e quajti Super Mario Bros. 3 video-lojën më të mirë ndonjëherë, duke e etiketuar atë " Mona Lisa e lojërave" dhe duke deklaruar se "është jashtëzakonisht e shkëlqyer në çdo mënyrë, formë dhe formë". O'Connor deklaroi se loja "e bën Sonic the Hedgehog të duket si një mëngjes i lagësht i së dielës dhe madje i jep Super Famicom's Super Mario World një vrapim për paratë e tij."

Botimi japonez Famitsu i dha 35 nga 40. Julian Rignall i Mean Machines iu referua Super Mario Bros. 3 si "loja më e mirë video" që ai kishte luajtur ndonjëherë, duke përmendur varësinë, thellësinë dhe sfidën e saj. Një recensues i dytë i Mean Machines, Matt Regan, parashikoi se loja do të ishte një bestseller në Mbretërinë e Bashkuar dhe i bëri jehonë lavdërimit të Rignall, duke e quajtur atë një "lojë vërtet të shkëlqyer". Regan tha më tej se loja ofronte elemente që testonin "trurin dhe reflekset" e lojtarit dhe se megjithëse grafika ishte e thjeshtë, ato ishin "tepër të ndryshme". Në një pamje paraprake të lojës, Nintendo Power i dha asaj nota të larta në grafikë, audio, sfidë, lojë dhe kënaqësi. Artikujt e fshehur në nivelet e lojës, të tilla si bilbilat e deformimit, u pritën mirë: Rignall i konsideroi ato si pjesë të varësisë së lojës dhe Sheff deklaroi se gjetja e tyre ofronte një ndjenjë kënaqësie. [19]

Kritikat u fokusuan në aspekte të veçanta të lojës. Rignall përshkroi audion dhe pamjet si të vjetruara në krahasim me lojërat në Mega Drive/Genesis dhe Super NES (platforma e fundit tashmë ishte lançuar në rajone të tjera në kohën kur Super Mario Bros. 3 u publikua në Evropë).

Super Mario Bros. 3 u bë një lojë më e shitur . [20] Në Japoni, ajo u shfaq në krye të tabelave të shitjeve të Famitsu në dhjetor 1988 dhe janar 1989, dhe u bë loja e dytë më e shitur e 1988 pas Dragon Quest III . Nga mesi i vitit 1989, Super Mario Bros. 3 ishte bërë loja e dytë më e shitur në Japoni (jo e paketuar) deri atëherë, pas Dragon Quest III . [21] Super Mario Bros. 3 vazhdoi të bëhej loja më e shitur e përgjithshme e vitit 1989 në Japoni, pak mbi Tetris në vendin e dytë. Ai gjithashtu kryesoi tabelën e shitjeve japoneze në janar 1990. Deri në vitin 1993, ajo kishte shitur 4 million fishekë në Japoni. [22]

Në Amerikën e Veriut, përfshirja e Super Mario Bros. 3The Wizard shërbeu si një pamje paraprake e cila gjeneroi një nivel të lartë pritjeje në Shtetet e Bashkuara përpara publikimit të tij. [23] Levi Buchanan i IGN e konsideroi paraqitjen e lojës në film si një element vjedhës të shfaqjes, duke iu referuar filmit si një "reklamë 90-minutëshe" për lojën. [24] Loja shiti 250,000 kopje në dy ditët e para të publikimit, sipas një zëdhënëse të Nintendo. [25] Ajo mbeti loja më e shitur në Shtetet e Bashkuara nga prilli dhe qershori deri në shtator 1990. Në vitin 1990, loja shiti më shumë se 8 million njësi. [26] Deri në vitin 1993, autori David Sheff tha se loja ishte shitur 11 milion njësi të ndara në Japoni dhe Shtetet e Bashkuara, duke komentuar se, në termat e industrisë muzikore, loja u bë platinum 11 herë. [27] Vetëm në Shtetet e Bashkuara, loja kishte gjeneruar të ardhura për Nintendo deri në fillim të vitit 1992, duke tejkaluar të ardhurat bruto të filmave ET (1982), Batman (1989) dhe Jurassic Park (1993). [28] Loja ishte gjithashtu një hit në rajone të tjera si Evropa dhe Singapori .

Loja kishte shitur 14 million kopje deri në vitin 1995, [29] dhe 15 million kopje deri në vitin 1998. [30] Deri në vitin 2000, loja ishte shitur më shumë se 17 milion kopje në mbarë botën, dhe mbajti rekordin për lojën video më të shitur jo të paketuar për një kohë të gjatë. [31] Që nga viti 2011, Super Mario Bros. 3 ishte video-loja shtëpiake me fitime më të larta deri atëherë, me të ardhura të rregulluara nga inflacioni në vitin 2011 prej . [32] Në vitin 2013, GamesRadar raportoi se loja kishte shitur më shumë se 18 million kopje për NES. [33] Game Informer gjithashtu raportoi në numrin e tyre të tetorit 2009 se versioni Virtual Console kishte shitur një milion kopje.

Në çmimet më të mira të lojërave hit të revistës Famicom Tsūshin ( Famitsu ) në vitin 1988, Super Mario Bros. 3 fitoi çmimin për lojën më të mirë të veprimit. Në vitin 1989, Famitsu i dha çmimin për lojën më të mirë të veprimit të lëshuar që nga viti 1983. [34]

Super Mario Bros. 3 ka marrë vlerësim universal nga kritikët modernë të cilët e konsiderojnë atë një nga lojërat më të mira të të gjitha kohërave dhe është shfaqur në shumë lista të lojërave kryesore. Loja debutoi në listën e 30 lojërave më të mira ' Nintendo Power në numrin 20 në shtator 1989. Ai hyri në top 10 të listës disa muaj më vonë dhe arriti numrin një në maj 1990. Super Mario Bros. 3 mbeti në top 20 për më shumë se pesë vjet. Më shumë se një dekadë më vonë, revista e renditi lojën në numrin gjashtë në listën e tyre të 200 Lojërave më të Mëdha Nintendo. Në gusht 2008, Nintendo Power e renditi Super Mario Bros. 3 si videolojën e dytë më të mirë NES, duke e lavdëruar atë që e bëri serinë më komplekse dhe duke prezantuar aftësi të reja që që atëherë janë bërë aftësi të veçanta në seri. [35] Loja u rendit e 11-ta, pas Super Mario Bros., në "100 lojërat më të mira Nintendo të të gjitha kohërave" të Revistës Zyrtare Nintendo ' [36] Edge e konsideroi lojën më të spikatur të Super Mario Bros. 3 të Nintendo-s në vitin 1989 dhe komentoi se suksesi i saj e tejkaloi arritjen e parë të shitjeve të Super Mario Bros ' Loja e parë u shit 40 milion kopje, por u bashkua me NES. Ata vlerësuan hartën e mbibotës si një alternativë elegante ndaj një menuje për të zgjedhur nivele. Në vitin 2007, ScrewAttack e quajti Super Mario Bros. 3 lojën më të mirë Mario në seri, si dhe lojën më të mirë në NES, duke përmendur grafikët, fuqizimet, sekretet dhe popullaritetin, duke e përmbledhur atë si "thjesht të pabesueshme" dhe duke thënë, "Nëse nuk e keni përjetuar këtë madhështi, ju mëshirojm". [37] [38] Në një sondazh të kryer nga Dengeki, loja barazoi me Super Mario World si video-lojën numër tre që lexuesit e tyre luajtën për herë të parë. [39] GamesRadar e quajti gjithashtu lojën më të mirë NES, duke thënë se ndërsa Super Mario Bros përcaktoi zhanrin e saj, Super Mario Bros 3 e përsosi atë. [40] Në vitin 1996, GamesMaster e vlerësoi versionin NES në vendin e 99-të në "100 lojërat më të mira të të gjitha kohërave". [41]

Në vitin 1997, Electronic Gaming Monthly e renditi edicionin All-Stars si lojën e dytë më të mirë të konsolës së të gjitha kohërave (pas vetëm Tetris ), duke thënë se "e ktheu serinë në rrënjët e saj, por e zgjeroi lojën origjinale në çdo mënyrë që mund të imagjinohej. Asnjë tjetër loja që atëherë ka qenë në gjendje të rimarrë frymën e aventurës dhe magjepsjes që gjendet në Mario 3." Loja është renditur në disa nga listat e "lojërave më të mira" të IGN . Në vitin 2005, ata e vlerësuan atë në vendin e 23-të në mesin e 100 lojërave të tyre më të mira dhe vlerësuan kontrollet e sakta dhe intuitive. [42] Redaktorët e IGN nga Shtetet e Bashkuara, Mbretëria e Bashkuar dhe Australia e renditën Super Mario Bros. 3 në vendin e 39 në 100 lojërat e tyre më të mira të vitit 2007, duke përmendur dizajnet "e zgjuar" të Miyamoto. Ata komentuan më tej se loja u përmirësua në "konceptet tashmë të shkëlqyera" të lojërave të mëparshme me fuqi të reja dhe armiq. [43] Përdoruesit dhe lexuesit e faqes së internetit e vendosën lojën lart në lista të ngjashme: e 32-ta në 2005 dhe e 21-ta në 2006. [44] [45] Në vitin 2009, Game Informer e vendosi Super Mario Bros. 3 në vendin e 9-të në listën e tyre të "200 lojërave më të mira të të gjitha kohërave", duke thënë se është "një lojë me fuqi të jashtëzakonshme të qëndrueshme që nuk do ta harrojmë shpejt". Kjo është një vend më poshtë nga renditja e mëparshme ' Game Informer në 2001. Edge e renditi lojën në vendin e 20-të në listën e saj të "100 lojërat më të mira për t'u luajtur sot", duke e quajtur atë "lojën e vetme 8-bitëshe që shkëlqen ende sot, nuk kërkohen paralajmërime". [46] UGO renditi Super Mario Bros. 3 në listën e tyre të "50 lojërave më të mira që i përkasin 3DS", duke e quajtur atë "Padyshim lojën më të madhe Mario të krijuar ndonjëherë." [47] GameSpot e vendosi lojën në listën e tyre të lojërave më të mëdha të të gjitha kohërave. [48] USgamer e renditi lojën si platformën e tretë më të mirë të Mario ndonjëherë. [49] Super Mario Bros. 3 u rendit i 34-ti në listën e Warp Zoned "Video lojërat më të mira të të gjitha kohërave të provuara shkencërisht", një meta-analizë statistikore e 44 listave të "lojrave më të mira" të publikuara midis 1995 dhe 2016.

Skeda:Super Mario Bros. 3 overworld map.png
Super Mario Bros. 3 është kredituar për prezantimin e përdorimit të hartave të mbibotës në serinë Mario .

Super Mario Bros. 3 prezantoi disa elemente të bartura në lojërat e mëvonshme Mario . [50] Një hartë e ngjashme e mbibotës përdoret në Super Mario World, Super Mario Bros. DX dhe New Super Mario Bros. dhe aftësia e Marios për të fluturuar ka qenë një veçori në lojëra të tilla si Super Mario World, Super Mario 64 dhe Super Mario Galaxy . [51] [52] [53] Artikulli "Super Leaf" i lojës është rikthyer në lojërat më të fundit të Mario për Nintendo 3DS, si Super Mario 3D Land, Mario Kart 7 dhe New Super Mario Bros. 2 . Flokët e kuq të Bowser u popullarizuan fillimisht në lojë dhe që atëherë janë bërë pjesë e pamjes së tij standarde. [51]

Nëpërmjet një bashkëpunimi midis NBC dhe Nintendo of America, një seri televizive e animuar, The Adventures of Super Mario Bros. 3 , u krijua nga shtatori deri në dhjetor 1990 nga DIC Entertainment . Shfaqja u transmetua çdo javë të shtunën në mëngjes në NBC së bashku me sezonin e dytë të Captain N: The Game Master si pjesë e bllokut programues një orëshe të Captain N & The Adventures of Super Mario Bros. 3 me 26 episode dhe me karaktere të shumta, armiq, dhe cilësimet nga videoloja; shtatë Koopaling-ve origjinalë u jepen emra të ndryshëm bazuar në personalitetet e tyre të dhëna dhe gjithashtu u jepet një renditje e re e moshës. Produkte të tjera Nintendo kanë përfshirë edhe elementë të ndryshëm të lojës. Muzika nga Super Mario Bros. 3 shfaqet si një këngë në Nintendo Sound Selection Koopa, një koleksion këngësh nga lojërat e Nintendo. [54] Fazat dhe grafika e lojës përbëjnë një temë sfondi në lojën 2006 Nintendo DS Tetris DS . [55] Koopalings janë gjithashtu bosët botërorë në Super Mario World, Mario Is Missing! , Yoshi's Safari, Hotel Mario dhe të gjitha lojërat e reja Super Mario Bros përveç New Super Mario Bros. [56] [57] Boom Boom, një bos tjetër nga kjo lojë, rishfaqet gjithashtu në Super Mario 3D Land dhe Super Mario 3D World, së bashku me Homologja femër me bumerang me emrin Pom Pom. [58] Super Mario Bros. 3 është një nga lojërat e përfaqësuara si tema si në Super Mario Maker ashtu edhe në Super Mario Maker 2 . [59] [60]

Në fillim të viteve 1990, zhvilluesit e lojërave John Carmack dhe Tom Hall zhvilluan një klon IBM PC të Super Mario Bros. 3 bazuar në softuerin e tyre inovativ të rifreskimit të pllakave adaptive që kryen grafika të lëmuara me lëvizje anash në kartat EGA . Ata ua demonstruan atë drejtuesve të Nintendo, të cilët ishin të impresionuar me demonstrimin, por refuzuan klonimin në favor të ekskluzivitetit. [61] Carmack dhe Hall vazhduan të themelojnë id Software dhe të zhvillojnë Commander Keen, një seri lojërash platformash të frymëzuara nga Super Mario Bros. 3. [62] [63] [64] [65] Demoja e Super Mario Bros. 3 nuk ishte shpërndarë menjëherë, por një kopje e punës u zbulua dhe u ruajt në Muzeun e Play në korrik 2021. [66]

 1. ^ kubet (PDF). Nintendo of America. 12 shkurt 1990. fq. 30–34. Arkivuar (PDF) nga origjinali më 5 nëntor 2019. Marrë më 16 shkurt 2020. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ rade88 (PDF). USA: Nintendo. 1990. fq. 5. Arkivuar (PDF) nga origjinali më 5 nëntor 2019. Marrë më 16 shkurt 2020. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ Stampa:Cite video game
 4. ^ "w88". FlyingOmelette. Arkivuar nga origjinali më 4 shtator 2014. Marrë më 26 korrik 2014. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ Schreier, Jason (shtator 10, 2015). "go88". Kotaku. Arkivuar nga origjinali më 11 shtator 2015. Marrë më 10 shtator 2015. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Datë e përkthyer automatikisht (lidhja)
 6. ^ a b "hi88". Nintendo of America. Arkivuar nga origjinali më 1 dhjetor 2017. Marrë më 18 nëntor 2017. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 7. ^ "we88". IGN. 2007. Arkivuar nga origjinali më 9 prill 2017. Marrë më 25 janar 2009. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 8. ^ Casey Corr, O. (16 dhjetor 1990). "fabet". Seattle Times. Arkivuar nga origjinali më 28 qershor 2018. Marrë më 3 maj 2022. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 9. ^ Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; asnjë tekst nuk u dha për refs e quajtura NP-10-Develop
 10. ^ Murata, Eiichi (1989). poh88 社会科 はこばれてくるしくみシリーズ―11 ファミコンゲームの主役たち ゲームソフトの制作と流通 [The Stars of Famicom Games] (në japonisht). Japan: Nintendo, PHP Institute.
 11. ^ a b "brwin". IGN. 2007. Arkivuar nga origjinali më 9 prill 2017. Marrë më 25 janar 2009. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 12. ^ a b McLaughlin, Rus (8 nëntor 2007). "bo88". IGN. Arkivuar nga origjinali më 17 shkurt 2012. Marrë më 3 maj 2022. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 13. ^ "mb66". IGN. 2007. Arkivuar nga origjinali më 9 prill 2017. Marrë më 25 janar 2009. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 14. ^ "50Bet". Nintendo Life (në anglishte britanike). 2023-08-21. Marrë më 2023-11-07.
 15. ^ ame88 (në anglisht), marrë më 2023-11-07
 16. ^ Byrd, Shawn Laib, Matthew (2022-09-30). "2ime". Den of Geek (në anglishte amerikane). Marrë më 2023-11-07.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Emra të shumëfishtë: lista e autorëve (lidhja)
 17. ^ Thorpe, Josh WestContributions from Nick; published, Retro Gamer Team (2022-06-19). "The 10 best NES games of all-time". gamesradar (në anglisht). Marrë më 2023-11-07.
 18. ^ "Every Single NES Game, Ranked From Best to Worst". Ranker (në anglisht). Marrë më 2023-11-07.
 19. ^ Sheff, David (1993). "I, Mario". Game Over: How Nintendo Zapped an American Industry, Captured Your Dollars, and Enslaved Your Children (bot. 1st). Random House. fq. 53. ISBN 0-679-40469-4. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 20. ^ McLaughlin, Rus (8 nëntor 2007). "Iros65". IGN. Arkivuar nga origjinali më 17 shkurt 2012. Marrë më 3 maj 2022. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 21. ^ "総合TOP50" [Total Top 50]. nm78 [Famicom Tsūshin: '89 All Software Catalog]. Famicom Tsūshin (në japonisht). 15 shtator 1989. fq. 78. Arkivuar nga origjinali më 7 maj 2020. Marrë më 14 mars 2021.
 22. ^ Sheff, David (1993). "A New Leader of the Club". Game Over: How Nintendo Zapped an American Industry, Captured Your Dollars, and Enslaved Your Children (bot. 1st). Random House. fq. 3–5. ISBN 0-679-40469-4. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 23. ^ Roush, George (18 qershor 2008). "Watej2". IGN. Arkivuar nga origjinali më 27 gusht 2009. Marrë më 3 maj 2022. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 24. ^ Buchanan, Levi (18 qershor 2008). "mmerci65". IGN. Arkivuar nga origjinali më 15 dhjetor 2008. Marrë më 3 maj 2022. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 25. ^ "peros.67". Chicago Tribune. Arkivuar nga origjinali më 18 prill 2018. Marrë më 3 maj 2022. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 26. ^ Ehrlich, Willie (6 janar 1991). "asion32". Lancaster Eagle-Gazette. fq. 13. Arkivuar nga origjinali më 7 janar 2021. Marrë më 6 janar 2021. Super Mario Bros. 3 sold more than eight million units after its introduction last March. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 27. ^ Sheff, David (1993). "A New Leader of the Club". Game Over: How Nintendo Zapped an American Industry, Captured Your Dollars, and Enslaved Your Children (bot. 1st). Random House. fq. 3–5. ISBN 0-679-40469-4. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 28. ^ Real, Michael R.; Real, Michael (26 shtator 1996). Exploring Media Culture: A Guide. SAGE Publishing. fq. 81. ISBN 978-0-8039-5877-7. Arkivuar nga origjinali më 10 tetor 2022. Marrë më 9 tetor 2021. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 29. ^ Symposium, University of Manchester Broadcasting (1995). thbet. University of Luton Press. fq. 27. ISBN 978-1-86020-502-6. Arkivuar nga origjinali më 10 tetor 2022. Marrë më 24 shtator 2021. One game, Super Mario Brothers 3, has sold 14 million copies and has generated more money than the movie ET. Nintendo now makes greater profits than all of the American movie studios combined. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 30. ^ "Best-Selling Video Game". The Guinness Book of Records 1999. Guinness World Records Limited. 10 shtator 1998. fq. 171. ISBN 978-0-9652383-9-7. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 31. ^ Kent, Steven L. (2000). "Chapter 23: Run for the Money". The First Quarter: A 25-year History of Video Games. BWD Press. fq. 334. ISBN 978-0-9704755-0-3. Arkivuar nga origjinali më 10 tetor 2022. Marrë më 22 tetor 2021. Nintendo sold more than 17 million copies of Super Mario Bros. 3 worldwide, setting a lasting sales record for a game cartridge that was not packed in with console hardware. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 32. ^ Morris, Chris (24 mars 2011). "Call of Duty, Guitar Hero Top All-Time Best Selling List". CNBC. Arkivuar nga origjinali më 15 tetor 2012. Marrë më 3 maj 2022. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 33. ^ Gilbert, Henry (23 tetor 2013). "25 things we still love about Super Mario Bros. 3 25 years later". GamesRadar. Arkivuar nga origjinali më 28 janar 2019. Marrë më 3 maj 2022. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 34. ^ "'83〜'89 ベストヒットゲーム大賞" ['83〜'89 Best Hit Game Awards]. ファミコン通信 〜 '89全ソフトカタログ [Famicom Tsūshin: '89 All Software Catalog]. Famicom Tsūshin. 15 shtator 1989. fq. 138. Arkivuar nga origjinali më 16 nëntor 2021. Marrë më 14 mars 2021. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 35. ^ "Nintendo Power – The 20th Anniversary Issue!" (Magazine). Nintendo Power. 231 (231). San Francisco, California: Future US. gusht 2008: 71. {{cite journal}}: Burimi journal ka nevojë për |journal= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 36. ^ East, Tom. "100 Best Nintendo Games – Part Five". Official Nintendo Magazine. Future plc. Arkivuar nga origjinali më 7 mars 2012. Marrë më 25 shkurt 2009. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 37. ^ "Top Ten NES Games". ScrewAttack. ScrewAttack's Top 10. GameTrailers. 16 tetor 2007. Arkivuar nga origjinali më 20 maj 2009. Marrë më 6 shkurt 2009. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 38. ^ "Top Ten Mario Games". ScrewAttack. ScrewAttack's Top 10. GameTrailers. 24 korrik 2007. Arkivuar nga origjinali më 27 maj 2009. Marrë më 24 janar 2009. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 39. ^ 【アンケート結果発表】初めてプレイしたゲームソフトはなんですか? (në japonisht). Dengeki. 9 korrik 2008. Arkivuar nga origjinali më 6 shkurt 2009. Marrë më 5 shkurt 2009.
 40. ^ "Best NES Games of all time". GamesRadar. 16 prill 2012. Arkivuar nga origjinali më 30 qershor 2015. Marrë më 5 dhjetor 2013. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 41. ^ "Top 100 Games of All Time" (PDF). GamesMaster (44): 74. korrik 1996. Arkivuar (PDF) nga origjinali më 5 korrik 2022. Marrë më 3 korrik 2022. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 42. ^ "IGN's Top 100 Games: 21–30". IGN. 2005. Arkivuar nga origjinali më 18 korrik 2011. Marrë më 25 janar 2009. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 43. ^ "IGN Top 100 Games 2007: 39 Super Mario Bros. 3". IGN. 2007. Arkivuar nga origjinali më 9 prill 2017. Marrë më 25 janar 2009. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 44. ^ "Top 99 Games of All Time: Reader's Pick". IGN. 2005. Arkivuar nga origjinali më 7 shkurt 2009. Marrë më 25 janar 2009. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 45. ^ "Readers' Picks Top 100 Games: 21–30". IGN. 2006. Arkivuar nga origjinali më 29 shkurt 2012. Marrë më 25 janar 2009. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 46. ^ Edge Staff (9 mars 2009). "The 100 Best Games To Play Today". Edge Online. Arkivuar nga origjinali më 29 tetor 2014. Marrë më 21 janar 2014. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 47. ^ Sal Basile (6 korrik 2010). "The Top 50 Games That Belong On the 3DS". UGO. Arkivuar nga origjinali më 15 mars 2011. Marrë më 25 prill 2011. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 48. ^ Davis, Ryan. "The Greatest Games of All Time". GameSpot. Arkivuar nga origjinali më 22 mars 2012. Marrë më 25 prill 2012. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 49. ^ Parish, Jeremy (shtator 9, 2015). "Page 3: What's the Greatest Mario Game Ever? We Ranked Them All, and You Can Too!". USgamer. Gamer Network. Arkivuar nga origjinali më 10 shtator 2015. Marrë më 11 shtator 2015. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Datë e përkthyer automatikisht (lidhja)
 50. ^ East, Tom. "100 Best Nintendo Games – Part Five". Official Nintendo Magazine. Future plc. Arkivuar nga origjinali më 7 mars 2012. Marrë më 25 shkurt 2009. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 51. ^ a b "IGN Top 100 Games 2007: 39 Super Mario Bros. 3". IGN. 2007. Arkivuar nga origjinali më 9 prill 2017. Marrë më 25 janar 2009. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 52. ^ Official Super Mario 64 Player's Guide. Nintendo. 1996. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 53. ^ Harris, Craig (6 maj 2006). "winsun". IGN. Arkivuar nga origjinali më 2 shkurt 2009. Marrë më 3 maj 2022. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 54. ^ "kad86" (në japonisht). Dengeki. 16 dhjetor 2004. Arkivuar nga origjinali më 22 gusht 2009. Marrë më 5 shkurt 2009.
 55. ^ 石田, 賀津男 (6 gusht 2008). "kimsa" (në japonisht). Impress Watch. Arkivuar nga origjinali më 12 shkurt 2009. Marrë më 5 shkurt 2009.
 56. ^ Thomas, Lucas M. (3 qershor 2009). "mn68". IGN. Arkivuar nga origjinali më 12 qershor 2009. Marrë më 3 maj 2022. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 57. ^ "ki88" (Flash). GameSpot. 4 qershor 2009. Arkivuar nga origjinali më 12 qershor 2012. Marrë më 12 dhjetor 2009. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 58. ^ "Boobet67". IGN. 23 nëntor 2011. Arkivuar nga origjinali më 14 qershor 2014. Marrë më 8 qershor 2014. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 59. ^ "sbview", IGN, 2 shtator 2015, arkivuar nga origjinali më 5 nëntor 2019, marrë më 2019-11-21 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 60. ^ "betview". Kotaku. 28 qershor 2019. Marrë më 2019-11-21. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 61. ^ Frank, Allegra (14 dhjetor 2015). "sv682". Polygon. Arkivuar nga origjinali më 13 korrik 2021. Marrë më 13 korrik 2021. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 62. ^ Kushner, David (2004). sv888. New York, NY: Random House, Inc. fq. 50, 57. ISBN 978-0-375-50524-9. OCLC 50129329. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 63. ^ Orland, Kyle (14 dhjetor 2015). "ooked88". Ars Technica. Arkivuar nga origjinali më 10 mars 2016. Marrë më 15 dhjetor 2015. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 64. ^ "go88". John Romero. Arkivuar nga origjinali më 13 korrik 2014. Marrë më 15 dhjetor 2014. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 65. ^ "winbet". 18 tetor 2014. Arkivuar nga origjinali më 10 nëntor 2014. Marrë më 18 tetor 2014. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 66. ^ Gurwin, Gabe (korrik 13, 2021). "tebet". GameSpot. Arkivuar nga origjinali më 13 korrik 2021. Marrë më 13 korrik 2021. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Datë e përkthyer automatikisht (lidhja)