Jump to content

Sylvia Pankhurst

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Sylvia Pankhurst

Estelle Sylvia Pankhurst (5 maj 1882 - 27 shtator 1960) ishte një aktiviste angleze për lëvizjen për të drejtën e votimit dhe drejtën e votimit të grave, një socialiste dhe më vonë një komuniste e majtë e shquar dhe më vonë një aktiviste në kauzën e antifashizmit . Ajo kaloi pjesën më të madhe të jetës së saj të mëvonshme duke bërë fushatë në emër të Etiopisë, ku u zhvendos përfundimisht.

Estelle Sylvia Pankhurst (ajo më vonë e hoqi emrin e saj të parë) u lind në Drayton Terrace, Old Trafford, Mançester, vajza e Richard Pankhurst dhe Emmeline Pankhurst , të cilët u bënë më vonë anëtarët e Partisë së Pavarur të Punës dhe ishin shumë të shqetësuar për Të drejtat e grave.[1] Pankhurst dhe motrat e saj, Christabel dhe Adela, ndoqën Shkollën e Mesme në Mançester për Vajza dhe u bënë tre aktiviste për të drejat e votimit dhe pjesëmarrjes për gratë. Të rritura në Mançester, Pankhurst dhe motrat e saj ishin të ekspozuara në lloje të ndryshme të arteve të bukura. Në një moshë shumë të re, Pankhurst ishte e interesuar në arte, gjë e cila e bëri atë të frekuentonte 'Royal College of Art' për të pasur një karrierë në këtë profesion. Midis viteve 1904 dhe 1906 kur ndiqte shkollën ajo vuri re diferencën gjinore në profesionin e artit.

Në 1912, Pankhurst së bashku me disa shokë të saj, organizuan Konfederatën e Londrës Lindore të të drejtës së votës për gratë (East London Confederation of Suffragettes), e cila më vonë u bë degëzim i WSPU.

Sylvia Pankhurst u trajnua si artiste në Shkollën e Artit në Mançester dhe në 1900 fitoi një bursë në 'Royal College of Art' në Kensington Jugor, Londër.

Aktivizmi për të drejtën e votës

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
Pankhurst që proteston në Sheshin Trafalgar, Londër, kundër politikës britanike në Indi, 1932

Në 1906, Sylvia Pankhurst filloi të punonte me kohë të plotë për Unionin Social dhe Politik të Grave (WSPU) me motrën e saj Christabel dhe mamanë e tyre. Ajo aplikoi talentin e saj artistik në interes të WSPU, duke krijuar logon e tyre dhe fletëpalosje të ndryshme, banera dhe postera, po ashtu dhe dekorime për muret e sallave të takimeve. Në 1907 ajo vizitoi qytetet industriale të Anglisë dhe Skocisë, duke pikturuar portrete të grave të klasës punëtore në mjedisin e tyre të punës. Ajo shpenzoi kohë në Leicester ku ajo u mirëprit nga Alice Hawkins të cilën e njihte nëpërmjet Partisë së Pavarur të Punës (Independent Labour Party). Ata u bashkuan shpejt nga Mary Gawthorpe dhe ata stabilizuan prezencën e WSPU në Leicester.

Në ndryshim nga Emmeline dhe Christabel, Pankhurst mbajti një lidhje me lëvizjen punëtore dhe e përqendroi aktivitetin e saj në fushatat lokale. Ajo dhe Amy Bull themeluan Federatën Lindore të Londrës të WSPU. Pankhurst gjithashtu kontribuoi me artikuj në gazetën e WSPU, Vota për Gratë dhe, në 1911, ajo botoi një histori propagandistike të fushatës së WSPU në anglisht: 'The Suffragette: The History of the Women's Militant Suffrage Movement'.

Më 1 nëntor 1913 Pankhurst foli në Albert Hall në mbështetje të punëtorëve të Dublinit të cilët kohët e fundit kishin hyrë në grevë për të promovuar një shoqëri më humane. Pas këtij incidenti, marrëdhëniet e Pankhurst me familjen e saj u acaruan shumë për shkak të përfshirjes së Pankhurst me Partinë e Punës. Familja e Pankhurst besonte se rreshtimi i saj me partinë e Punës shkonte kundër identifikimit të WSPU për të qenë e pavarur. Për këtë arsye motra e saj Christabel e largoi Pankhurst nga bashkimi i tyre për shkak të një besimi se ajo po ua njolloste emrin.

Si shumë aktivistë të të drejtave të votimit, ajo kaloi kohë në burg, duke u arrestuar 15 herë ndërsa bënte fushata për të drejtat e grave. Pankhurst ishte 24 vjeç kur shkoi në burg për herë të parë. Gjatë periudhës midis shkurtit 1913 dhe korrikut 1914 Pankhurst u arrestua tetë herë, çdo herë duke u shoqëruar vazhdimisht me forcë. Ajo dha disa tregime për përvojën e saj të shoqërimit me forcë dhe kohën në burg. Një llogari e tillë u shkrua për McClure's Magazine, një revistë e njohur amerikane, në 1913.

Pankhurst i ishte dhënë një Medalje e Grevës së urisë 'për Trimëri' nga WSPU.

Nga 1914, Pankhurst kishte shumë mosmarrëveshje me rrugën që po ndiqte WSPU, domethënë fushatën me veprime të drejtpërdrejta pa kërcënim për jetën. Ajo ishte bërë e pavarur nga çdo parti politike, por ajo dëshironte që ajo të bëhej një organizatë e qartë socialiste që trajtonte çështje më të gjera sesa votimi i grave dhe e lidhur me Partinë e Pavarur të Punës. Ajo kishte një marrëdhënie të ngushtë personale me politikanin e Punës Keir Hardie . Më 1 nëntor 1913, Pankhurst tregoi mbështetjen e saj në bllokimin e Dublinit dhe foli në një takim në Londër. Anëtarët e WSPU, veçanërisht motra e saj Christabel, nuk ishin dakord me veprimet e saj, dhe si pasojë e dëbuan atë nga bashkimi. Dëbimi i saj çoi në themelimin e saj të Federatës Lindore të të të drejtës së votës për gratë në Londër në vitin 1914, e cila me kalimin e viteve evoloi politikisht dhe ndryshoi emrin e saj në përputhje me rrethanat, së pari në Federatën e Grave për të Drejtën e Grave dhe më pas në Federatën Socialiste të Punëtorëve . Ajo themeloi gazetën e WSF, Tmerret e Grave (Women Dreadnought), dhe punësoi Mary Phillips për të shkruar për të, kjo më pas u bë Tmerret e Punëtorëve (Workers' Dreadnought) . Federata bëri fushatë kundër Luftës së Parë Botërore dhe disa nga anëtarët e saj i fshehën policisë kundërshtarë të vetëdijshëm .

Lufta e parë botërore

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
Sylvia Pankhurst - 1910

Gjatë Luftës së Parë Botërore Sylvia Pankhurst u tmerrua kur pa nënën e saj, Emmeline dhe motrën e saj Christabel duke u bërë mbështetëse entuziaste të luftës dhe fushatës në favor të rekrutimit ushtarak. Ajo ishte kundër luftës dhe u sulmua publikisht në gazetën e sapoemëruar WSPU Britannia . Organizata e saj u përpoq të mbronte interesat e grave në pjesët më të varfra të Londrës. Ai ngriti restorante "me kosto" për të ushqyer të uriturit pa njollën e bamirësisë. Ajo gjithashtu themeloi një fabrikë lodrash për t'u dhënë punë grave që ishin bërë të papunë për shkak të luftës. Ajo dhe shokët e saj gjithashtu punuan për të mbrojtur të drejtën e grave të ushtarëve për shtesa të mira ndërsa burrat e tyre ishin larg, si praktikisht, duke ngritur qendra këshillimi ligjor, ashtu edhe politikisht, duke zhvilluar fushata për të detyruar qeverinë të merrte parasysh varfërinë gratë e ushtarëve.

Në vitin 1915, Pankhurst i dha mbështetjen e saj entuziaste Kongresit Ndërkombëtar të Paqes për Gratë, të mbajtur në Hagë . Kjo mbështetje humbi disa nga aleatët e saj në shtëpi dhe binte në kontrast me qëndrimin e nënës së saj Emmeline dhe motrës Christabel. Pas Revolucionit Rus në Shkurtit 1917 dhe ngritjes në pushtet të Alexander Kerensky, Christabel udhëtoi në Rusi për të promovuar kundër tërheqjes së saj nga lufta; Emmeline mbështeti rekrutimin ushtarak, foli kundër kundërshtuesve të vetëdijshëm dhe grave që kundërshtonin luftën.

WSF vazhdoi të lëvizte drejt politikës së majtë dhe priti takimin inaugurues të Partisë Komuniste (BSTI) . Tmerri i Punëtorëve botoi "Një kushtetutë për sovjetikët britanikë" të Sylvia Pankhurst që përkonte me këtë takim. Në këtë artikull ajo theksoi rolin e mundshëm të asaj që ajo i quajti Sovjetikë shtëpiakë - "Në mënyrë që nënat dhe ato që janë organizatore të jetës familjare të komunitetit të përfaqësohen në mënyrë adekuate, dhe mund të marrin pjesën e tyre të duhur në menaxhimin e shoqërisë, do të ndërtohet sistemi i sovjetikëve shtëpiakë ".

CP (BSTI) ishte kundër parlamentarizmit, për dallim nga pikëpamjet e Partisë Socialiste Britanike të sapo themeluar , e cila formoi Partinë Komuniste të Britanisë së Madhe (CPGB) në gusht 1920. CP (BSTI) shpejt u shpërbë në Partinë Komuniste më të madhe, zyrtare, por ky unitet ishte jetëshkurtër. Kur udhëheqja e CPGB propozoi që Pankhurst t'ia dorëzonte Tmerrin e Punëtorët partisë ajo u revoltua. Si rezultat, ajo u përjashtua nga CPGB dhe u zhvendos për të themeluar Partinë Komuniste të Punëtorëve e cila ishte gjithashtu me jetë të shkurtër.

Në atë kohë ajo ishte një adhuruese e komunizmit të majtë ose komunizmit të këshillit . Ajo mori pjesë në takimet e Ndërkombëtare Komuniste në Rusi dhe Amsterdam, dhe ato të Partisë Socialiste Italiane . Ajo nuk ishte dakord me Leninin dhe këshillën e tij për të punuar me Partinë e Punës Britanike dhe ishte mbështetëse e "komunistëve të majtë" siç ishte Anton Pannekoek .  [ nevojitet citim ]

Partneri dhe djali

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pankhurst kundërshtoi të lidhte një kontratë martese dhe të merrte emrin e një burri. Afër fundit të Luftës së Parë Botërore ajo filloi të jetonte me anarkistin italian Silvio Corio dhe u zhvendos në Woodford Green, ku jetoi për më shumë se 30 vjet - një pllakë blu dhe Pankhurst Green përballë stacionit të tubit Woodford përkujtojnë lidhjet e saj me zonën. Në vitin 1927, në moshën 45 vjeç, ajo lindi një djalë, Richard . Duke qenë se ajo nuk pranoi të martohej me babanë e fëmijës, nëna e saj prishi lidhjet me të dhe nuk foli më me të. Ajo shkoi në varr duke refuzuar të zbulonte emrin e babait të Richard, duke treguar vetëm se ai ishte 53 vjeç dhe "një mik i vjetër i dashur që unë e kam dashur me vite".

Përkrahëse e Etiopisë

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
Varri i Pankhurst

Në fillim të viteve 1930 Pankhurst u largua nga politika komuniste por mbeti i përfshirë në lëvizjet e lidhura me antifashizmin dhe anti-kolonializmin . Në vitin 1932 ajo ishte e dobishme në krijimin e Këshillit Kombëtar të Shëndetit të Punëtorëve Socialistë. Ajo iu përgjigj pushtimit italian të Etiopisë duke botuar The New Times dhe Ethiopia News nga 1936, dhe u bë një mbështetëse e Haile Selassie . Ajo mblodhi fonde për spitalin e parë mësimor të Etiopisë dhe shkroi gjerësisht mbi artin dhe kulturën etiopiane, duke kryer kërkime që u botuan në librin e saj Etiopia: Një Histori Kulture (Ethiopia: A Cultural History) (Londër: Lalibela House, 1955).

Nga viti 1936 MI5 monitoroi korrespondencën e Pankhurst. Në vitin 1940 ajo i shkruajti Viscount Swinton, i cili atëherë kryesonte një komitet që hetonte Kolonistët e Pestë, dhe i bashkangjiti listat e Fashistëve aktivë akoma të lirë dhe të antifashistëve që ishin internuar . Një kopje e kësaj letre në dosjen e MI5 mbart një shënim në dorën e Swinton duke lexuar: "Unë duhet të mendoj për një burim më të dyshimtë informacioni".

Pas çlirimit të pas luftës të Etiopisë, ajo u bë një mbështetëse e fortë e bashkimit midis Etiopisë dhe ish Somalilandit Italian, dhe MI5 vazhdoi të ndiqte aktivitetet e saj. Në vitin 1948 MI5 konsideroi strategji për "përqeshjen e zonjës së lodhshme Sylvia Pankhurst". Pankhurst u bë një shoqe dhe këshilltare e Perandorit Etiopian Haile Selassie dhe në 1956 ajo u transferua në Addis Ababa me djalin e saj Richard me ftesë të Haile Selassie. Ajo më pas themeloi një revistë mujore, Ethiopia Observer, në të cilën raportoi për shumë aspekte të jetës dhe zhvillimit të Etiopisë.

Shkrimet e Pankhurst ishin një ndikim i rëndësishëm në kineastin e dokumentarëve britanik Jill Craigie dhe interesin e saj në lëvizjen për të drejtën e votës.

Vdekja dhe njohja pas vdekjes

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pankhurst vdiq në Addis Ababa në vitin 1960, në moshën 78 vjeç, dhe mori një funeral të plotë shtetëror në të cilin Haile Selassie e quajti atë "një Etiopiane e Nderuar". Ajo është e vetmja e huaj e varrosur para Katedrales së Trinisë së Shenjtë në Addis Ababa, në një pjesë të rezervuar për patriotë të luftës italiane.

Emri dhe fotografia e saj (dhe ato të 58 mbështetësve të tjerë të votës së grave) janë në bazamentin e statujës së Millicent Fawcett në Sheshin e Parlamentit, Londër, zbuluar në 2018, ndërsa një muzikal për jetën e saj me titull Sylvia ishte premierë në Old Vic në Shtator të të njëjtit vit.

Që në moshë të vogël Pankhurst kishte një ambicie për t'u bërë një "piktore dhe hartuese në shërbim të lëvizjeve të mëdha për përmirësimin shoqëror". Ajo u trajnua në Shkollën e Artit në Mançester (1900–02) dhe më pas në Kolegjin Mbretëror të Artit në Londër (1904-6). Si pjesë e fushatës së saj të punës për WSPU, për të cilën ajo krijoi modele për një sërë banderolash, stoli dhe logo grafike. Motivi i saj i 'engjëllit të lirisë', një emblemë trumbetimi kishte një tërheqje më të gjerë në të gjithë fushatën për votimin e grave, duke u shfaqur në banderola, pamflete politike, gota dhe pjata.

Një ekspozitë e punëve të saj artistike u zhvillua në Tate Modern në 2013–14. Informacioni në lidhje me ekspozitën, së bashku me fotografitë e vetë veprës artistike, janë pjesë e Arkivit Kërkimor të Universitetit Sheffield Hallam .

Pankhurst e kishte të vështirë të pajtojë thirrjen e saj artistike me aktivitetet e saj politike, duke vendosur përfundimisht se ato ishin të papajtueshme. Ajo tha: "Nënat erdhën tek unë me vogëlushët e tyre të tretur. Unë pashë urinë duke më parë nga sytë e durueshëm. E dija që nuk duhet të kthehem kurrë në artin tim ". Deri në vitin 1912, ajo kishte braktisur të gjithë karrierën e saj artistike në mënyrë që të përqendrohej në aktivizmin e saj politik. [1]

  1. ^ a b Norris, Katy (2019). Sylvia Pankhurst. London: Eiderdown Books. fq. 5. ISBN 978-1-9160416-0-8. OCLC 1108724269. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)