Jump to content

Theodor Anton Ippen

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Theodor Anton Ippen
Foreign Ministry of Austria-Hungary
Ministria e Jashtëme e Austri-Hungarisë

Theodor Anton Max Ippen (29 nëntor 1861 – 31 janar 1935) ishte Albanolog dhe diplomat austro-hungarez.

Ippen i përkiste grupit të Albanologëve që i botuan veprat e tyre mbi Shqipërinë nëpërmjet instituteve Austro-Hungareze të finacuar nga shteti, në mënyrë që të krijonin vetëdijen kombëtare te shqiptarët, gjë për të cilën  ai besonte se do të ishte e dobishme për Monarkinë Dualiste.

Theodor Ippen ishte mbështës i ngritjes së shtetit kombtarë të shqiptarëve.

Ai shërbeu si diplomat në Shkodër, Plevlë, Stamboll, Jeruzalem, Athinë dhe Londër. Në këtë të fundit ai shërbeu si këshilltar i ambasadorit të Austro-Hungarisë në Koferencën e Londrës, e cila përfundoi më 29 korrik 1913  me nënshkrimin e traktatit të Londrës dhe vendimin për krijimin e Principatës së Shqipërisë.

Gjatë periudhës midis 1921 dhe 1927, ai ishte anëtar i Komisionit Ndërkombëtar të Danubit.

Jeta e hershme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Theodor Anton Max Ippen u lind më 29 nëntor 1861 në një familje Judenje në Sezemice.[1]

Shqipëria[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Theodor Ippen në Shkodër i veshur me kostum të Shqipërisë veriore.

Ippen i përkiste grupit të Albanologëve, veprat e të cilëve janë botuar nga institutet Austro-Hungareze me financim shtetëror.[2] Ai mori pjesë në shkrimin dhe shpërndarjen e historisë së parë të Shqipërisë, botuar në gjuhën shqipe , sepse ai këmbëngulte se krijimi i vetëdijes kombëtare te shqiptarët do të ishte i  dobishëm për Monarkinë Dualiste.[3]

Ippen punoi për formimin e shtet-kombit të pavarur shqiptarë.[4]

Artikujt[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Botuar në  'Glasnik Zemaljskog muzeja u Bosni i Hercegovini', within series 'Zbirka povjesti' by Zemaljska štamparija State's printing houseSarajev, Austro-Hungari:

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Ethnologia Balkanica. Prof. M. Drinov Academic Publishing House. 1998. Theodor Anton Ippen (1861-1935) Ippen was born in 1861 in Sezemitz (Bohemia) and studied oriental languages and economics at the Oriental Academy in Vienna. In 1884 he began working as an employee at the consulate-general in {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Seeing Beyond the River Drin, Sarajevo, Ottoman Albanians and Imperial Rivalry in the Balkans after 1878, 2007, At the center of this Sarajevo-based policy were highly regarded Albanologists such as Theodor Ippen (b. 1861), Norbert Jokl (1877-1942) and Franz Nopcsa (1877-1933) who all published influential studies on Albanian language, geography, archeology and history through state-funded institutes in Budapest, Sarajevo and Vienna. {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ Aux origines du nationalisme albanais: la naissance d'une nation majoritairement musulmane on Europe, 2007, Ce sont aussi les fonctionnaires austro-hongrois qui furent à l'origine du premier livre sur l'histoire de l'Albanie en albanais". Dès le mois de mai 1897, le consul Ippen insistait auprès du ministre des Affaires étrangères de la Double Monarchie sur les avantages que procurerait, pour l'éveil de la conscience nationale albanaise et donc pour l' action autrichienne en Albanie, l'écriture et la diffusion d'une histoire de l'Albanie. {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ Ethnologia Balkanica. Prof. M. Drinov Academic Publishing House. 1998. fq. 215. he promoted the Albanian educational system and supported the establishment of an independent Albanian state {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

Për lexim të mëtejshëm[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Theodor Anton Ippen, 1967 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]