Jump to content

Topi automatik

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
HMS Medway qëllon me armën e tij 30 mm

Topi Automatik ose topi makinë është një armë plotësisht automatike që është e aftë të shkrepë me shpejtësi të kalibrit të madh (20mm ose më shumë) predha blinduese, shpërthyese ose ndezëse, në krahasim me predha kinetike të kalibrit më të vogël (plumba) të gjuajtur me mitraloz. Autotopat kanë një rreze më të madhe efektive dhe performancë më të madhe terminale se mitralozat, për shkak të përdorimit të municioneve më të mëdha/më të rënda (më shpesh në rangun 20-57mm, por ekzistojnë edhe kalibra më të mëdhenj), por janë zakonisht më të vogla se armët e tankeve, artilerisë, armët fushore ose artileri të tjera. Kur përdoret më vete, fjala "autotop" zakonisht tregon një armë jo rrotulluese me një tytë të vetme. Kur përfshihen tyta të shumta rrotulluese, një armë e tillë quhet "autotop rrotullues" ose herë pas here "top rrotullues" veçanërisht në avion.

Autotopat janë armë të rënda që janë të papërshtatshme për t'u përdorur nga këmbësoria. Për shkak të peshës së madhe dhe zmbrapsjes, ato zakonisht instalohen në montime fikse, karroca me rrota, automjete luftarake, avionë ose anije dhe pothuajse gjithmonë shërbehen nga ekuipazhi gjatë operimit, ose edhe në distancë me njohje/marrje automatike të objektivit (p.sh. armë dhe CIWS detare). Si i tillë, municionet zakonisht ushqehen nga një sistem rrip për të reduktuar pauzat e ringarkimit ose për një shpejtësi më të shpejtë të zjarrit, por karikatorët mbeten një opsion. Llojet e zakonshme të municioneve, midis një shumëllojshmërie të gjerë, përfshijnë HEIAP, HEDP dhe municione më të specializuara për shpim të blinduar (AP), kryesisht fishekë të ngurtë të përbërë (APCR) dhe fishekë sabot (APDS).

Megjithëse janë të afta për të gjeneruar fuqi zjarri jashtëzakonisht të shpejtë, autotopat mbinxehen shpejt nëse përdoren për zjarr të vazhdueshëm dhe kufizohen nga sasia e municioneve që mund të transportohen nga sistemi i armëve ku janë montuar. Si M242 Bushmaster amerikan 25mm dhe RARDEN britanik 30mm kanë ritme relativisht të ngadalta të zjarrit në mënyrë që të mos shterojnë municionet shumë shpejt. Oerlikon KBA 25mm ka një shpejtësi relativisht të lartë të zjarrit 650 fishekë/minutë, por mund të programohet në mënyrë elektronike në 175-200 fishekë në minutë. Shpejtësia e zjarrit të një autotopi modern varion nga 90 fishekë/minutë, në rastin e RARDEN-it britanik, deri në 2.500 fishekë/minutë me GIAT 30. Sistemet rrotulluese me tyta të shumta mund të arrijnë mbi 10.000 fishekë/minutë (p.sh GSh-i rus 6-23). Shkalla të tilla jashtëzakonisht të larta të zjarrit përdoren efektivisht nga avionët në luftimet ajrore dhe mbështetjen e afërt ajrore në objektivat tokësore nëpërmjet sulmeve të përplasjes, ku koha e qëndrimit të objektivit është e shkurtër dhe armët zakonisht përdoren në breshëri të shkurtra.[1]

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Autocannon", Wikipedia (në anglisht), 2022-11-28, marrë më 2022-12-22