Universiteti Pedagogjik i Krakovit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Uniwersytet Pedagogiczny w Krakowie

Universiteti Pedagogjik i Krakovit ( polonisht: Uniwersytet Pedagogiczny im. Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie , UP), është emëruar sipas Komisionit të Arsimit Kombëtar të krijuar nga Mbreti Stanisław August Poniatowski dhe është një universitet publik i vendosur në Kraków, Poloni. [1] Ai u themelua menjëherë pas përfundimit të Luftës së Dytë Botërore, më 11 maj 1946 fillimisht si Kolegji i Lartë Kombëtar i Trajnimit të Mësuesve. Qëllimi i tij është trajnimi i personelit mësimor me kualifikim të lartë për sistemin arsimor polak.

Universiteti Pedagogjik i Krakovës

Universiteti Pedagogjik i Krakovit është Universiteti Pedagogjik më i hershëm në Poloninë e pasluftës. Ai funksionon sipas modelit të arsimit të integruar duke ndërthurur njohuritë teorike me aftësitë praktike. Misioni i Universitetit është përforcuar në kërkimin dhe zhvillimin shkencor sipas standardeve më të larta evropiane në disa dhjetëra fusha studimi. Ai drejton programet e ciklit të parë (Bachelor) dhe të ciklit të dytë (Master), si dhe në studimet e ciklit të tretë (Ph.D.) dhe kurse studimi pasuniversitare.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në fillim, Akademia Pedagogjike përgatiste mësues të shkollave fillore; me kurrikulë që shtrihet në një periudhë 3-vjeçare. Që në vitin 1949, ajo filloi trajnimin e mësuesve të shkollave të mesme dhe u nda në një strukturë të re organizative të bazuar në departamente. U emëruan postet akademike, duke përfshirë ato të Senatit, Këshillave të Departamenteve, Rektorit, Zëvendës Rektorëve dhe Dekanëve.

Në vitin 1954 kolegji mori titullin e Kolegji i Lartë. Kurrikula u rrit në 4 vjet dhe studentët u diplomuan me diplomë Master. Transformimet politike të tetorit polak të vitit 1956 rezultuan në fitimin e autonomisë së konsiderueshme të kolegjit. Për herë të parë Rektori u zgjodh nga institucioni dhe nuk u emërua. Rektori i parë i zgjedhur ishte Prof. dr Wincenty Danek. Nën administrimin e tij, Kolegji i Lartë i Trajnimit të Mësuesve u zhvillua me shpejtësi dhe fitoi edhe më shumë reputacion. Nga viti akademik 1958/1959 studimet u zgjeruan në 5 vjet.

Në vitin 1959 Universiteti mori të drejtën për të ofruar programe doktorature dhe në vitin 1967 të drejtën për të dhënë gradën e doktorit të habilituar.

Në vitin 1989, një periudhë e transformimeve politike dhe sociale rezultoi në marrjen e pavarësisë dhe vetëqeverisjes së plotë të këtij institucioni akademik. Më 1 tetor 1999, kolegji u riemërua në Akademia Pedagogjike e Krakovit e Komisionit Kombëtar të Arsimit (Akademia Pedagogiczna im. Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie). Më 3 tetor 2008, kolegji u riemërua në Universitetin Pedagogjik të Krakovit të Komisionit Kombëtar të Arsimit (Uniwersytet Pedagogiczny im. Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie).

Struktura organizative[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Fakulteti i Shkencave Humane [2][Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Instituti i Filozofisë dhe Sociologjisë
 • Instituti i Historisë dhe i Studimeve Arkivore
 • Instituti i Shkencave Politike

Fakulteti Filologjik [3][Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Instituti i Filologjisë Polake
 • Instituti i Shkencave të Informacionit
 • Instituti i Neofilologjisë

Fakulteti Pedagogjik [4][Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Instituti i Edukimit të Sigurisë dhe Edukimit Qytetar
 • Instituti i Shkencave të Arsimit
 • Instituti i Arsimit Parashkollor dhe Fillor
 • Instituti i Arsimit me Nevoja të Veçanta
 • Instituti i Punës Sociale
 • Katedra e Psikologjisë
 • Qendra e Trajnimit të Mësuesve (njësi në të gjithë universitetin)

Fakulteti i Shkencave Politike [5][Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Instituti i Drejtësisë, Administratës dhe Ekonomisë
 • Instituti i Shkencave Politike

Fakulteti i Gjeografisë dhe Biologjisë [6][Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Instituti i Biologjisë
 • Instituti i Gjeografisë

Fakulteti i Matematikës, Fizikës dhe Shkencave Teknike [7][Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Instituti i Matematikës
 • Instituti i Fizikës
 • Instituti i Teknologjise
 • Instituti i Shkencave Kompjuterike

Fakulteti i Artit [8][Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Instituti i Artit Grafik dhe Dizajnit Pamor
 • Instituti i Pikturës dhe Edukimit Artistik
 • Katedra e Intermedias
 • Katedra e Multimedias
 • Katedra e Teorisë së Artit dhe Edukimit Artistik

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Uniwersytet Pedagogiczny (2012). "Introduction and organizational structure" (në polonisht dhe anglisht). Pedagogical University of Kraków. Marrë më 3 dhjetor 2012.
 2. ^ U.P., Wydział Humanistyczny (Faculty of Humanities) Uniwersytet Pedagogiczny, homepage.
 3. ^ U.P., Wydział Filologiczny (Faculty of Philology) Uniwersytet Pedagogiczny, homepage.
 4. ^ U.P., Wydział Pedagogiczny (Faculty of Pedagogy) Uniwersytet Pedagogiczny, homepage.
 5. ^ U.P., Wydział Politologii (Faculty of Political Science) Uniwersytet Pedagogiczny, homepage.
 6. ^ U.P., Wydział Geograficzno-Biologiczny (Faculty of Geography and Biology) Uniwersytet Pedagogiczny, homepage.
 7. ^ U.P., Wydział Matematyczno-Fizyczno-Techniczny (Faculty of Mathematics, Physics, and Technical Science) Uniwersytet Pedagogiczny, homepage.
 8. ^ U.P., Wydział Sztuki (Faculty of Art) Uniwersytet Pedagogiczny, homepage.

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]