Jump to content

Universiteti i Rijekës

Coordinates: 45°19′40″N 14°26′27″E / 45.32778°N 14.44083°E / 45.32778; 14.44083
Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Universiteti i Rijekës
University of Rijeka
Sveučilište u Rijeci
Universitas Studiorum Fluminensis
Themeluar1973
Tipi:Publik
Rektori:Pero Lučin
Fakulteti:10
Personeli:927
Studentë:17.308
Vendi:Rijeka, Kroacia
Webfaqe:www.uniri.hr

Universiteti i Rijekës (kroatisht: Sveučilište u Rijeci) ndodhet në qytetin e Rijekës me fakultetet në qytete të tilla si Primorje, Istria dhe Lika.

Universiteti i Rijekës është i përbërë nga nëntë fakultete, një akademie të arteve, katër departamente, bibliotekat universitare dhe Qendra e Studentëve.

Historiku[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gjersa universiteti modern u themelua më 17 Maj, 1973, shkolla e parë e arsimit të lartë filloi së vepruari në vitin 1627 nga Jezuitët dhe gëzonte statusin e barabartë me akademitë në qytetet më të mëdha të Perandorisë Austriake. Fakulteti i Filozofisë, i themeluar në vitin 1726, veproi vetëm dy vjet. Fakulteti Teologjik u themelua në vitin 1728. Nga viti 1773 deri në vitin 1780, Rijeka ishte seli e Akademisë Mbretërore.

Departamenti i bioteknologjisë, informatikës, matematikës dhe fizikës u themeluan në vitin 2008. Tre të fundit kanë qenë pjesë e Fakultetit të Arteve dhe Shkencave që nga viti 1986.

Administrimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Tani janë nëntë fakultete, një akademi dhe katër departamente. Universiteti është i ndarë në:

Fakulteti i Filozofisë

Fakultetet dhe akademitë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Departamentet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Më 1 prill 2008 Universiteti i Rijekës morri vendim për të themeluar Fakultetin e Shkencave dhe Arteve, me këto departamente:

Informatikës,

Matematikës dhe

Fizikës.

Akademia e Arteve të Aplikuara

Projektet e studentëve[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Studentët në Universitetin e Rijekës punojnë në fusha të ndryshme, dhe shumica e projekteve janë themeluar nga Këshilli i Studentëve të Universitetit.

Shembijt më të mirë janë Onetius, Festivali i Ditës së Studentëve, Riteh Racing Team, NeuRi dhe Liga e Debatit të Rijekës.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Universiteti i Zagrebit

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Koordinatat: 45°19'40"N 14°26'27"E / 45.32778°N 14.44083°D / 45.32778; 14.4408345°19′40″N 14°26′27″E / 45.32778°N 14.44083°E / 45.32778; 14.44083