Forcat e Armatosura të Maqedonisë së Veriut

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Logoja e Ushtrisë se Maqedonisë

Ushtria e Maqedonisë së Veriut (maqedonisht: Армија на Република Северна Македонија, Armija na Republika Severna Makedonija) është një forcë mbrojtëse e përbërë nga një ushtri dhe një forcë ajrore.

Ajo është përgjegjëse për mbrojtjen e sovranitetit dhe integritetit territorialMaqedonisë së Veriut.

Që nga viti 2005, ajo është një forcë mbrojtëse plotësisht profesionale në përputhje me standardet e NATO-s.

Në vitin 2022, Personeli: 14.500 (Aktivë, rezervë dhe paraushtarakë). Buxheti: 180 milion euro.[1]

Stema[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Stema e Ushtrisë është një përshkrim i stilizuar i një mburoje të gjetur në kishën e Shën Gjergjit në Lazarovci.

Struktura e Mbrojtjes[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Baza e Politikës dhe Doktrinës së Mbrojtjes Kombëtare[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Politika dhe doktrina e mbrojtjes kombëtare përcaktohen dhe bazohen në synimet e mëposhtme të politikës së sigurisë:

 • Të mbrojë jetën dhe sigurinë personale të civilëve;
 • Të garantojë pavarësinë dhe integritetin territorial të shtetit;
 • Për të garantuar mirëqenien materiale dhe prosperitetin e civilëve.

Politika e saj e sigurisë synon të përmbushë qëllimet e mëposhtme:

 • Integrimi politik dhe ekonomik në BE;
 • Politike, pra integrimi ushtarak në Sistemet e Sigurisë Kolektive dhe Mbrojtjes – OKB, NATO, OSBE, WEU;
 • Ruajtja e marrëdhënieve të mira fqinjësore të barabarta me të gjithë fqinjët tanë;
 • Organizimi i sistemit tonë të mbrojtjes.

Duke u nisur nga dispozitat dhe qëllimet e politikës së sigurisë, politika mbrojtëse e Maqedonisë së Veriut bazohet në parimet e mëposhtme:

 • Organizimi i mbrojtjes si sistem i cili mundëson përmbushjen e të drejtave dhe angazhimeve të çdo qytetari për të mbrojtur vendin e garantuar me Kushtetutë;
 • Organizimi i mbrojtjes për të përmbushur të drejtën e vetëmbrojtjes individuale dhe kolektive me luftime të armatosura në rast sulmi të armatosur, të garantuar me nenin 51 të Kartës së OKB-së;
 • Sigurimi i karakterit mbrojtës të sistemit të mbrojtjes;
 • Organizimi i Forcave të Armatosura si faktor frenues për agresion dhe kërcënime të tjera për sigurinë e vendit dhe i aftë për rezistencë të armatosur në rast agresioni;
 • Organizimi i mbrojtjes për mbrojtjen e plotë të sovranitetit ajror;
 • Uniformiteti në përdorimin e Forcave të Armatosura.

Strategjia e mbrojtjes politike të Maqedonisë së Veriut bazohet në:

 • Parandalimin e agresionit;
 • Mbrojtja e vendit në rast agresioni;
 • Uniformiteti dhe konformiteti në bashkëpunimin ndërkombëtar në fushën e mbrojtjes.

Maqedonia e Veriut ruan potencialin mbrojtës dhe gatishmërinë luftarake të Forcave të saj të Armatosura, të cilat funksionojnë si faktor pengues në rast të një agresioni të mundshëm në përputhje me aftësitë e saj dhe marrëveshjet ndërkombëtare.

Në përputhje me nenin 123 të Kushtetutës së Maqedonisë së Veriut, askush në shtet nuk ka të drejtë të deklarojë kapitullim. Prandaj, sistemi i mbrojtjes së Maqedonisë së Veriut bazohet në vendosmërinë për të bërë rezistencë me përdorimin e një force të armatosur kundër çdo agresioni të mundshëm dhe për një luftim mbrojtës në të gjithë territorin. Për këtë, sistemi i mbrojtjes është përgjegjës që të sigurojë kushte që të funksionojnë të gjitha organet dhe institucionet shtetërore dhe të sigurohen kushtet për t'iu bashkuar sistemeve kolektive të mbrojtjes dhe sigurisë si mbrojtje e pavarësisë dhe sovranitetit.

Maqedonia e Veriut mund të mbajë të gjitha garancitë për sigurinë e saj përmes sistemeve kolektive të mbrojtjes dhe sigurisë. Kjo është arsyeja pse mbështet përforcimin e këtyre sistemeve kolektive dhe vendos që të marrë pjesë aktive në këto sisteme dhe të bashkëpunojë në lidhje me ndërtimin e arkitekturës së re evropiane të sigurisë bazuar në NATO, OSBE dhe WEU.

Për të përmbushur këto parime dhe qëllime strategjike, sistemi i mbrojtjes së Maqedonisë së Veriut është kompletuar me organizimin në kohë paqeje dhe luftë, qëllimet themelore të zhvillimit, përgatitjet dhe përdorimin e Forcave të Armatosura si dhe kontrollin e plotë civil mbi Forcat e Armatosura. Sistemi i mbrojtjes përfshin të gjithë potencialin mbrojtës të vendit: civilët, autoritetet shtetërore, forcat e mbrojtjes civile, vetëqeverisjen lokale, institucionet dhe shërbimet publike dhe ndërmarrjet me rëndësi të veçantë për mbrojtjen.

Përgatitjet për një mbrojtje të suksesshme bëhen në kohë paqeje. Këto përfshijnë përgatitjet e autoriteteve shtetërore; përgatitjet dhe trajnimet e Forcave të Armatosura dhe dislokimi i tyre në territorin e Maqedonisë së Veriut; përgatitjen e institucioneve publike dhe të vetëadministrimit lokal; përgatitjet e popullsisë civile dhe pjesëmarrja në stërvitje të përbashkëta dhe forma të tjera bashkëpunimi me PfP dhe vendet anëtare të NATO-s.

Menaxhimi i Komandës Kombëtare

Menaxhimi dhe procedurat në fushën e mbrojtjes së Maqedonisë së Veriut janë të përcaktuara me Kushtetutë, Ligjin për Mbrojtjen dhe me përgjegjësitë e autoriteteve ekzekutive dhe gjyqësore.

Komandimi me Forcat e Armatosura bazohet në uniformitetin në komandim gjatë përdorimit të forcave dhe burimeve dhe përgjegjësinë për të ekzekutuar vendimet dhe urdhrat e eprorit në komandë.

 • Presidenti i Republikës është Komandanti i Përgjithshëm i Forcave të Armatosura.

Presidenti miraton planin dhe strategjinë e mbrojtjes, vendimet për drejtimin e gatishmërisë, organizimin dhe strukturën formuese të ushtrisë, miraton dokumentet për zhvillimin, vendimin për mobilizim etj.

Presidenti në të njëjtën kohë është edhe kryetar i Këshillit të Sigurimit të Maqedonisë së Veriut. Këshilli i Sigurimit i shqyrton të gjitha çështjet e mbrojtjes dhe sigurisë së Maqedonisë së Veriut dhe i bën rekomandime Kuvendit dhe Qeverisë.

Kuvendi mbikëqyr kompetencën e Qeverisë në fushën e mbrojtjes, merr vendime për ekzistimin e kërcënimit të drejtpërdrejtë nga lufta, shpall gjendjen e luftës dhe paqen dhe miraton buxhetin e mbrojtjes.

Komisioni Parlamentar i Politikës së Brendshme dhe Mbrojtjes ka përgjegjësi të ngjashme.

Qeveria ka këto përgjegjësi: propozon planin e mbrojtjes, buxhetin e mbrojtjes etj.

Ministria e Mbrojtjes zhvillon strategjinë e mbrojtjes dhe bën vlerësimin e kërcënimeve dhe rreziqeve të mundshme. Ministria e Mbrojtjes është përgjegjëse edhe për sistemin e mbrojtjes, stërvitjen, gatishmërinë e Forcave të Armatosura, pajisjen dhe zhvillimin dhe propozon buxhetin e mbrojtjes etj.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ushtria Maqedonase u formua në vitin 1992 me tërheqjen e Ushtrisë Popullore Jugosllave me marrëveshje që ajo do të merrte të gjitha pajisjet e saj me vete, duke i zhveshur objektet dhe duke i minuar ato për prishje, në disa raste edhe banesat e ushtrisë u hoqën me tela dhe hidraulik. Sipas gazetave të Beogradit, ushtria hoqi pajisje me vlerë 14 miliardë e 20 miliardë dollarë, të cilat mund të pajisnin një ushtri prej 30 mijë vetësh.

Më 26 mars 1992 objekti i fundit dhe më i madhi ushtarak në Maqedoni u mor nga ushtria e re, kazerma Marshall Tito dhe u quajt “Ilinden” pas Kryengritjes së Ilindenit.

Në vitin 1993 qeveria e Republikës së Maqedonisë e shpalli 18 gushtin si "Dita e Ushtrisë", ditën kur në vitin 1943 në malin Sllavej u formua formacioni i parë i rregullt ushtarak maqedonas, batalioni Mirçe Acev në kuadër të Ushtrisë Nacionalçlirimtare Maqedonase.

Në vitin 1995 qeveria maqedonase miratoi ligjin për akademinë ushtarake dhe u bë anëtari i 27-të i nismës së NATO-s "Partneriteti dhe paqja".

Në vitin 1996 për herë të parë një njësi e ushtrisë maqedonase mori pjesë në një stërvitje shumëkombëshe të quajtur "Shqiponja e Paqes 96" në Shqipëri.

Në vitin 1999 klasa e parë prej 64 rreshterësh u paraqit në kazermën Goce Dellçev për të filluar dhe përfunduar shkollimin në akademinë e re ushtarake të Maqedonisë "Mihailo Apostolski".

Në vitin 2001 ushtria maqedonase mori pjesë në kryengritjen e vitit 2001 në Maqedoni.

Në vitin 2006 ushtria maqedonase u bë forcë plotësisht profesionale dhe u formua Brigada e Dytë e Mekanizuar e Këmbësorisë.

Në vitin 2008, ushtria maqedonase kishte rreth 8.000 ushtarë.

Lufta në Afganistan[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Republika e atëhershme e Maqedonisë filloi pjesëmarrjen e saj në operacionin ISAF të udhëhequr nga NATO në gusht 2002, me ndarjen e dy oficerëve në kontingjentin turk. Më 8 shtator, ditën e pavarësisë së Republikës së Maqedonisë, flamuri maqedonas u valvit për herë të parë në Kabul. Në mars të vitit 2003, Ushtria e Republikës së Maqedonisë e rriti kontributin e saj në misionin ISAF duke dërguar një seksion nga Brigada e II-të e Këmbësorisë si pjesë e kontingjentit gjerman. Si rezultat i realizimit me sukses të misionit dhe notave të larta të marra për pjesëmarrje në ISAF, nga gushti 2004 deri në fund të vitit 2006, ARM-ja mori pjesë me një togë të mekanizuar të këmbësorisë nga njësiti Leopard. Në të njëjtën kohë, në gusht të vitit 2005 personeli mjekësor u dërgua në ISAF si pjesë e Ekipit Mjekësor të Kombinuar në formatin A3 (Maqedoni, Shqipëri, Kroaci), i cili kreu me sukses detyrat në aeroportin e Kabulit, së pari në përbërjen greke. Spitali fushor, dhe më vonë në përbërjen e Spitalit fushor çek.

Bazuar në vlerësimet e Aleancës në pjesën e njësive të deklaruara nga ARM-ja, të cilat kanë arritur standardet strikte të kërkuara në fushën e trajnimit dhe procedurave operacionale, dhe në përputhje me Konceptin e Aftësive Operacionale (OCC), ARM-ja në qershor 2006 dërgoi edhe një kompani të mekanizuar të këmbësorisë, pjesë e brigadës së parë të këmbësorisë së mekanizuar, në përbërje të kontingjentit britanik në ISAF. Besimi i treguar nga Mbretëria e Bashkuar ndaj nëntëdhjetë “Scorpions” nga brigada e parë e këmbësorisë, u justifikua plotësisht.

Notat e larta nga strukturat më të larta komanduese për punën e njësisë si dhe mësimet e nxjerra janë vetëm një domosdoshmëri për vazhdimin e suksesit të misionit. Në rotacionin e dytë të kompanisë për sigurimin e komandës së ISAF-it, Republika e Maqedonisë e rriti pjesëmarrjen nga nëntëdhjetë në njëqind e njëzet e shtatë pjesëmarrës, ndërsa nga janari 2008 dërgoi tre oficerë të shtabit në Komandën e ISAF-it në Kabul.

Në mbështetje të përpjekjeve për vetë-qëndrueshmëri të Ushtrisë Kombëtare të Afganistanit (AKSH), duke filluar nga marsi 2008, Republika e Maqedonisë dërgoi dy ushtarë (një oficer dhe një nënoficer) si pjesë e Ekipit të Kombinuar Operativ Shumëkombësh për Mentorim dhe Ndërlidhje (OMLT) në Mazar-i-Sharif ndërsa, duke filluar nga dhjetori 2008, në bashkëpunim me Mbretërinë e Norvegjisë, një ekip mjekësor maqedonas është përfshirë përmes një ekipi kirurgjik në strukturën organizative të njësisë kirurgjikale të Ekipit Norvegjez të Rindërtimit Provincial (PRT) në Meymanah, Afganistan.

EUFOR Althea[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Maqedonia e Veriut ka riafirmuar angazhimin e saj strategjik për arritjen e anëtarësimit në BE me përkushtimin e saj të vendosur politik për të mbështetur Politikën e Përbashkët të Jashtme dhe të Sigurisë (CSFP) dhe duke deklaruar një kontribut konkret në operacionet civile dhe ushtarake në kuadër të Sigurisë dhe Mbrojtjes së Përbashkët. Politika (CSDP). Pjesëmarrja e Republikës së atëhershme të Maqedonisë në operacionin ushtarak të BE-së për menaxhimin e krizave Althea në Bosnje-Hercegovinë shënoi të parin në serinë e kontributeve konkrete dhe thelbësore që vendi dha në kuadër të operacioneve civile dhe ushtarake të CSDP-së që synojnë përmirësimin e Kapacitetet e BE-së. Marrëveshja me BE-në për pjesëmarrjen e saj në Althea u nënshkrua më 3 korrik 2006, në Bruksel. Kontributi i Republikës së Maqedonisë në operacionin e BE-së Althea ka konfirmuar përparimin e saj nga një konsumator i operacionit të parë ushtarak të BE-së (Concordia 2003) në një kontribues aktiv në CSDP (Althea 2006). Kontributi i parë i vendit në një operacion të udhëhequr nga BE filloi në korrik 2006, duke shpallur një detashment helikopterësh, i përbërë nga dy helikopterë Mi-8/17 dhe 21 ekuipazh. Në nëntor 2006, Republika e Maqedonisë e rriti kontributin e saj në operacionin e BE-së Althea në Bosnje dhe Hercegovinë duke deklaruar një ekip mjekësor të përbërë nga 10 personel për ofrimin e mbështetjes mjekësore të Rolit 1 në Kampin Butmir.

Lufta në Irak[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Me konsensusin politik të të gjitha subjekteve politike në RM si dhe të opinionit të përgjithshëm maqedonas në aspektin e mbështetjes së Koalicionit në "luftën kundër terrorizmit", Republika e Maqedonisë mori pjesë aktive duke dërguar njësitë e saj në Misionin e Lirisë së Irakut. . Në bazë të të gjitha autorizimeve ligjore, Kuvendi i Republikës së Maqedonisë miratoi vendime për dërgimin e njësive të veta në Misionin e Lirisë së Irakut në periudhën nga qershori 2003 deri në dhjetor 2008 për secilin mision veç e veç çdo 6 muaj gjatë mandatit të misionit. Misioni filloi duke dërguar dy oficerë në Komandën Qendrore të SHBA-së në Tampa, në mars 2003. Pas përfundimit të operacioneve të mëdha luftarake, rrëzimit të regjimit të Sadam Huseinit dhe miratimit të Rezolutës 1546 të Këshillit të Sigurimit të Kombeve të Bashkuara, në qershor. 2003 për dërgimin e një toge me detyrë speciale që kryente detyrat si pjesë e divizionit të 4-të të këmbësorisë të Forcave Shumëkombëshe të Irakut. Në vitin 2008, pjesëmarrja në Misionin e Lirisë së Irakut u rrit me një togë shtesë. Gjithsej 11 rotacione u kryen midis qershorit 2003 dhe dhjetorit 2008. Rotacioni i njëmbëdhjetë ishte i fundit, i cili përfundoi pjesëmarrjen në misionin irakian. Numri i përgjithshëm i personelit që mori pjesë në këtë mision është 490.

Mbështetja për KFOR-in[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Duke pasur parasysh prioritetet në pjesën e logjistikës jo vetëm në aspektin kombëtar, por edhe më shumë në raport me kërkesat dhe kërkesat e Aleancës, Qendra Koordinuese e Mbështetjes së Kombit Pritës filloi të punojë në prill të vitit 2005 si pjesë e shtabit të NATO-s në Shkup. , një projekt i zbatuar për herë të parë me një vend anëtar nga Partneriteti për Paqe. Projekti në fillim u realizua me propozim të gjeneralit Blease, i cili në atë kohë ishte komandant i forcave të NATO-s në Shkup. Në fillim projekti përfshinte 11 oficerë të ARM-së, të cilët me sukses e përfunduan trajnimin për obligimet lidhur me dhënien e mbështetjes nga shteti pritës. Duke promovuar profesionalizmin dhe arritjet personale, në vitin 2006 këta oficerë u bënë baza e Qendrës Koordinuese, e cila gradualisht filloi përgatitjet për ndërmarrjen e detyrave për mbështetje të KFOR-it.

Në qershor të vitit 2007, duke pasur parasysh kuptimin e madh dhe qëllimet e parashikuara, Qendra Koordinuese u përfshi në formimin e Komandës për Mbështetjen Logjistike në Shtabin e Përgjithshëm të ARM-së. Në këtë mënyrë si shtesë e pjesëmarrjes në misionin në Irak, Afganistan, Bosnje-Hercegovinë dhe Liban, ARM-ja merr pjesë edhe në misionin për përkrahje të Kosovës.

UNIFIL[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Maqedonia mori pjesë në misionin paqeruajtës të Kombeve të Bashkuara në Liban, UNIFIL.

Siguria dhe prosperiteti në terma globalë varen gjithnjë e më shumë nga sistemi efektiv shumëpalësh. Partneriteti strategjik me Organizatën e Kombeve të Bashkuara, traktati i së cilës përfaqëson kornizën themelore të marrëdhënieve ndërkombëtare, janë prioritet i Bashkimit Evropian dhe NATO-s në skenën e sigurisë ndërkombëtare. Prandaj, kontributi i Republikës së Maqedonisë në pjesën ushtarake në misionet e udhëhequra nga Organizata Kombëtare e Bashkuar është konfirmim i anëtarësimit efektiv të Republikës së Maqedonisë në Organizatë dhe përcaktimeve strategjike të saj.

Organizimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Krahu kryesor në Maqedoninë e Veriut është Ushtria e Republikës së Maqedonisë së Veriut; ai komandohet nga Ministri i Mbrojtjes nëpërmjet Shefit të Shtabit të Përgjithshëm (SHKSH). Dy pozita të zëvendësit të SHQF-së përfshijnë zëvendësin e SHQF-së për planifikim, operim dhe gatishmëri, në kuadër të të cilit funksionon Shtabi i Përgjithshëm i ARM-së dhe zëvendës SHQQ për bashkëpunim civilo-ushtarak.

Komanda e Operacioneve të Përbashkëta[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kontrollon dhe koordinon Brigadat e Mekanizuara të Këmbësorisë, Aviacionit dhe Mbështetjes së Logjistikës

Brigada e Këmbësorisë e Mekanizuar[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ajo luan rolin kryesor në sigurimin e sigurisë dhe unitetit të territorit të vendit. Ushtria është e ndarë në forcat e reagimit të shpejtë dhe forcat rezervë strategjike. Forcat e reagimit të shpejtë përfaqësojnë aftësinë kryesore luftarake aktive të ushtrisë dhe përbëhen nga Brigada e Parë e Mekanizuar e Këmbësorisë. Forcat rezervë strategjike ofrojnë brigada rezervë që mund të thirren në kohë emergjence.

Brigada e Aviacionit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lufta Ajrore dhe Mbrojtja Ajrore ka një rol të rëndësishëm si element mbështetës ajror i forcave tokësore dhe në rritjen e sigurisë së fluturimit. Një nga qëllimet kryesore të Brigadës së Aviacionit është ndërtimi i një sistemi të mbikqyrjes ajrore, i cili do të jetë gur themeli i sigurisë së trafikut ajror dhe kontrollit të hapësirës ajrore. Komponenti ajror përbëhet nga Aviacioni dhe Forcat e Mbrojtjes Ajrore. Ndodhet në Aeroportin Ndërkombëtar të Shkupit (afër Shkupit)

 • Shtabi i Brigadës së Aviacionit
  • Qendra e trajnimit të pilotëve (Bell 206B-3)
  • Skuadrilja stërvitore (Zlin 242L dhe Zlin 143L)
  • Skuadron e helikopterëve luftarakë "Night Thunders" (Mi-24V x 4)
  • Skuadron e helikopterëve transportues "Bucephalus" (Mi-8MT/17 x 6)
  • Kompania e Transmetimit të Mbikëqyrjes Ajrore dhe Blerjes së Objektivave Ajrore
  • Batalioni i Mbrojtjes Ajrore "Cobras" (9K35 Strela-10 x 21)
  • Skuadrilja e mbështetjes logjistike
  • Toga speciale e operacioneve ajrore me parashutë "Falcons" (An-2R)

Regjimenti i Operacioneve Speciale[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Regjimenti i Operacioneve Speciale, është komanda kryesore për Njësitë Speciale të Armatës së Republikës së Maqedonisë së Veriut. Nën komandën e Regjimentit të Operacioneve Speciale janë, Batalioni i Forcave Speciale "Ujqërit" dhe Batalioni Rangers si dhe një kompani e Shtabit të Regjimentit dhe Kompania e Mbështetjes Logjistike.

Batalioni i Forcave Speciale "Ujqërit" u formua në vitin 1994. Ai përbëhet nga një Shtabi dhe një numër i pazbuluar detashmentesh të Forcave Speciale dhe specializohet në veprime të fshehta, asistencë të mbrojtjes së brendshme të huaj, zbulim special, operacione kundër terrorizmit dhe detyra për ndalimin e drogës. Anëtarët e saj veshin Beretën Maroon.

Batalioni Rangers u formua në vitin 2004. Ai përbëhet nga një Shtabi dhe 3 Kompani të Zbulimit dhe Veprimit Direkt, anëtarët e tij mbajnë Beretën e Gjelbër Ranger. Batalioni Rangers është i respektuar mirë nga aleatët e tij dhe po përgatitet vazhdimisht për sukses në kryerjen e misioneve të tij. Që nga viti 2004, njësia ka kaluar një periudhë intensive zhvillimi dhe ka bërë përpjekje maksimale për të përmirësuar aftësinë operative dhe gatishmërinë e saj për të menaxhuar të gjitha sfidat e konflikteve të kohës moderne.

Misioni i Regjimentit të Operacioneve Speciale është të sigurojë njësi plotësisht të organizuara, të trajnuara dhe të pajisura për të kryer operacione speciale dhe operacione specifike konvencionale, në mënyrë të pavarur ose në bashkëpunim me njësitë e tjera të Ushtrisë dhe forcat e tjera të koalicionit, në të gjitha kushtet atmosferike dhe tokësore gjatë paqes, krizës. dhe luftën dhe për të mbështetur paqen dhe parandalimin e konflikteve si pjesë e përpjekjeve të përgjithshme për të mbështetur sigurinë e brendshme dhe politikën e jashtme të Republikës së Maqedonisë së Veriut.

Misionet Jashtë Vendit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Regjimenti i Operacioneve Speciale nga qershori 2003 deri në qershor 2008 ku morën pjesë 11 kontigjente rotacionesh në "Liria e Irakut".
 • Pjesëmarrja në Paqeruajtës "ISAF-Phoenix" në Afganistan nga maji deri në dhjetor 2010.
 • Pjesëmarrja e individëve në misionet në Bosnje, Liban dhe Afganistan.

Dekoratat e Dhëna[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Urdhri i Meritave të 14 gushtit 2012, Presidentit të Republikës së Maqedonisë së Veriut, z. Dr. Ivanov me rastin e 20 vjetorit të themelimit të Armatës së Republikës së Maqedonisë së Veriut;
 • Medalje për trimëri (6)
 • Ylli i bronztë (8)
 • Medalja e Arritjes (43)
 • Medalje ARCOM (68)
 • Medalje e NATO-s (46)
 • Medalje Altea (2)

Brigada e Mbështetjes Logjistike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

E formuar në vitin 2001, Komanda e Logjistikës mbikëqyr të gjitha operacionet mbështetëse të shërbimit luftarak dhe kontrollon bazën logjistike të Forcave Tokësore dhe Spitalin Ushtarak. Misioni: Planifikimi, organizimi, koordinimi dhe ekzekutimi i mbështetjes logjistike komandave dhe njësive të Armatës së Republikës së Maqedonisë së Veriut, të nivelit II dhe III.

Detyrat:

1. Planifikimi, organizimi, koordinimi dhe ekzekutimi i mbështetjes logjistike në fushat e mëposhtme funksionale:

 • furnizimit
 • mirëmbajtjen dhe riparimin
 • lëvizjes dhe transportit
 • mbështetje mjekësore dhe veterinare
 • infrastrukturës
 • shërbimet

2. Menaxhimi me materiale të të gjitha klasave të furnizimit për komandat dhe repartet e Ushtrisë

3. Ruajtja dhe mirëmbajtja e furnizimeve materiale për ARM sipas kritereve të përcaktuara

4. Forcimi i kapaciteteve logjistike të Ushtrisë në kryerjen e stërvitjeve, punës në kushte terreni, angazhimit luftarak dhe pjesëmarrjes në misione.

5. Mbështetja bashkërenduese e forcave aleate në tranzit ose mbajtje në territorin e Republikës së Maqedonisë së Veriut

6. Ekzekutimi i mbështetjes logjistike për organet administrative dhe organet e vetëqeverisjes lokale, organizatat, shoqatat etj. (në rrethana të veçanta dhe për urdhra dhe udhëzime të veçanta).

Komanda të tjera[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shefi i Shtabit të Përgjithshëm përfshin Qendrën ELINT dhe Njësinë e Gardës së Nderit.

Komanda për Stërvitje dhe Doktrina[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Komanda për Stërvitje dhe Doktrina Organizimi, koordinimi dhe detyra dimensionale e trajnimit të ushtarëve individualë, kadetëve, nënoficerëve dhe oficerëve të forcave aktive dhe rezerviste, mbështetja e komandave dhe njësive të stërvitjes kolektive të Ushtrisë së Republikës dhe zhvillimi i doktrinës dhe mësimeve të nxjerra në Ushtria e Republikës së Maqedonisë së Veriut. Në veçanti për përmbushjen e kërkesave të NATO-s.

Me qëllim të përmirësimit të cilësisë së stërvitjes së Ushtrisë në vitin 1996, u krijuan disa qendra për trajnimin bazë dhe të specializuar të ushtarëve individualë, si dhe u bë trajnimi kolektiv në njësi. U krijuan qendra për të trajnuar: këmbësorinë, artilerinë, logjistikën, rojet kufitare, policinë ushtarake dhe zbulimin.

Pajisjet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Armët e Vogla[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Name Type Origin Notes
Pistols
Glock 17 Pistol Austria Austria 9x19mm

Used by the Special Operations Regiment and Special Operations Unit.[nevojitet citimi]

HS2000[2] Pistol Kroacia Kroacia 9×19mm
CZ 75 Pistol Republika Çeke Republika Çeke 9×19mm
Zastava CZ99/999 Pistol Serbia Serbia 9×19mm

Standard issued pistol of the army.[nevojitet citimi]

Daewoo DP-51 Pistol  South Korea 9×19mm
Submachine guns
H&K MP5 Submachine gun Gjermania Gjermania 9×19mm
Assault rifles
Zastava M70 Assault rifle  Jugosllavia 7.62×39mm

Standard issued rifle of the army.[3] (Will soon be phased out in favor of the M4.)

AKM Assault rifle {{ {{{1}}} alias = Soviet Union flag alias = Flag of the Soviet Union.svg flag alias-1922 = Flag of the Soviet Union (1922–1923).svg flag alias-1923 = Flag of the Soviet Union (1924).svg flag alias-1924 = Flag of the Soviet Union (1924–1936).svg flag alias-1936 = Flag of the USSR (1936-1955).svg flag alias-1955 = Flag of the Soviet Union.svg flag alias-coast guard-1924 = USSR, Flag KGB 1924.svg link alias-coast guard-1924 = Soviet Border Troops flag alias-coast guard-1935 = USSR, Flag KGB 1935.svg link alias-coast guard-1935 = Soviet Border Troops flag alias-coast guard = USSR, Flag KGB 1950.svg link alias-coast guard = Soviet Border Troops flag alias-air force=Flag of the Soviet Air Force.svg link alias-air force=Soviet Air Forces flag alias-army = Flag of the Soviet Union.svg link alias-army = Soviet Army flag alias-naval = Naval Ensign of the Soviet Union (1950–1991).svg flag alias-naval-1924 = Naval Ensign of the Soviet Union (1923–1935).svg flag alias-naval-1935 = Naval Ensign of the Soviet Union 1935.svg link alias-naval = Soviet Navy flag alias-navy = Naval Ensign of the Soviet Union (1950–1991).svg link alias-navy = Soviet Navy flag alias-marines= Flag of the Soviet Union.svg link alias-marines= Soviet Naval Infantry flag alias-military= Flag of the Soviet Union.svg link alias-military= Soviet Armed Forces size = name = altlink = altvar = variant =

}}

7.62×39mm[4]
Zastava M90 Assault rifle  Jugosllavia 5.56×45mm
Zastava M90 Assault rifle  Jugosllavia 5.56×45mm
Zastava M92 Assault rifle  Jugosllavia 7.62×39mm
Zastava M21 Assault rifle Serbia Serbia 5.56×45mm
H&K G3A7 Assault rifle Gjermania Gjermania 7.62×51mm
M4 Assault rifle SHBA 5.56×45mm

Donated by the United States; used by Rangers Battalion, Special Operations Regiment and military police.[nevojitet citimi] (Will soon become the new Standard-issue rifle.)

Semi-automatic rifles
Zastava M59/66 Semi-automatic rifle  Jugosllavia 7.62×39mm; used by the Ceremonial Guard Battalion.[5]
Sniper rifles
SVD Sniper rifle {{ {{{1}}} alias = Soviet Union flag alias = Flag of the Soviet Union.svg flag alias-1922 = Flag of the Soviet Union (1922–1923).svg flag alias-1923 = Flag of the Soviet Union (1924).svg flag alias-1924 = Flag of the Soviet Union (1924–1936).svg flag alias-1936 = Flag of the USSR (1936-1955).svg flag alias-1955 = Flag of the Soviet Union.svg flag alias-coast guard-1924 = USSR, Flag KGB 1924.svg link alias-coast guard-1924 = Soviet Border Troops flag alias-coast guard-1935 = USSR, Flag KGB 1935.svg link alias-coast guard-1935 = Soviet Border Troops flag alias-coast guard = USSR, Flag KGB 1950.svg link alias-coast guard = Soviet Border Troops flag alias-air force=Flag of the Soviet Air Force.svg link alias-air force=Soviet Air Forces flag alias-army = Flag of the Soviet Union.svg link alias-army = Soviet Army flag alias-naval = Naval Ensign of the Soviet Union (1950–1991).svg flag alias-naval-1924 = Naval Ensign of the Soviet Union (1923–1935).svg flag alias-naval-1935 = Naval Ensign of the Soviet Union 1935.svg link alias-naval = Soviet Navy flag alias-navy = Naval Ensign of the Soviet Union (1950–1991).svg link alias-navy = Soviet Navy flag alias-marines= Flag of the Soviet Union.svg link alias-marines= Soviet Naval Infantry flag alias-military= Flag of the Soviet Union.svg link alias-military= Soviet Armed Forces size = name = altlink = altvar = variant =

}}

7.62×54mm
Zastava M76 Sniper rifle  Jugosllavia 7.92×57mm
Zastava M93 Sniper rifle Serbia Serbia 12.7×108mm
ZVI Falcon Sniper rifle Republika Çeke Republika Çeke 12.7×108mm
Sako TRG-42 Sniper rifle Finlanda Finlanda 12.7×57mm
Machine guns
DShK Machine gun {{ {{{1}}} alias = Soviet Union flag alias = Flag of the Soviet Union.svg flag alias-1922 = Flag of the Soviet Union (1922–1923).svg flag alias-1923 = Flag of the Soviet Union (1924).svg flag alias-1924 = Flag of the Soviet Union (1924–1936).svg flag alias-1936 = Flag of the USSR (1936-1955).svg flag alias-1955 = Flag of the Soviet Union.svg flag alias-coast guard-1924 = USSR, Flag KGB 1924.svg link alias-coast guard-1924 = Soviet Border Troops flag alias-coast guard-1935 = USSR, Flag KGB 1935.svg link alias-coast guard-1935 = Soviet Border Troops flag alias-coast guard = USSR, Flag KGB 1950.svg link alias-coast guard = Soviet Border Troops flag alias-air force=Flag of the Soviet Air Force.svg link alias-air force=Soviet Air Forces flag alias-army = Flag of the Soviet Union.svg link alias-army = Soviet Army flag alias-naval = Naval Ensign of the Soviet Union (1950–1991).svg flag alias-naval-1924 = Naval Ensign of the Soviet Union (1923–1935).svg flag alias-naval-1935 = Naval Ensign of the Soviet Union 1935.svg link alias-naval = Soviet Navy flag alias-navy = Naval Ensign of the Soviet Union (1950–1991).svg link alias-navy = Soviet Navy flag alias-marines= Flag of the Soviet Union.svg link alias-marines= Soviet Naval Infantry flag alias-military= Flag of the Soviet Union.svg link alias-military= Soviet Armed Forces size = name = altlink = altvar = variant =

}}

12.7×108mm[4]
PKM Machine gun Stampa:URS 7.62×54mm
Zastava M84 Machine gun  Jugosllavia 7.62×54mm
MG 3 Machine gun Stampa:FRG 7.62×51mm
M240 Machine gun SHBA 7.62×51mm
M249 SAW Machine gun SHBA 5.56×45mm
NSV Heavy machine gun Stampa:URS 12.7×108mm
M2 Browning Heavy machine gun SHBA 12.7×99mm
Shotguns
Benelli Nova Shotgun  Italy 12 gauge
Protecta Shotgun  South Africa 12 gauge
Grenade launchers
Zastava BGA 30 Grenade launcher  Yugoslavia 30mm
GP-25 Grenade launcher Stampa:URS 40mm
RBG-6 Grenade launcher Kroacia Kroacia 40mm
M203 Grenade launcher  United States 40mm
Anti-tank
M80 Zolja Man-portable missile  JugosllaviaMaqedonia e Veriut Maqedonia e Veriut[6] 64mm
M79 Osa Man-portable missile  JugosllaviaMaqedonia e Veriut Maqedonia e Veriut[6] 90mm
MILAN Anti-tank guided missile  Franca 115mm
M90 Stršljen Man-portable missile Serbia SerbiaMaqedonia e Veriut Maqedonia e Veriut[6] 120mm

Automjetet Ushtarake[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Vehicle Photo Origin Type In service Notes
Main battle tanks
T-72A Skeda:Macedonian Army T-72.jpg {{ {{{1}}} alias = Soviet Union flag alias = Flag of the Soviet Union.svg flag alias-1922 = Flag of the Soviet Union (1922–1923).svg flag alias-1923 = Flag of the Soviet Union (1924).svg flag alias-1924 = Flag of the Soviet Union (1924–1936).svg flag alias-1936 = Flag of the USSR (1936-1955).svg flag alias-1955 = Flag of the Soviet Union.svg flag alias-coast guard-1924 = USSR, Flag KGB 1924.svg link alias-coast guard-1924 = Soviet Border Troops flag alias-coast guard-1935 = USSR, Flag KGB 1935.svg link alias-coast guard-1935 = Soviet Border Troops flag alias-coast guard = USSR, Flag KGB 1950.svg link alias-coast guard = Soviet Border Troops flag alias-air force=Flag of the Soviet Air Force.svg link alias-air force=Soviet Air Forces flag alias-army = Flag of the Soviet Union.svg link alias-army = Soviet Army flag alias-naval = Naval Ensign of the Soviet Union (1950–1991).svg flag alias-naval-1924 = Naval Ensign of the Soviet Union (1923–1935).svg flag alias-naval-1935 = Naval Ensign of the Soviet Union 1935.svg link alias-naval = Soviet Navy flag alias-navy = Naval Ensign of the Soviet Union (1950–1991).svg link alias-navy = Soviet Navy flag alias-marines= Flag of the Soviet Union.svg link alias-marines= Soviet Naval Infantry flag alias-military= Flag of the Soviet Union.svg link alias-military= Soviet Armed Forces size = name = altlink = altvar = variant =

}}

Main battle tank 31?[7] North Macedonia donated an unspecified number of tanks to Ukraine to help in the war effort on 29 July 2022.[8]
Armoured fighting vehicles
BMP-2 Skeda:Macedonian Army BMP-2.jpg {{ {{{1}}} alias = Soviet Union flag alias = Flag of the Soviet Union.svg flag alias-1922 = Flag of the Soviet Union (1922–1923).svg flag alias-1923 = Flag of the Soviet Union (1924).svg flag alias-1924 = Flag of the Soviet Union (1924–1936).svg flag alias-1936 = Flag of the USSR (1936-1955).svg flag alias-1955 = Flag of the Soviet Union.svg flag alias-coast guard-1924 = USSR, Flag KGB 1924.svg link alias-coast guard-1924 = Soviet Border Troops flag alias-coast guard-1935 = USSR, Flag KGB 1935.svg link alias-coast guard-1935 = Soviet Border Troops flag alias-coast guard = USSR, Flag KGB 1950.svg link alias-coast guard = Soviet Border Troops flag alias-air force=Flag of the Soviet Air Force.svg link alias-air force=Soviet Air Forces flag alias-army = Flag of the Soviet Union.svg link alias-army = Soviet Army flag alias-naval = Naval Ensign of the Soviet Union (1950–1991).svg flag alias-naval-1924 = Naval Ensign of the Soviet Union (1923–1935).svg flag alias-naval-1935 = Naval Ensign of the Soviet Union 1935.svg link alias-naval = Soviet Navy flag alias-navy = Naval Ensign of the Soviet Union (1950–1991).svg link alias-navy = Soviet Navy flag alias-marines= Flag of the Soviet Union.svg link alias-marines= Soviet Naval Infantry flag alias-military= Flag of the Soviet Union.svg link alias-military= Soviet Armed Forces size = name = altlink = altvar = variant =

}}

Infantry fighting vehicle 10[7]
BTR-70 Skeda:Macedonian Army BTR-70.jpg {{ {{{1}}} alias = Soviet Union flag alias = Flag of the Soviet Union.svg flag alias-1922 = Flag of the Soviet Union (1922–1923).svg flag alias-1923 = Flag of the Soviet Union (1924).svg flag alias-1924 = Flag of the Soviet Union (1924–1936).svg flag alias-1936 = Flag of the USSR (1936-1955).svg flag alias-1955 = Flag of the Soviet Union.svg flag alias-coast guard-1924 = USSR, Flag KGB 1924.svg link alias-coast guard-1924 = Soviet Border Troops flag alias-coast guard-1935 = USSR, Flag KGB 1935.svg link alias-coast guard-1935 = Soviet Border Troops flag alias-coast guard = USSR, Flag KGB 1950.svg link alias-coast guard = Soviet Border Troops flag alias-air force=Flag of the Soviet Air Force.svg link alias-air force=Soviet Air Forces flag alias-army = Flag of the Soviet Union.svg link alias-army = Soviet Army flag alias-naval = Naval Ensign of the Soviet Union (1950–1991).svg flag alias-naval-1924 = Naval Ensign of the Soviet Union (1923–1935).svg flag alias-naval-1935 = Naval Ensign of the Soviet Union 1935.svg link alias-naval = Soviet Navy flag alias-navy = Naval Ensign of the Soviet Union (1950–1991).svg link alias-navy = Soviet Navy flag alias-marines= Flag of the Soviet Union.svg link alias-marines= Soviet Naval Infantry flag alias-military= Flag of the Soviet Union.svg link alias-military= Soviet Armed Forces size = name = altlink = altvar = variant =

}}

Armoured personnel carrier ~70[7] Some modified with diesel engine.[nevojitet citimi]
BTR-80 Skeda:Macedonian Army BTR-80.jpg {{ {{{1}}} alias = Soviet Union flag alias = Flag of the Soviet Union.svg flag alias-1922 = Flag of the Soviet Union (1922–1923).svg flag alias-1923 = Flag of the Soviet Union (1924).svg flag alias-1924 = Flag of the Soviet Union (1924–1936).svg flag alias-1936 = Flag of the USSR (1936-1955).svg flag alias-1955 = Flag of the Soviet Union.svg flag alias-coast guard-1924 = USSR, Flag KGB 1924.svg link alias-coast guard-1924 = Soviet Border Troops flag alias-coast guard-1935 = USSR, Flag KGB 1935.svg link alias-coast guard-1935 = Soviet Border Troops flag alias-coast guard = USSR, Flag KGB 1950.svg link alias-coast guard = Soviet Border Troops flag alias-air force=Flag of the Soviet Air Force.svg link alias-air force=Soviet Air Forces flag alias-army = Flag of the Soviet Union.svg link alias-army = Soviet Army flag alias-naval = Naval Ensign of the Soviet Union (1950–1991).svg flag alias-naval-1924 = Naval Ensign of the Soviet Union (1923–1935).svg flag alias-naval-1935 = Naval Ensign of the Soviet Union 1935.svg link alias-naval = Soviet Navy flag alias-navy = Naval Ensign of the Soviet Union (1950–1991).svg link alias-navy = Soviet Navy flag alias-marines= Flag of the Soviet Union.svg link alias-marines= Soviet Naval Infantry flag alias-military= Flag of the Soviet Union.svg link alias-military= Soviet Armed Forces size = name = altlink = altvar = variant =

}}

Armoured personnel carrier 22[7] Used by special forces.[nevojitet citimi]
MT-LB Skeda:Macedonian MT-LB.jpg {{ {{{1}}} alias = Soviet Union flag alias = Flag of the Soviet Union.svg flag alias-1922 = Flag of the Soviet Union (1922–1923).svg flag alias-1923 = Flag of the Soviet Union (1924).svg flag alias-1924 = Flag of the Soviet Union (1924–1936).svg flag alias-1936 = Flag of the USSR (1936-1955).svg flag alias-1955 = Flag of the Soviet Union.svg flag alias-coast guard-1924 = USSR, Flag KGB 1924.svg link alias-coast guard-1924 = Soviet Border Troops flag alias-coast guard-1935 = USSR, Flag KGB 1935.svg link alias-coast guard-1935 = Soviet Border Troops flag alias-coast guard = USSR, Flag KGB 1950.svg link alias-coast guard = Soviet Border Troops flag alias-air force=Flag of the Soviet Air Force.svg link alias-air force=Soviet Air Forces flag alias-army = Flag of the Soviet Union.svg link alias-army = Soviet Army flag alias-naval = Naval Ensign of the Soviet Union (1950–1991).svg flag alias-naval-1924 = Naval Ensign of the Soviet Union (1923–1935).svg flag alias-naval-1935 = Naval Ensign of the Soviet Union 1935.svg link alias-naval = Soviet Navy flag alias-navy = Naval Ensign of the Soviet Union (1950–1991).svg link alias-navy = Soviet Navy flag alias-marines= Flag of the Soviet Union.svg link alias-marines= Soviet Naval Infantry flag alias-military= Flag of the Soviet Union.svg link alias-military= Soviet Armed Forces size = name = altlink = altvar = variant =

}}

Armoured personnel carrier 10[7]
TM-170 "Hermelin" Skeda:Macedonian Army ТМ-170 Hermelin.jpg Stampa:FRG Armoured personnel carrier 200+[7] Modernized by Eurokompozit.[nevojitet citimi]
ELVO Leonidas-2 Greqia Greqia Armoured personnel carrier 10[7]
M113 Stampa:US Armoured personnel carrier 30[7] In reserve.[nevojitet citimi]
Stryker Stampa:US Armoured personnel carrier 0 (54 on order) The sale of 54 Stryker vehicles was approved by the United States in 2021 for a total cost of $210,000,000 ($30,000,000 of which was donated). The package includes M2A1 .50 calibre machine guns, M6 smoke grenade launchers and associated spares, Harris radios, common remote operated weapons station (CROWS), Defense Advanced GPS Receiver, AN/VAS-5 driver's vision enhancer, and other parts and components are included.[nevojitet citimi]

Variants:

 • M1126 infantry carrier vehicles (ICV)
 • M1130 command vehicles (CV)
 • M1129 mortar carrier vehicles (MCV)[9]
Light military vehicles
Otokar Engerek Skeda:Macedonian Army Lend Rover Wolf.jpg Turqia Turqia Light high mobility vehicle [7] Turkish variant of Land Rover Defender made by Otokar.[nevojitet citimi]
Otokar Cobra Skeda:Macedonian Army Cobra 4x4.jpg Turqia Turqia Light armored vehicle 2[7] Donation from Turkey. Used by military police.[nevojitet citimi]
Humvee Skeda:Macedonian Army HMMWV.jpg Stampa:US Light armored vehicle ~160[7] Variants:
 • Armoured
 • Semi Armored
 • Communications system
 • Тransport variant
JLTV Stampa:US Light tactical vehicle 6 (90 more on order) The Army will retire most of its Soviet-era armoured vehicles under the United States European Recapitalization Incentive Program (ERIP). The first batch was unloaded from a ship on the port of Thessaloniki. These vehicles are expected to join the 2nd infantry battalion which already uses German and Soviet armoured personnel carriers. The army has the option to buy a total of 152 vehicles.[10]
Logistics and utility vehicles
Mercedes G Stampa:FRG Light utility vehicle [7]
Land Rover Defender Britania e Madhe Britania e Madhe Light utility vehicle 100+[7]
Military trucks
TAM-150  Jugosllavia Medium utility truck [11] Left by JNA March 1992.[11]
TAM-110  Jugosllavia Medium utility truck [11] Left by JNA March 1992.[11]
Iveco Italia Italia Medium utility truck 44[7]
DAF Holanda Medium utility truck 126[7]
BMC Skeda:Macedonian Army BMC.jpg Turqia Turqia Medium utility truck [7]
BMC TUĞRA Turqia Turqia Very heavy Tank transporter truck

(70 000 kg)

Unknown In May 2020, Turkey donated tank carrier to North Macedonian army.[12]
Oshkosh FMTV Stampa:US Medium utility truck [7]
M35/44 Stampa:US Medium utility truck 150[7] In reserve.[nevojitet citimi]
Boats
Botica class (Type 16)  Jugosllavia Patrol boat 5 [13] 5 ex-Yugoslavian patrol boats, 2 reported operational.[13]

Artileria[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Artillery Photo Origin Type In service
Artillery
M-105mm BORAN Turqia Turqia Howitzer 18[14]
M-63 Plamen  Jugosllavia Multiple rocket launcher 12[14]
BM-21 Grad {{ {{{1}}} alias = Soviet Union flag alias = Flag of the Soviet Union.svg flag alias-1922 = Flag of the Soviet Union (1922–1923).svg flag alias-1923 = Flag of the Soviet Union (1924).svg flag alias-1924 = Flag of the Soviet Union (1924–1936).svg flag alias-1936 = Flag of the USSR (1936-1955).svg flag alias-1955 = Flag of the Soviet Union.svg flag alias-coast guard-1924 = USSR, Flag KGB 1924.svg link alias-coast guard-1924 = Soviet Border Troops flag alias-coast guard-1935 = USSR, Flag KGB 1935.svg link alias-coast guard-1935 = Soviet Border Troops flag alias-coast guard = USSR, Flag KGB 1950.svg link alias-coast guard = Soviet Border Troops flag alias-air force=Flag of the Soviet Air Force.svg link alias-air force=Soviet Air Forces flag alias-army = Flag of the Soviet Union.svg link alias-army = Soviet Army flag alias-naval = Naval Ensign of the Soviet Union (1950–1991).svg flag alias-naval-1924 = Naval Ensign of the Soviet Union (1923–1935).svg flag alias-naval-1935 = Naval Ensign of the Soviet Union 1935.svg link alias-naval = Soviet Navy flag alias-navy = Naval Ensign of the Soviet Union (1950–1991).svg link alias-navy = Soviet Navy flag alias-marines= Flag of the Soviet Union.svg link alias-marines= Soviet Naval Infantry flag alias-military= Flag of the Soviet Union.svg link alias-military= Soviet Armed Forces size = name = altlink = altvar = variant =

}}

Multiple rocket launcher 12[14]
M-30 {{ {{{1}}} alias = Soviet Union flag alias = Flag of the Soviet Union.svg flag alias-1922 = Flag of the Soviet Union (1922–1923).svg flag alias-1923 = Flag of the Soviet Union (1924).svg flag alias-1924 = Flag of the Soviet Union (1924–1936).svg flag alias-1936 = Flag of the USSR (1936-1955).svg flag alias-1955 = Flag of the Soviet Union.svg flag alias-coast guard-1924 = USSR, Flag KGB 1924.svg link alias-coast guard-1924 = Soviet Border Troops flag alias-coast guard-1935 = USSR, Flag KGB 1935.svg link alias-coast guard-1935 = Soviet Border Troops flag alias-coast guard = USSR, Flag KGB 1950.svg link alias-coast guard = Soviet Border Troops flag alias-air force=Flag of the Soviet Air Force.svg link alias-air force=Soviet Air Forces flag alias-army = Flag of the Soviet Union.svg link alias-army = Soviet Army flag alias-naval = Naval Ensign of the Soviet Union (1950–1991).svg flag alias-naval-1924 = Naval Ensign of the Soviet Union (1923–1935).svg flag alias-naval-1935 = Naval Ensign of the Soviet Union 1935.svg link alias-naval = Soviet Navy flag alias-navy = Naval Ensign of the Soviet Union (1950–1991).svg link alias-navy = Soviet Navy flag alias-marines= Flag of the Soviet Union.svg link alias-marines= Soviet Naval Infantry flag alias-military= Flag of the Soviet Union.svg link alias-military= Soviet Armed Forces size = name = altlink = altvar = variant =

}}

Howitzer 100+[14]
M2A1 Stampa:US Howitzer 36[14]
M-48  Jugosllavia Howitzer 55
Mortars
M57 60mm  Jugosllavia Light mortars 200[14]
M69 82mm  Jugosllavia Infantry mortar 235[14]
82-BM-37 {{ {{{1}}} alias = Soviet Union flag alias = Flag of the Soviet Union.svg flag alias-1922 = Flag of the Soviet Union (1922–1923).svg flag alias-1923 = Flag of the Soviet Union (1924).svg flag alias-1924 = Flag of the Soviet Union (1924–1936).svg flag alias-1936 = Flag of the USSR (1936-1955).svg flag alias-1955 = Flag of the Soviet Union.svg flag alias-coast guard-1924 = USSR, Flag KGB 1924.svg link alias-coast guard-1924 = Soviet Border Troops flag alias-coast guard-1935 = USSR, Flag KGB 1935.svg link alias-coast guard-1935 = Soviet Border Troops flag alias-coast guard = USSR, Flag KGB 1950.svg link alias-coast guard = Soviet Border Troops flag alias-air force=Flag of the Soviet Air Force.svg link alias-air force=Soviet Air Forces flag alias-army = Flag of the Soviet Union.svg link alias-army = Soviet Army flag alias-naval = Naval Ensign of the Soviet Union (1950–1991).svg flag alias-naval-1924 = Naval Ensign of the Soviet Union (1923–1935).svg flag alias-naval-1935 = Naval Ensign of the Soviet Union 1935.svg link alias-naval = Soviet Navy flag alias-navy = Naval Ensign of the Soviet Union (1950–1991).svg link alias-navy = Soviet Navy flag alias-marines= Flag of the Soviet Union.svg link alias-marines= Soviet Naval Infantry flag alias-military= Flag of the Soviet Union.svg link alias-military= Soviet Armed Forces size = name = altlink = altvar = variant =

}}

Infantry mortar 96[14]
M52UB 120mm  Jugosllavia Heavy mortars 600[14]
M43 120mm {{ {{{1}}} alias = Soviet Union flag alias = Flag of the Soviet Union.svg flag alias-1922 = Flag of the Soviet Union (1922–1923).svg flag alias-1923 = Flag of the Soviet Union (1924).svg flag alias-1924 = Flag of the Soviet Union (1924–1936).svg flag alias-1936 = Flag of the USSR (1936-1955).svg flag alias-1955 = Flag of the Soviet Union.svg flag alias-coast guard-1924 = USSR, Flag KGB 1924.svg link alias-coast guard-1924 = Soviet Border Troops flag alias-coast guard-1935 = USSR, Flag KGB 1935.svg link alias-coast guard-1935 = Soviet Border Troops flag alias-coast guard = USSR, Flag KGB 1950.svg link alias-coast guard = Soviet Border Troops flag alias-air force=Flag of the Soviet Air Force.svg link alias-air force=Soviet Air Forces flag alias-army = Flag of the Soviet Union.svg link alias-army = Soviet Army flag alias-naval = Naval Ensign of the Soviet Union (1950–1991).svg flag alias-naval-1924 = Naval Ensign of the Soviet Union (1923–1935).svg flag alias-naval-1935 = Naval Ensign of the Soviet Union 1935.svg link alias-naval = Soviet Navy flag alias-navy = Naval Ensign of the Soviet Union (1950–1991).svg link alias-navy = Soviet Navy flag alias-marines= Flag of the Soviet Union.svg link alias-marines= Soviet Naval Infantry flag alias-military= Flag of the Soviet Union.svg link alias-military= Soviet Armed Forces size = name = altlink = altvar = variant =

}}

Heavy mortars 320[14]

Forca Ajrore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Aircraft Origin Type Variant In service Notes
Combat helicopter
Mi-8 Soviet Union transport / utility Mi-8/17 6[15]
Mi-24 Soviet Union attack 4[15]
Training aircraft/helicopters
Bell 206 United States trainer 4[15]
Zlin 143 Czechoslovakia trainer 1[15]
Zlin 242 Czechoslovakia trainer 5[15]

Mbrojtja Ajrore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

System Photo Origin Type In service Notes
Surface-to-air missiles
9K32 Strela-2 {{ {{{1}}} alias = Soviet Union flag alias = Flag of the Soviet Union.svg flag alias-1922 = Flag of the Soviet Union (1922–1923).svg flag alias-1923 = Flag of the Soviet Union (1924).svg flag alias-1924 = Flag of the Soviet Union (1924–1936).svg flag alias-1936 = Flag of the USSR (1936-1955).svg flag alias-1955 = Flag of the Soviet Union.svg flag alias-coast guard-1924 = USSR, Flag KGB 1924.svg link alias-coast guard-1924 = Soviet Border Troops flag alias-coast guard-1935 = USSR, Flag KGB 1935.svg link alias-coast guard-1935 = Soviet Border Troops flag alias-coast guard = USSR, Flag KGB 1950.svg link alias-coast guard = Soviet Border Troops flag alias-air force=Flag of the Soviet Air Force.svg link alias-air force=Soviet Air Forces flag alias-army = Flag of the Soviet Union.svg link alias-army = Soviet Army flag alias-naval = Naval Ensign of the Soviet Union (1950–1991).svg flag alias-naval-1924 = Naval Ensign of the Soviet Union (1923–1935).svg flag alias-naval-1935 = Naval Ensign of the Soviet Union 1935.svg link alias-naval = Soviet Navy flag alias-navy = Naval Ensign of the Soviet Union (1950–1991).svg link alias-navy = Soviet Navy flag alias-marines= Flag of the Soviet Union.svg link alias-marines= Soviet Naval Infantry flag alias-military= Flag of the Soviet Union.svg link alias-military= Soviet Armed Forces size = name = altlink = altvar = variant =

}}

Surface-to-air missile [16]
9K35 Strela-10 Skeda:Macedonian Army Strela-10.jpg {{ {{{1}}} alias = Soviet Union flag alias = Flag of the Soviet Union.svg flag alias-1922 = Flag of the Soviet Union (1922–1923).svg flag alias-1923 = Flag of the Soviet Union (1924).svg flag alias-1924 = Flag of the Soviet Union (1924–1936).svg flag alias-1936 = Flag of the USSR (1936-1955).svg flag alias-1955 = Flag of the Soviet Union.svg flag alias-coast guard-1924 = USSR, Flag KGB 1924.svg link alias-coast guard-1924 = Soviet Border Troops flag alias-coast guard-1935 = USSR, Flag KGB 1935.svg link alias-coast guard-1935 = Soviet Border Troops flag alias-coast guard = USSR, Flag KGB 1950.svg link alias-coast guard = Soviet Border Troops flag alias-air force=Flag of the Soviet Air Force.svg link alias-air force=Soviet Air Forces flag alias-army = Flag of the Soviet Union.svg link alias-army = Soviet Army flag alias-naval = Naval Ensign of the Soviet Union (1950–1991).svg flag alias-naval-1924 = Naval Ensign of the Soviet Union (1923–1935).svg flag alias-naval-1935 = Naval Ensign of the Soviet Union 1935.svg link alias-naval = Soviet Navy flag alias-navy = Naval Ensign of the Soviet Union (1950–1991).svg link alias-navy = Soviet Navy flag alias-marines= Flag of the Soviet Union.svg link alias-marines= Soviet Naval Infantry flag alias-military= Flag of the Soviet Union.svg link alias-military= Soviet Armed Forces size = name = altlink = altvar = variant =

}}

Surface-to-air missile [16] 8
9K38 Igla Skeda:Macedonian Army 9K38 Igla.jpg {{ {{{1}}} alias = Soviet Union flag alias = Flag of the Soviet Union.svg flag alias-1922 = Flag of the Soviet Union (1922–1923).svg flag alias-1923 = Flag of the Soviet Union (1924).svg flag alias-1924 = Flag of the Soviet Union (1924–1936).svg flag alias-1936 = Flag of the USSR (1936-1955).svg flag alias-1955 = Flag of the Soviet Union.svg flag alias-coast guard-1924 = USSR, Flag KGB 1924.svg link alias-coast guard-1924 = Soviet Border Troops flag alias-coast guard-1935 = USSR, Flag KGB 1935.svg link alias-coast guard-1935 = Soviet Border Troops flag alias-coast guard = USSR, Flag KGB 1950.svg link alias-coast guard = Soviet Border Troops flag alias-air force=Flag of the Soviet Air Force.svg link alias-air force=Soviet Air Forces flag alias-army = Flag of the Soviet Union.svg link alias-army = Soviet Army flag alias-naval = Naval Ensign of the Soviet Union (1950–1991).svg flag alias-naval-1924 = Naval Ensign of the Soviet Union (1923–1935).svg flag alias-naval-1935 = Naval Ensign of the Soviet Union 1935.svg link alias-naval = Soviet Navy flag alias-navy = Naval Ensign of the Soviet Union (1950–1991).svg link alias-navy = Soviet Navy flag alias-marines= Flag of the Soviet Union.svg link alias-marines= Soviet Naval Infantry flag alias-military= Flag of the Soviet Union.svg link alias-military= Soviet Armed Forces size = name = altlink = altvar = variant =

}}

Surface-to-air missile [16]
Anti aircraft guns
Zastava M55 20 mm  Jugosllavia Autocannon [16]
Bofors 40mm Suedia Suedia Autocannon [16] In reserve.[nevojitet citimi]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ministria e Mbrojtjes.

Galeria[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ "2022 North Macedonia Military Strength". www.globalfirepower.com (në anglishte amerikane). Marrë më 2022-12-14.
 2. ^ "HS Produkt" (PDF). Hrvatski vojnik (në kroatisht) (337/338): 20. 28 mars 2011. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 7 tetor 2012. Marrë më 11 maj 2013.
 3. ^ Krott, Rob (tetor 2003). "Macedonia's Weaponry: A New Nation Re-Arms and Fights". Small Arms Review. Vëll. 7 no. 1. Arkivuar nga origjinali më 30 mars 2019. Marrë më 30 mars 2019. {{cite magazine}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ a b Jones, Richard D.; Ness, Leland S., red. (2009). Jane's Infantry Weapons 2009/2010 (bot. 35th). Coulsdon: Jane's Information Group. ISBN 978-0-7106-2869-5. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ Primerjalna analiza gardnih enot oboroženih sil Slovenije, Hrvaške, Srbije, BiH, Kosova, Črne Gore in Makedonije, Fakulteta za družbene vede, Ljubljana
 6. ^ a b c "11 Oktomvri Eurokompozit". Arkivuar nga origjinali më 27 shtator 2018. Marrë më 6 janar 2023. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: BOT: Gjendja e adresës origjinale është e panjohur (lidhja)
 7. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r "Army of the Republic of Macedonia". ARM. Arkivuar nga origjinali më 3 gusht 2013. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 8. ^ "N.Macedonia donates tanks to Ukraine as it modernises own military". Euro News. 30 korrik 2022. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 9. ^ "US approves sale of Stryker vehicles to North Macedonia". 17 mars 2021. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 10. ^ "JLTV delivery". gusht 2022. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 11. ^ a b c d "Armored Fighting Vehicles". www.vojska.net. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 12. ^ "TSK'ya 72 adetlik 8×8 Tuğra tank taşıyıcı araç teslimatı". 26 nëntor 2019. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 13. ^ a b Jane's Fighting Ships
 14. ^ a b c d e f g h i j "Army of the Republic of Macedonia". ARM. Arkivuar nga origjinali më 3 gusht 2013. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 15. ^ a b c d e Embraer, In association with. "2023 World Air Forces directory". Flight Global (në anglisht). Marrë më 2022-12-03.
 16. ^ a b c d e "Army of the Republic of Macedonia". ARM. Arkivuar nga origjinali më 3 gusht 2013. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)