Jump to content

Veprimi (matematikë)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Veprimet elementare aritmetike : −, minus (zbritje) ÷, obel (ndarje) ×, herë (shumëzimi)

matematikë, një veprim ose operacion është një funksion që merr zero ose më shumë vlera hyrëse (të quajtura gjithashtu " operandë " ose "argumente") në një vlerë dalëse të mirëpërcaktuar. Numri i operandëve është arititeti i operacionit.

Veprimet më të zakonshme të studiuara janë veprimet binare (dmth. veprimet e aritetit 2), të tilla si mbledhja dhe shumëzimi, dhe veprimet unare (dmth. operacionet e aritetit 1), të tilla si i anasjellti mbledhës dhe i anasjellti shumëzues . Një veprim i aritetit zero, ose veprimi null, është një konstante . [1] [2] Prodhimi i përzier është një shembull i një operacioni të aritetit 3, i quajtur edhe veprim ternar .

Një operacion i pjesshëm përcaktohet në mënyrë të ngjashme me një veprim, por me një funksion të pjesshëm në vend të një funksioni.

Llojet e funksionimit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një operacion binar merr dy argumente dhe , dhe kthen rezultatin .

Ekzistojnë dy lloje të zakonshme veprimesh: unare dhe binare . Veprimet unare përfshijnë vetëm një vlerë, si funksionet mohuese dhe trigonometrike . Veprimet binare, nga ana tjetër, marrin dy vlera dhe përfshijnë mbledhjen, zbritjen, shumëzimin, ndarjen dhe fuqizimin .

Veprimet mund të përfshijnë objekte matematikore të ndryshme nga numrat. Vlerat logjike true dhe false mund të kombinohen duke përdorur veprime logjike, të tilla si dhe, ose, dhe jo . Vektorët mund të shtohen dhe zbriten. Rrotullimet mund të kombinohen duke përdorur funksionin e përbërjes së funksionit, duke kryer rrotullimin e parë dhe më pas të dytin. Veprimet në grupe përfshijnë bashkimin dhe kryqëzimin e veprimeve binare dhe operacionin unar të plotësit . [3] [4] [5] Operacionet mbi funksionet përfshijnë përbërjen dhe konvolucionin . [6] [7]

Veprim mund të përfshijnë objekte të ndryshme: një vektor mund të shumëzohet me një skalar për të formuar një vektor tjetër (një operacion i njohur si shumëzim skalar ), [8] dhe operacioni i prodhimit të brendshëm në dy vektorë prodhon një madhësi që është skalare. [9] [10] Një operacion mund ose nuk mund të ketë veçori të caktuara, për shembull mund të jetë shoqërues, ndërruest, kundërndërrues, idempotent, e kështu me radhë.

Përkufizimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një veprim n -ar ω nga X1, …, XnY është një funksion ω: X1 × … × XnY . Bashkësia X1 × … × Xn quhet domeni i veprimit, bashkësia Y quhet kodomaini i veprimit dhe numri i plotë jo negativ n (numri i operandëve) quhet arit i operacionit. Kështu, një operacion unar ka arit një, dhe një operacion binar ka arit dy. Një veprim i arititetit zero, i quajtur një operacion nullar, është thjesht një element i kodomanës Y. Një veprim n -ar mund të shihet gjithashtu si një relacion (n + 1) -ar që është total në n domenet e tij hyrëse dhe unik në domenin e tij të daljes.

Një veprim i pjesshëm n -ar ω nga X1, …, XnY është një funksion i pjesshëm ω: X1 × … × XnY . Një veprim i pjesshëm n -ar mund të shihet gjithashtu si një relacion (n + 1) -ar që është unik në domenin e tij të daljes.

  1. ^ "Algebraic operation - Encyclopedia of Mathematics". www.encyclopediaofmath.org. Marrë më 2019-12-10. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ DeMeo, William (gusht 26, 2010). "Universal Algebra Notes" (PDF). math.hawaii.edu. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 2021-05-19. Marrë më 2019-12-09. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Datë e përkthyer automatikisht (lidhja)
  3. ^ Weisstein, Eric W. "Union". mathworld.wolfram.com (në anglisht). Marrë më 2020-07-27.
  4. ^ Weisstein, Eric W. "Intersection". mathworld.wolfram.com (në anglisht). Marrë më 2020-07-27.
  5. ^ Weisstein, Eric W. "Complementation". mathworld.wolfram.com (në anglisht). Marrë më 2020-07-27.
  6. ^ Weisstein, Eric W. "Composition". mathworld.wolfram.com (në anglisht). Marrë më 2020-07-27.
  7. ^ Weisstein, Eric W. "Convolution". mathworld.wolfram.com (në anglisht). Marrë më 2020-07-27.
  8. ^ Weisstein, Eric W. "Scalar Multiplication". mathworld.wolfram.com (në anglisht). Marrë më 2020-07-27.
  9. ^ Jain, P. K.; Ahmad, Khalil; Ahuja, Om P. (1995). Functional Analysis (në anglisht). New Age International. ISBN 978-81-224-0801-0.
  10. ^ Weisstein, Eric W. "Inner Product". mathworld.wolfram.com (në anglisht). Marrë më 2020-07-27.