Vojsllav Koshtunica

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Vojsllav Koshtunica

Vojislav Kostunica.jpg

Emri: Vojislav
Mbiemri: Koštunica
Lindi më: 24 mars 1944
Vendlindja: Beograd, Serbi
Profesioni: Politikan

Vojsllav Koshtunica (Cirilik serbisht: Коштуница Војислав) i lindur më 24 mars 1944 është një politikan serb, burrë shteti dhe kryetari i Partisë Demokratike të Serbisë. Ai ishte Presidenti i fundit i Republikës Federale të Jugosllavisë 2000-2003, duke pasuar Sllobodan Millosheviqin. Ai gjithashtu ka shërbyer dy mandate si kryeministri i Serbisë, nga 2004 deri në 2007 dhe 2007-2008.

Vojislav Koshtunica' u zgjodh Kryeministër i Serbisë më 3 mars 2004, pas zgjedhjeve parlamentare të parakohshme më 28 dhjetor 2003, në të cilat asnjë prej partive konkurrente nuk fitoi mbështetje të mjaftueshme për të qeverisur e vetme. Qeveria e pakicës, e formuar pas disa javë bisedimesh aleancash, përbëhet nga anëtarë të Partisë konservatore Demokratike të Serbisë të Koshtunicës (DSS), G17 Plus liberale dhe Lëvizja e Ringjalljes Serbe dhe koalicioni Serbia e Re. Ajo gjithashtu mbështetet nga Partia Socialiste e Serbisë e ish-Presidentit jugosllav Sllobodan Millosheviq.

Kariera[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

I lindur në Beograd, Koshtunica u diplomua në Shkollën e Drejtësisë të Universitetit të Beogradit me një diplomë Ph.D. (Doktor i Filozofisë) Ai humbi punën e tij si Profesor i së Drejtës në vitin 1974, pasi kritikoi qeverinë komuniste të Josip Broz Titos. Në vitin 1989, ai u bë një nga themeluesit e Partisë Demokratike. Ai u largua nga Partia Demokratike në korrik 1992 për pikëpamje të kundërta në lidership dhe formoi Partinë Demokratike të Serbisë (DSS), e të cilës ai është ende president. Koshtunica është një politikan konservator me asnjë lidhje me Partinë Komuniste (parti nga cila ka origjinën Sllobodan Millosheviqi). Përkrahur nga të dy votuesit nacionaliste dhe pro-perëndimore, Opozita Demokratike e Serbisë e mbështet atë në zgjedhjet presidenciale të shtatorit 2000. Pas ngjarjeve të turbullta të tetorit të vitit 2000, Koshtunica u shpall më në fund fituesi i zgjedhjeve dhe mbeti president i Republikës Federale të Jugosllavisë deri në shkurt të vitit 2003, kur shteti u zëvendësua me emrin nga Serbia dhe Mali i Zi post që u hoq. Koshtunica kundërshtoi ekstradimin e paraardhësit të tij, Sllobodan Millosheviqit, dhe ka deklaruar kundërshtimin e tij disa herë ndaj Tribunalit të Hagës. Pas zgjedhjeve parlamentare në dhjetor 2003, në të cilin DSS doli si partia më e madhe pro-BE, Koshtunica u bë kryeministër në mars 2004, megjithëse me mbështetjen e Partisë Socialiste të Serbisë. Megjithatë, si rezultat i shfaqjes së keqe e kandidatit presidencial Marsicanin Dragan në zgjedhjet presidenciale serbe, 2004, Koshtunica njoftoi se zgjedhjet e reja parlamentare duhet të pritet deri në fund të vitit vetëm pas miratimit të një kushtetute të re. Në 15 maj 2007, pas një krize të shkurtër në koalicionin e tij, ai u betua për mandatin e tij të dytë si kryeministër.

Kabineti i parë (2004-2007)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Bujqësisë, Pylltarisë dhe Administrimit të Ujërave Ivana Duliç-Markoviç (2004-06) Zhivkov Goran
(2006-06)
Investimeve Kapitale Velimir Iliç
Kulturë Dragan Kojadinoviq
Mbrojtjes Zoran Stankoviç (2006)
Delegat Miroslav Labus (2004-06)
Ivana Duliç-Markoviç (2006-06)
Diaspora Vojislav Vukçeviç]
Ekonomia Dragan Marsiçanin (2004-04)
Predrag Bubalo
Arsimit dhe Sportit Ljiljana Colic (2004-04)
Artistët bashkëkohore Visual
Energjisë dhe Minierave Naumov Radomir
Finance Mladjan Dinkic (2004-06)
Punëve të Jashtme Vuk Drashkoviç (2006)
Shëndetësor Tomica Milosavljeviç (2004-06)
Brendshme Punëve të Dragan Joçiç
Marrëdhënie Ekonomike Ndërkombëtare Bubalo Predrag (2004-04)
Milan Parivodiç
Drejtësisë Zoran Stojkovic
Punës, Punësimit dhe Çështjeve Sociale Slobodan Laloviç
Administratës Publike dhe Vetëqeverisjes Lokale Zoran Loncar
Fesë Milan Radulovic
Shkencës dhe Mbrojtjes së Mjedisit Aleksandar Popoviq
Tregtisë, Turizmit dhe Shërbimet Bojan Dimitrijevic
Sekretar i Përgjithshëm Mihajlov Dejan


Kabineti i dytë (2007-2008)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Bujqësisë, Pylltarisë dhe Administrimit të Ujërave Slobodan Milosavljeviç
Investimeve Kapitale Velimir Iliç
Kulturë Vojislav Brajovic
Mbrojtjes Dragan Sutanovac
Mbrojtjen e Mjedisit Dragin]
Integrime Evropiane Bozhidar Djeliç
Diasporë Milica Cubrilo
Ekonomi dhe Zhvillim Rajonal Mladjan Dinkiç
Arsim Zoran Loncar
Energjisë dhe Minierave Aleksandar Popoviq
Finance Mirko Cvetkoviç
Punëve të Jashtme Vuk Jeremiç
Shëndetësisë Tomica Milosavljeviç
Brendshme Punëve të Dragan Joçiç
Drejtësisë Dushan Petrovic
Kosovës dhe Metohisë Slobodan Samardzic
Punës dhe Politikave Sociale Rasim Ljajiç
Plani Kombëtar i Investimeve Dragan Gjilas
Administratës Publike dhe Vetëqeverisjes Lokale Milan Markoviq
Fesë Naumov Radomir
Shkencë Ana Peshikan
Telekomunikacionit dhe Shoqërisë së Informacionit Aleksandra Smiljaniç
Tregtisë dhe Shërbimet Bubalo Predrag
Rinisë dhe Sporteve Snezhana Samarxhiq Markoviq
Sekretari i Përgjithshëm Mihajlov Dejan