Vrana (qytet)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Vrana (kroatisht: Vrana, Latin: Aurana ose Laurana Arauzona) është një vendbanim historik që ndodhet në veri të Liqenit të Vranës, 6 kilometres (4 mi) nga Pakoshtane, disa kilometra nga Bregu i Adriatikut, në Qarkun Zadar, Dalmaci, Kroaci. Sot është një vendbanim i vogël rural.

Historiku[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Perandoria Osmane e pushtoi Vranën në vitin 1527, dhe ajo mbeti nën kontrollin e tyre për një shekull, përpara se Republika e Venedikut ta merrte atë në Luftën Kandiane për një kohë të shkurtër në vitin 1647 dhe më në fund në Luftën Moreane. [1] Në tetor 1683, popullsia e Dalmacisë Venedikase, kryesisht uskokë të Ravni kotarit, mori armët dhe së bashku me rajën (klasën më të ulët) të rajoneve kufitare osmane u ngritën, duke marrë Skradinin, Karinin, Vranën, Benkovacin dhe Obrovacin . [2]

Atraksionet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Manastiri benediktin ose Kalaja e Vranës
  • Liqeni i Vranës <i id="mwQw">(Vransko jezero)</i>
  • Hani Jusuf Mashkoviqit

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Thomas Graham Jackson (1887), "Vrana", Dalmatia (në anglisht), Oxford: Clarendon Press, OL 23292286M

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Čoralić, Lovorka; Prijatelj Pavičić, Ivana (dhjetor 2005). "Ivan iz Vrane – mletački admiral u Lepantskom boju (1571.)". Historical Contributions (në kroatisht). Croatian Institute of History. 29: 132. ISSN 0351-9767. Marrë më 2012-07-08.
  2. ^ Radovan Samardžić (1990). Seobe srpskog naroda od XIV do XX veka: zbornik radova posvećen tristagodišnjici velike seobe Srba. Zavod za udžbenike i nastavna sredstva. Становништво Млетачке Далмације, на првом месту Котарски ускоци, још у октобру 1683. дигло се на оружје заједно с ра- јом у пограничним крајевима Турске. Устаници су "сами заузели Скрадин, Карин, Врану, Бенковац и Обровац {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)