Wikipedia:Projekti Fjalori/Gjeografi/H

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Projektfjalori.GIF
Gjendeni në faqe të projektit fjalori në hapsirën Wikipedia, saktësisht tek përmbajtja për vitrinat e projektit.
Fresko pamjen ose kthehu te Vitrina Projekti Fjalori/Gjeografi apo Vitrina Projekti Fjalori/H ose kapërce në shkronjat e kësaj lëmije
A · B · C · Ç · D · Dh · E · Ë · F · G · Gj · H · I · J · K · L · Ll · M · N · Nj · O · P · Q · R · RR · S · Sh ·  T · TH · U · V · X · Xh · Y · Z · Zh / W
H-ja në lëmi tjera

Gjuhë dhe Letërsi
Arkeologjia
Arsimi
Baleti
Biznes
Ekonomia
Film
Fizika
Informatika
Interneti
Inxhenieria
Judikatura
Kimia
Komunikacioni
Kopshtaria
Kuzhina
Matematika
Mitologjia
Mjekësia
Muzika
Piktura
Gjeografia
Politika
Biologjia

H[Redakto nëpërmjet kodit]

 1. Hamadet janë (shkretëtira shkëmbore)blloqe të mëdha shkëmbore me shpërndarja të parregullt që knë mbetur në vend e që era e ka bartur materialin rënorë dhe pluhurin dhe i ka qveshur.Bëjnë pjesë në forma erozive.[1]
 1. - është mal në kuadër të Alpeve shqiptare në kufi të Kosovës me Malin e Zi .[1]
 1. Heliografi është instrument i cili shërben për matjen e diellosjes ose insolacionit, gjegjësisht zgjatjen e shkëlqimit diellor, vlera e të cilit shprehet në orë/ditë, muaj, sezon dhe vit. Prishtina p.sh mesatarisht ka 2048 orë diellosje në vit, Tirana 2561, Hvari 2715, Athina 2655, Vlora 2721 etj.[1]
 1. Hemisfera është një term që përdorët në shkenca të ndryshme natyrore e më të cilin kuptohet njëra nga dy anët e sferës ku për sferë mund të merren trupa të ndryshëm që i ngjajnë sferës.[1]
 2. Hendeku tektonik
 3. Hendeku tektonik Hendeku tektonik (Graben-i) është formë strukturore negative, e krijuar nga ulja e e tokës ndërmjet dy a më shumë shkarjeve, rrallë përgjatë një shkarjeje tektonike.[1]
 1. Hidroizotermat janë vija të cilat bashkojnë pikat me temperature të njejta në sipërfaqe apo thellësi të caktuar.[1]
 1. Holoceni është epokë gjeologjike e cila fillon kah fundi i pleistocenit , para rreth 10 000 viteve dhe zgjat deri në ditët e sotme . Pjesë përbërs e tij ë shtë edheperiudha e kuaternarit. Gjat holocenit kontinentet dhe deti botror kan marr konturat e sotme.[1]
 1. - (nga greq. ορίζοντας - fj.p.fj. "brez, rrip shikimi" pra, kufishikimi) është vija rrethpërshkuese që ndan tokën nga qielli nga pikë vështrimi i vëzhguesit.
 1. Horsti ose timori është formë relievore e cila krijohet me ngritjen e masës tokësore në mes tëdy ose më shumë çarjeve tektonike, kurse krahët mbesin në pozitën e mëparshme.[1]
 1. Higrografi është instrument për regjistrimin e ndryshimeve të lagështisë relative të ajrit.[1]
 1. Humusi është shtresë pjellore e korës së tokës që është krijuar nga thërmimi i shkëmbinjëve dhe nga organizmat e ngordhur të botës bimore dhe shtazore.[1]


Dëftime[Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ a b c d e f g h i j Planeti