Wikipedia:Projekti Fjalori/Gjeografi/E

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Projektfjalori.GIF
Gjendeni në faqe të projektit fjalori në hapsirën Wikipedia, saktësisht tek përmbajtja për vitrinat e projektit.
Fresko pamjen ose kthehu te Vitrina Projekti Fjalori/Gjeografi apo Vitrina Projekti Fjalori/E ose kapërce në shkronjat e kësaj lëmije
A · B · C · Ç · D · Dh · E · Ë · F · G · Gj · H · I · J · K · L · Ll · M · N · Nj · O · P · Q · R · RR · S · Sh ·  T · TH · U · V · X · Xh · Y · Z · Zh / W
E-ja në lëmi tjera

Gjuhë dhe Letërsi
Arkeologjia
Arsimi
Baleti
Biznes
Ekonomia
Film
Fizika
Informatika
Interneti
Inxhenieria
Judikatura
Kimia
Komunikacioni
Kopshtaria
Kuzhina
Matematika
Mitologjia
Mjekësia
Muzika
Piktura
Gjeografia
Politika
Biologjia

E[Redakto nëpërmjet kodit]

 1. Emigrimi, (antonim i fjalës imigrimi), është proces i shpërnguljes së p0pullsisë nga ndonjë hapësirë të shkaktuar nga faktorë të caktuar.[1]
 1. Endemik, Endem, që gjendet vetem në at vend.[1]
 1. Endogjen, që ka të bëjë me a që u perket fuqive të mbrendshme.[1]
 • Endoreizëm
 • Endoreizmi/ëm, proces i humbjes së ujit në rërë ose nga avullimi në liqenet e cekëta shkretinore.[1]
 • Ekosostem
 1. Ekosistem- sitem i gjallesave në një hapësirëtë përbashkët.[1]
 1. Ekumena (në gjuhën e vjetër greke οἰκουμένη – „e banuar“, „toka e banuar“) është term I cili e ka burimin në antikë atëherë ka treguar botën e njohur, gjegjësisht Tokën . [1]
 1. El-Ninjo (gju. Spa.- djalosh) është fenomen oqeaniko-atmosferik i cili krijohet me rastin e fluktuimit të drejtimit të erës dhe temperaturës së ujit në pjesën tropike të oqeanit të Qetë.[1]
 1. Efuzion,~i. Procesi i derdhjes së lavës së qullët gjatë aktivitetit vullkanik.[1]
 1. Epiqend/ër, ~ra. vend në sipërfaqen e Tokës, që gjendet mbi varen e tërmetit ( hipoqendren). Në epiqendër tërmeti ka fuqinë më të madhe dhe, duke u larguar prej saj, fuqia e dhelëkundjes zvoglohet gjithnjë.[1]
 1. Epirogjenez/ë, ~a. Lëvizje ose luhatje të kores së Tokës, që zhbvillohen shumë ngadalë, por që janë të përhershme ( shekullore) dhe manifestohen me ngritjen e bjë pjese të kores së Tokës, e cila në pjes tjetër shkakton uljen dhe anasjelltas.[1]
 1. Erastoteni, (greqisht: Ερατοσθένης; 276 p.e.s. - 194 p.e.s.) shte gjeograf, astronom dhe matematicient grek.[1]
 1. Era është një dukuri natyrore që përbehet nga lëvizja e rregullt, pothuajse e rrafshët, e masës ajrore të shkaktuar nga trysnia mes dy pikash të atmosferës.[1]
 1. Erozioni (lat. erodere – shpërlarje), është proces i shpërlarjes dhe i grryerjes nën veprimin e ujërrjedhave, nën veprimin e akullnajave quiet abllacilon ose ekzarcion, nën veprimin e erës – deflacion, nën veprimin e valëve të detit dhe oqeanit – abrasion.[1]
 1. Estuari.-Estuarët janë gryke të përmbysura të lumenjëve në formë hinke, që ka dalje të drejtpërdrejtë në oqeanin botror apo në det të hapur. Uji i ëmbël i lumit rrjedh nëpër sipërfaqe kah deti, kurse nën të , me kah të kundërt “ pykëzohet” uji i detit. Estuare tipike janë Gryka e La Platës, e Labës etj.[1]
 1. Evaporimetri është instrument që shërben për matjen e avullimit, qoftë prej sipërfaqës së lirëtë ujit, qoftë prej sipërfaqës së tokës ose vegjetacionit.[1]


Dëftime[Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t Planeti