Jump to content

Wikipedia:Projekti Fjalori/Gjeografi/I

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Gjendeni në faqe të projektit fjalori në hapsirën Wikipedia, saktësisht tek përmbajtja për vitrinat e projektit.
Fresko pamjen ose kthehu te Vitrina Projekti Fjalori/Gjeografi apo Vitrina Projekti Fjalori/I ose kapërce në shkronjat e kësaj lëmije
A · B · C · Ç · D · Dh · E · Ë · F · G · Gj · H · I · J · K · L · Ll · M · N · Nj · O · P · Q · R · RR · S · Sh ·  T · TH · U · V · X · Xh · Y · Z · Zh / W
I-ja në lëmi tjera

Gjuhë dhe Letërsi
Arkeologjia
Arsimi
Baleti
Biznes
Ekonomia
Film
Fizika
Informatika
Interneti
Inxhenieria
Judikatura
Kimia
Komunikacioni
Kopshtaria
Kuzhina
Matematika
Mitologjia
Mjekësia
Muzika
Piktura
Gjeografia
Politika
Biologjia

 1. - është një lumKosovë.[1]
 1. - (antonim i fjalës emigrimi), është proces i ardhjes së popullsisë në ndonjë hapësirë, të shkaktuar nga faktorë të ndryshëm, për popullsinë faktorë tërheqës.[1]
 1. - ose Diellosja është ndriçimi i Diellit brenda kohës së caktuar (ditë, muaj, vit).Vlera e diellosjës zakonisht shprehet në orë me diell mesatarisht në vit.[1]
 1. Inlandajsi është sipërfaqe tokësore të mbuluara me akullnaja në viset polare, psh. Antarktidë, Arktik, Grenlandë etj.[1]
 1. Ist/ëm, ~mi,~me,~met. Rrip i ngushtë dheu ndërmjet dy deteve ose ndërmjet dy liqeneve, që bashkon një tokë menjë tjetër.[1]
 1. Ishulli, ujdhesa ose rethujëza është pjesë tokësore e cila është e rrethuar nga të gjitha anët me ujë. Ishulli mund të jetë në lum, liqe ose det. Ishujt në grup quhen arkipelag..[1]
 1. Izoba/të, ~a. Vija të lakuara të mbyllura në hartat fizike dhe batimetrike, që lidhin pikat me thellësi të njejtë të një pellgine ujore ( oqeani, deti ose liqeni).[1]
 1. Izohalinet janë vijat të cilat bashkojnë pjesët me kripshmëri të njejtë.[1]
 1. Izohie/të, ~a. Vija në hartat klimatike, që lidhin vendet me sasi të njejtë të të reshurave.[1]
 1. Izonefe (gre. isos – I njejt dhe gre. nephos – re) është lloj I vijave të cilat lidhin vendet në hartë gjeografike me vrenjtësi të njejt për nji periudhë të caktuar. Përdorimi I tyre ka rëndësi të madhe në meteorolgji dhe klimatologji dhe me rastin e përpilimit të hartave sinoptike. [1]
 1. Izohips/së, ~a. Janë vija të lakuarar të mbyllura në hartë, që lidhin pikat me lartësi të njejtë mbidetare. [1]
 1. Izoterm/ë,~a. Vija në hartat klimatike, që paraqesin vendet me temperaturë të barabartë gjatë një periudhe.[1]


 1. ^ a b c d e f g h i j k l m Planeti