Windows 2000

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Windows 2000 është një sistem operativ i orientuar drejt biznesit që u prodhua nga Microsoft dhe u lëshua si pjesë e familjes së sistemeve operative Windows NT. Ai u pasua nga Windows XP në 2001, duke lëshuar në prodhim në 15 Dhjetor 1999 dhe duke u lëshuar zyrtarisht në pakicë në 17 Shkurt 2000. ishtë pasardhës i Windows NT 4.0.

U lëshuan katër botime të Windows 2000: Profesional, Server, Server i Avancuar dhe Server Datacenter; kjo e fundit u lëshua në prodhim dhe filloi muaj pas edicioneve të tjera. Ndërsa secili botim i Windows 2000 ishte në shënjestër të një tregu të ndryshëm, ata ndanin një sërë veçorish thelbësore, përfshirë shumë shërbime të sistemit të tilla si Microsoft Management Console dhe aplikacionet standarde të administrimit të sistemit.

Windows 2000 prezanton NTFS 3.0, Sistemin e Skedimit të Kriptimit, si dhe ruajtjen themelore dhe dinamike të diskut. Mbështetja për njerëzit me aftësi të kufizuara u përmirësua krahasuar me Windows NT 4.0 me një numër teknologjish të reja ndihmëse, dhe Microsoft rriti mbështetjen për gjuhë të ndryshme dhe informacionin e vendndodhjes. Familja Windows 2000 Server ka veçori shtesë, më së shumti paraqitjen e Active Directory, i cili në vitet në vijim u bë një shërbim direktorie i përdorur gjerësisht në mjediset e biznesit.

Microsoft shiti Windows 2000 si versionin më të sigurt të Windows ndonjëherë në atë kohë; megjithatë, ajo u bë shënjestra e një numri sulmesh të virusit të profilit të lartë të tilla si Code Red dhe Nimda. Për dhjetë vjet pas lëshimit të tij, ajo vazhdoi të merrte arna për dobësitë e sigurisë gati çdo muaj derisa të mbërrinte në fund të ciklit të saj të jetës më 13 korrik 2010.

Windows 2000 është versioni i fundit i Microsoft Windows që shfaq emërtimin "Windows NT" dhe versioni i fundit ku versionet e desktopit dhe serverit të Windows ndanin të njëjtin emër. Pasohet nga Windows XP (lëshuar në Tetor 2001) për stacionet e punës dhe Windows Server 2003 (lëshuar në Prill 2003) për serverat.