Zognush Pasha

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Vendvarrimi i Zognush Pashës
Zognush Pasha
Informacione

Origjina e tij është ende e panjohur mire, ka shume te ngjare te këtë qene illiriche ose shqiptare, Zognush Pasha konvertuar në Islam në moshën 13 vjet. Rekrutuar në mesin e jeniçerëve, ai ishte në gjendje për të vendosur veten në krye të makinës ushtarake dhe të politikës së Perandorisë Osmane, në sajë të aftësive të tij dhe besimit që ai gëzonte me sulltanit të ri, i cili kishte shoqëruar atë në mërgim e tij të 1446. Ai mori titullin e vezirit të tretë 1439, i vizionit të dytë në 1451 dhe i Gran-Vezirit më 30 maj 1453, ditën e marrjes së Kostadinopojës. Gjatë rrethimit të Kostadinopojës, Zağanos luajti një rol të rëndësishëm, duke planifikuar sulmet ndaj mureve nëpërmjet inxhinierëve të drurit dhe kullave të lëvizshme. Më 26 maj, ai mblodhi këshillin e luftës, kundërshtoi argumentet e vezirit te madh Halil Candarli, në favor të një zgjidhjeje paqësore të rrethimit dhe një armëpushim me të krishterët (si shqetësuar në lidhje me një reagim të mundshëm të fuqive të Evropës Perëndimore) , duke vënë në dukje se këto vështirë se do të lëviz dhe duke treguar në të ri Sulltanit shembullin e Aleksandrit të Madh, lider i cili kishte ato si një model. Mehmed II u bind nga këto argumente, por ende ka dërguar Zognush të shëndosha nga disponimin e ushtarëve, duke u mbështetur në aftësitë e ndikuar këto. Dita e sulmit përfundimtar Zognush vendosur njerëzit e tij për sulmin e mureve të Blachernae, gjithashtu duke dërguar përforcime për trupat detare të vendosur në Bririn e Artë. Gjatë luftimeve në muret Zognush dërguar një ekip të jeniçerëve, të udhëhequr nga një njeri me emrin Hasan ndërtuar fuqishëm i Ulubad kontributi i të cilit ishte vendimtare për të mbjellë panik në mesin e mbrojtësve rraskapitur. Më 1 maj, në rrobat e reja të Gran Vezirit, ai negocioi dorëzimin e kolonës gjeneziane të Galatasë. Në ditët pas betejës, Zognush çlirimit kapur disa fisnikë veneciane, në mesin e tyre Jacopo Contarini, duke paguar një shumë prej disa dhjetëra mijëra ducats në mënyrë për të rritur prestigjin e tyre në sytë e Republikës së Venedikut.

Në 1456 Zognush ra në turp në Gjykatë, duke u mbajtur si një kokë turku për ekspeditën e dështuar kundër haremin vajza e Beogradit u përjashtua perandorake, dhe ai në pension në qytetin e Ballëkesirit, ku kishte shumë pasuri. Këtu ai ndërtoi një xhami, e cila mban emrin e tij, në të cilën u varros, duke pritur varrezat e disa anëtarëve të tjerë të familjes së tij. Në vitin 1459, megjithatë, ai u rehabilitua, duke u emëruar Kapudan Pasha (admiral) i flotës osmane me shpejtësi në rritje. Në vitin 1460 ai u bë guvernator i Thesalisë dhe Maqedonisë. Në Stamboll ka ende një kullë që mban emrin e tij, të cilit i është dhënë nderi nga sulltani pas kapjes së Kostadinopojës.