Ali bej Evrenozi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko

Evrenos (Gazi Haxhi Beut Evrenos d. 17 nëntor 1417 në Yenice-i Vardarit) ishte një komandant ushtarak osman. Shërbeu si përgjithshme nën sundimin e Sulejman Pashës, Murat I, Bayezid, Sulejman Celebi dhe Mehmet I. [1] Burime bizantine të përmendim atë si Ἀβρανέζης, Βρανέζης, Βρανεύς (?), Βρενέζ, Βρενέζης, Βρενές. [2] Një legjendë e vazhdueshme greke pohon se babai i Evrenos ishte një Ornos caktuar, renegat guvernator bizantine të Bursës që defected të osmanëve pas qytetit ra në 1326. [3] Ai ishte i njohur si Isa Beut Prangi, varrosur në fshatin e Prangi (e njohur edhe si Sırcık ose Kırcık në burime osmane), një traget i zënë vendin më lumin Evros rreth 6 km (4 mi) lindje nga Didymoteicho. [4] Stanford J. Shaw dhe Joseph von Hammer lidhje Evrenos si një / greke bizantine konvertuar në Islam. [5] [6] Evrenos ishte fillimisht një Beu e Karesi, duke u bashkuar osmanët pas pushtimit të tyre të beylik në 1359. [1] Ai drejtoi shumë fushatat dhe betejat e rëndësishme osmane në Rumeli, Thrakë, Thesalisë, Maqedonisë dhe Serbisë. Pasi ka marrë pjesë në pushtimin otoman e Adrianopolis në 1362, u emërua Evrenos të Ucbeyi (pjesëmarrës marshimi Zot) e Thesalisë. [2] Ai dhe akincis e tij luftuan në Betejën e Kosovës (1389) dhe Betejën e Nicopolis (1396). Evrenos pushtuar Kesanit, Ipsala, Gümülcine, Feres, Ksanthi, Maronea, Serres, Manastirit, dhe, në 1397, Korint. [7] [1] Ai themeloi qytetin Yenice-i Vardarit, Giannitsa moderne. [8] Evrenos ishte babai i shtatë bij (Khidr-Shah, Isa, Sulejman, Ali, Yakub, Baraku, Begdje) dhe bijat e disa. [9] Së bashku me Mikhal-oghullari, Malkodj-oghullari dhe Turakhan-oghullari, pasardhësit Evrenos ', Oghullari Ewrenos (Evrenosoğulları), përbëjnë një nga katër familjet e lashtë të fisnikërisë luftëtarit otoman. [7] Gazi Evrenos vdiq në një moshë të avancuar në Yenice-i Vardarit. Ai u varros në një mauzole atje në 1417. Mauzole të mbijetojë, por u gjymtuar keqas në shekullin 19 dhe shërbeu për një kohë si një dyqan bujqësore. [4] Si një nga komandantët më të suksesshëm Osmane, Evrenos fituar një sasi të konsiderueshme të pasurisë dhe themeloi endowments shumta (awqaf). Disa monumente atribuohet atij mbijetojë në Evropën Juglindore. Me rëndësi primare është mauzoleun e tij, ose türbe, me epitaf tij shoqëruese në Giannitsa. [4] Një Hamami i Evrenos qëndron në jug të mauzole. Dy monumente të tjera qëndrojnë në Thrakë greke. [10]