Alojz Benac

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Alojz Benac (Plehan, Derventa, 20 tetor 1914 - Sarajevë, 6 mars 1992). ishte një arkeolog dhe historian bosnjan.

Biografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Benac studioi filologji dhe arkeologji klasike në Fakultetin Filozofik të Beogradit (1937) dhe mori doktoratën nga Universiteti i Lubjanës (1951). Ai punoi në Muzeun Kombëtar të Bosnjës dhe Hercegovinës nga 1947 deri në 1967 [1] (në rolin e Drejtorit nga 1957 deri në 1967). Ai pastaj u largua për të marrë gradën e profesorit në arkeologji dhe histori të lashtë në Fakultetin Filozofik të Universitetit të Sarajevës [2] (1968–78). Ai më vonë u bë themeluesi dhe Drejtori i parë i Qendrës për Studime Ballkanike, [3] në kuadër të Akademisë së Shkencave dhe Arteve të Bosnje -Hercegovinës (ANUBiH), [4] ku ishte Sekretar i Përgjithshëm nga 1971 deri në 1977 dhe President nga 1977 deri në 1981 [5]

Benac e përqendroi kërkimin e tij në parahistorinë brenda Ballkanit Perëndimor, [6] dhe ndërmori gërmime të shumta sistematike arkeologjike në vende përfshirë Arnautovići ( Visoko ), Crvena Stijena [7] ( Mali i Zi ), Hrustovača në Hrustovo ( Sanski Most ), Obre I dhe II [8] (Kakanj), Zecovi ( Prijedor ), Zelena Pećina në Blagaj ( Mostar ) etj.

Ai u bë Kryeredaktor i serisë me pesë vëllime " Praistorija jugoslavenskih zemlja " [9] [10] (Parahistoria e vendeve jugosllave) (1979–86), si dhe disa libra dhe artikuj.

Në vitin 1967, Benac u regjistrua si anëtar i rregullt i ANUBiH. Gjatë jetës së tij, ai gjithashtu u bë anëtar korrespondues i Akademisë së Shkencave dhe Arteve Jugosllave/Kroate, Akademisë Serbe të Shkencave dhe Arteve, Akademisë Sllovene të Shkencave dhe Arteve, dhe anëtar i shumë institucioneve të tjera shkencore ndërkombëtare.

Vepra[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Obre II - neolitsko naselje butmirske grupe na Gornjem polju (Obre II - Një vendbanim neolitik i Grupit Butmir në Fushën e Gornjes) (1971)
 • Prehistorijsko naselje Nebo i problem butmirske kulture (Vendbanimi parahistorik Nebo dhe problemi i Kulturës së Butmirit) (1952)
 • Glasinac Vols I & II (1957; 1959)
 • Studien zur Stein und Kupferzeit im nordwestlichen Balkan (Studime mbi epokën e gurit dhe bakrit në Ballkanin veriperëndimor) (1962)

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Lozny, Ludomir R (Ed.) Comparative Archaeologies: A Sociological View of the Science of the Past p.405 New York: Springer
 2. ^ Lozny, Ludomir R (Ed.) Comparative Archaeologies: A Sociological View of the Science of the Past p.407 New York: Springer
 3. ^ Academy of Sciences and Arts of Bosnia and Herzegovina "Centar za balkanološka ispitivanja" Arkivuar 28 tetor 2013 tek Wayback Machine (in Bosnian)
 4. ^ Lozny, Ludomir R (Ed.) Comparative Archaeologies: A Sociological View of the Science of the Past p.409 New York: Springer
 5. ^ Academy of Sciences and Arts of Bosnia and Herzegovina "Former Presidents" Arkivuar 23 shtator 2015 tek Wayback Machine
 6. ^ Lozny, Ludomir R (Ed.) Comparative Archaeologies: A Sociological View of the Science of the Past p.406 New York: Springer
 7. ^ http://montenegro-for.me/2014/03/the-archeological-site-of-crvena-stijena-red-rock-cave/
 8. ^ Obre II – Neolitsko naselje butmirske grupe na Gornjem polju (1971)
 9. ^ http://www.torontopubliclibrary.ca/detail.jsp?Entt=RDM238156&R=238156
 10. ^ Lozny, Ludomir R (Ed.) Comparative Archaeologies: A Sociological View of the Science of the Past p.408 New York: Springer