Antipsikiatria

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Antipsikiatria është një lëvizje e bazuar në pikëpamjen se trajtimi psikiatrik është shpesh më i dëmshëm sesa i dobishëm për pacientët, duke theksuar polemika rreth psikiatrisë . Kundërshtimet përfshijnë besueshmërinë e diagnozës psikiatrike, efektivitetin dhe dëmin e dyshimtë të lidhur me medikamentet psikiatrike, dështimin e psikiatrisë për të demonstruar ndonjë mekanizëm të trajtimit të sëmundjes për efektet e ilaçeve psikiatrike dhe shqetësimet ligjore për të drejtat e barabarta të njeriut dhe lirinë civile që anulohen nga prania e diagnozës. . Historikisht kritikat e psikiatrisë dolën në dritë pasi u përqendruan në dëmet ekstreme që lidhen me trajtimin elektrokonvulsiv ose terapinë e shokut me insulinë . [1]

Vështrim[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Termi "anti-psikiatri" është i diskutueshëm dhe përdoret shpesh për të hedhur poshtë të gjithë kritikët e psikiatrisë, shumë prej të cilëve pajtohen se një rol i specializuar ndihmësi për njerëzit në shqetësime emocionale mund të jetë ndonjëherë i përshtatshëm dhe të lejojë zgjedhjen individuale rreth vendimeve të trajtimit.

Përtej shqetësimeve për efektivitetin, antipsikiatria mund të vërë në dyshim bazat filozofike dhe etike të psikoterapisë dhe mjekimit psikoaktiv, duke i parë ato si të formësuara nga shqetësimet sociale dhe politike dhe jo nga autonomia dhe integriteti i mendjes individuale. Ata mund të besojnë se "gjykimet për çështje të arsyeshme duhet të jenë prerogativë e mendjes filozofike" dhe se mendja nuk duhet të jetë një shqetësim mjekësor. Disa aktivistë e refuzojnë nocionin psikiatrik të sëmundjes mendore . [2] Anti-psikiatria e konsideron psikiatrinë një instrument shtrëngues të shtypjes për shkak të një marrëdhënieje fuqie të pabarabartë midis mjekut, terapistit dhe pacientit ose klientit, dhe një procesi diagnostikues shumë subjektiv. Angazhimi i pavullnetshëm është një çështje e rëndësishme në lëvizje.

Lëvizja e decentralizuar ka qenë aktive në forma të ndryshme për dy shekuj. [3] [1] Në vitet 1960, pati shumë sfida për psikanalizën dhe psikiatrinë kryesore, ku vetë baza e praktikës psikiatrike karakterizohej si represive dhe kontrolluese. [4] Psikiatër të identifikuar me lëvizjen përfshinin Timothy Leary, RD Laing, Franco Basaglia, Theodore Lidz, Silvano Arieti dhe David Cooper . Të tjerë të përfshirë ishin Michel Foucault, Gilles Deleuze, Félix Guattari dhe Erving Goffman . Cooper përdori termin "anti-psikiatri" në vitin 1967 dhe shkroi librin Psychiatry and Anti-psichiatry në 1971. [3] [1] [2] Fjala Antipsychiatrie ishte përdorur tashmë në Gjermani në 1904. Thomas Szasz prezantoi përkufizimin e sëmundjes mendore si një mit në librin Miti i sëmundjes mendore (1961). Megjithatë, me leximin e literaturës së tij, ai shprehet shumë qartë se ai ishte minuar drejtpërdrejt nga lëvizja e udhëhequr nga David Cooper (1931-1986) dhe se Cooper kërkoi të zëvendësonte psikiatrinë me markën e tij të saj. Giorgio Antonucci, i cili mbrojti qasjen jopsikiatrike ndaj vuajtjes psikologjike, nuk e konsideronte veten pjesë të lëvizjes antipsikiatrike. Pozicioni i tij përfaqësohet nga "të menduarit jopsikiatrik, i cili e konsideron psikiatrinë një ideologji pa përmbajtje shkencore, një mosdije, qëllimi i të cilit është të asgjësojë njerëzit në vend që të përpiqet të kuptojë vështirësitë e jetës, si individuale ashtu edhe sociale, dhe më pas. për të mbrojtur njerëzit, për të ndryshuar shoqërinë dhe për të krijuar një kulturë vërtet të re” [5] . Antonucci e prezantoi përkufizimin e psikiatrisë si një paragjykim në librin I pregiudizi e la conoscenza kritika alla psichiatria (1986).

Lëvizja vazhdon të ndikojë në të menduarit për psikiatrinë dhe psikologjinë, brenda dhe jashtë atyre fushave, veçanërisht në aspektin e marrëdhënieve midis ofruesve të trajtimit dhe atyre që e marrin atë. [2] [1] Çështjet bashkëkohore përfshijnë lirinë kundër detyrimit, natyrën kundër edukimit dhe të drejtën për të qenë ndryshe. [6]

Kritikët e antipsikiatrisë nga brenda vetë psikiatrisë kundërshtojnë parimin themelor se psikiatria është përkufizim e dëmshme. Shumica e psikiatërve pranojnë se ekzistojnë çështje që duhet të adresohen, por se heqja e psikiatrisë është e dëmshme. [7] Profesionistët mjekësorë shpesh i konsiderojnë lëvizjet anti-psikiatrike si nxitje të mohimit të sëmundjeve mendore dhe janë krahasuar me teoritë konspirative . [8]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Antonucci, Giorgio (1986). Coppola, Alessio (red.). I pregiudizi e la conoscenza. Critica alla psichiatria [The prejudices and knowledge. Critics of psychiatry] (në italisht). Preface by Thomas Szasz (bot. 1st). Apache Cooperative Ltd.
 • Antonucci, Giorgio (1994). Critica al giudizio psichiatrico [Critique of psychiatric judgment] (në italisht). Sensibili alle Foglie. ISBN 978-8889883013.
 • Berlim, Marcelo T.; Fleck, Marcelo P. A.; Shorter, Edward (2003). "Notes on antipsychiatry". European Archives of Psychiatry and Clinical Neuroscience. 253 (2): 61–67. doi:10.1007/s00406-003-0407-8. PMID 12799742. S2CID 21245730. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Cording-Tömmel, Clemens (1986). "Antipsychiatrie". përmbledhur nga Müller, Christian (red.). Lexikon der Psychiatrie. Gesammelte Abhandlungen der gebräuchlichsten psychiatrischen Begriffe (në gjermanisht) (bot. second). Springer-Verlag. fq. 54–58. ISBN 978-3-642-87356-0.
 • Frank, K. Portland (1979). The Anti-Psychiatry Bibliography and Resource Guide (bot. 2nd). Press Gang. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Laing, R.D. (1965). The Divided Self. An Existential Study in Sanity and Madness. Penguin Books. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!) (Original edition: Tavistock Publications, 1960)
 • Laing, R.D. (1967). The Politics of Experience and The Bird of Paradise. Penguin Books. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Rechlin, Thomas; Vliegen, Josef (1995). Die Psychiatrie in der Kritik. Die antipsychiatrische Szene und ihre Bedeutung für die klinische Psychiatrie heute (në gjermanisht). Springer-Verlag. ISBN 978-3-642-79092-8.
 • Rocca, Adolfo Vásquez (2011). "Antipsiquiatría: Deconstrucción del concepto de enfermedad mental y crítica de la 'razón psiquiátrica'" [Antipsychiatry: Deconstruction of the concept of mental illness and critique of psychiatric reason] (PDF). Nómadas. Revista Crítica de Ciencias Sociales y Jurídicas (në spanjisht). 31: 321–338. Arkivuar (PDF) nga origjinali më 2022-10-09.
 • Szasz, Thomas (1997) [1970, Harper & Row]. The Manufacture of Madness: A Comparative Study of the Inquisition and the Mental Health Movement. Syracuse University Press. ISBN 978-0-8156-0461-7. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Glasser, William (2003). Warning: Psychiatry Can Be Hazardous to Your Mental Health. HarperCollins. ISBN 0-06-053866-X. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ a b c d "The antipsychiatry movement: Who and why". MDedge Psychiatry. 2011-12-01. Marrë më 2021-02-19. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ a b c Mervat Nasser (1995). "The rise and fall of anti-psychiatry" (PDF). Psychiatric Bulletin. 19 (12): 743–746. doi:10.1192/pb.19.12.743. Arkivuar (PDF) nga origjinali më 2022-10-09. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ a b Tom Burns (2006). Psychiatry: A very short introduction. OUP Oxford. fq. 93–99. ISBN 978-0-19-280727-4. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ "The Anti-Psychiatry Movement". {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ Antonucci, Giorgio: Il pregiudizio psichiatrico, Milano, 2020 [1989], ISBN 978-88-33020-76-1, page 10
 6. ^ Fadul, Jose (21 qershor 2014). Encyclopedia of Theory & Practice of Psychotherapy & Counseling. Lulu.com. ISBN 9781312078369. Marrë më 26 shkurt 2022. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 7. ^ Desai, Nimesh G. (2005). "Antipsychiatry: Meeting the challenge". Indian Journal of Psychiatry. 47 (4): 185–187. doi:10.4103/0019-5545.43048. ISSN 0019-5545. PMC 2921130. PMID 20711302. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 8. ^ Fountoulakis, Konstantinos N. (2021-06-01). "Should denialism of mental illness and its treatment be included among conspiracy theories?". European Archives of Psychiatry and Clinical Neuroscience. 271 (4): 591–593. doi:10.1007/s00406-021-01272-w. ISSN 1433-8491. PMC 8091984. PMID 33942147. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)