Autostrada Adriatik-Jon

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Gjurma e autostradës.

Autostrada Adriatik-Jon (kroatisht Jadransko–jonska autocesta; malazisht: Jadransko–jonski autoput) është një autostradë në ndërtim e sipër, përgjatë bregut perëndimor të Adriatikut dhe detit Jon. Kjo udhë e madhe kalon në pjesën perëndimore të gadishullit ballkanik.

Gjurma[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Është planifikuar që distanca[1] të realizohet si një autostradë pandërprerje. Ajo fillon në Trieste (Itali) dhe kalon së pari përmes Sllovenia për në RijekaKroacia. Pjesa me e madhe ne Kroaci përbehet nga autostrada A1. Në afërsi të Dubrovnikut Autostrada adriatikojoniane do të kalojë përmes Bosnja-HercegovinaTrebinje për në Montenegro. Atje ajo do te vazhdoje përmes Podgoricane pjesën veriore te Skutarisees për në Shqipëria e me tej për ne Durrës ne drejtim te Greqia. Ne Greqi kjo udhe do te kaloje ne Janina dhe Patra me pike fundore ne Kallamata.

Ky korridor shihet nga vende si Kroacia, Mali i Zi dhe Shqipëria si një projekt shumë i rëndësishëm infrastrukturor, e megjithatë deri në ditët e sotme nuk është mbështetur e nuk është marrë parasysh nga EU në Korridoret Mbarëevropiane te Komunikacionit. Vendet e sipërpërmendur e kanë nisur një nisme të këtillë për të bërë të mundur mbledhjen e mjeteve shtesë për realizimin e këtij projekti shumështetësh.

Italia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Nga pikënisja në Triest janë rrugët qe ekzistojnë dhe derdhen ne autostrade RA13 dhe RA14 për pjesën deri te kufiri slloven një pjese e distancës esjte pjese e autostradës adriatikojoniane. RA14 vazhdohet nga autostrada sllovene A3.

Sllovenia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pjesa sllovene fillon me autostradën ekzistonte A3 nga kufiri italian në Sežana për tek A1. Pjesa tjetër e e gjurmës ende nuk eshte planifikuar, por do te shkoje drejt kufriit kroat në Jelšane, meqe atje do te realizohet lidhja me autostradën kroate A7. Deri sa te mbarohet kjo pjese komunikacioni kalon ne një rruge acionale.

Kroacia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Deri më sot Kroacia ka bërër përparimet më të mëdha në pjesën e saj duke realizuar pjesën më të rëndësishme të A7 dhe A1. Në fund të 2013 (Celja e 11 km qe mungojne deri tek kryqezim i autostradave Ploče (Mali Prolog) werden insgesamt 393 km ab der slowenischen Grenze bei Rupa in Betrieb sein oder sogar 514 km (pa nderprerje) wenn man die Strecke ab Autobahnkreuz Orehovica bei Rijeka über A6/Bosiljevo/A1 bis Žuta Lokva in Anspruch nimmt.

A7 është perfunduar që nga kufiri slloven Rupa deri Matulji perfshire edhe kalimin nga Rijeka (Matulji - Križišće, 26 km) (ne teresi 42 km). Eshte planifikuar ne afat te mesem te zgjatet A7 deri te A1 ne Žuta Lokva (56 km). Bis zur Fertigstellung dieses Abschnittes muss der Verkehr entweder den indirekten Weg zur A1 über die A6 (ab Autobahnkreuz Orehovica bei Rijeka bis Žuta Lokva insgesamt 135 km) oder den direkten Weg (ab Orehovica über Senj bis Žuta Lokva, ca. 83 km) über die Umfahrung von Rijeka (14 km) und Nationalstraße D8 (e njohur respektivisht si „Rruga bregdetare e Adriatikut“ respektivisht Jadranska Magistrala pra magjistralia adriatiakese, 69 km) nehmen.

A1 perfundon nderkohe ne Vrgorac ne afersi te qytetit Ploče. Pjesa (11 km) deri te kryqezimi i autostrades Ploče (Mali Prolog) ka mbaruar ne tetor 2013. Pas saj nis nje autostradë me katër korsi ( afersisht. 15 km qe duhet te kishn mbaruar ne fund te 2013, nga te cilat 10 km kane kohe qe kane perfunduar) zur adriatischen Küstenstraße bzw. Jadranska Magistrala ne Ploče (kryqezimi i rrugeve Čeveljuša), die derzeit als A1 fungiert. Vazhdimi i metejshem deri ne Slivno wahrscheinlich über Metković ist im Planungsstadium. Südlich von Slivno folgt die bereits angesprochene Unterbrechung des kroatischen Staatsgebietes auf dem Festland durch bosnisch-herzegowinische Staatsgebiet (Neum).

Deri vone nuk ka plane konkrete per vazhdimin e autostrades permes Bosnien-Herzegowina (afersisht. 5 deri 6 km). 2007 wurde mit dem Bau der Pelješac-Brücke begonnen, die eine Querung von Bosnien-Herzegowina überflüssig machen würde. Es ist unklar ob sie Teil der A1 wird.[2]

Vazhdimi i metejshem i A1 nga Doli për në Dubrovnik është planifikuar (afërsisht 35 km). A1 soll entsprechend der aktuellen Planung in der Nähe von Osojnik an der Grenze zu Bosnien-Herzegowina enden. Der Baubeginn für diesen Abschnitt ist unbekannt.[3]

Autobahnbau nahe Vrgorac 2010
Streckenführung
Straße Strecke Entfernung Status
A7
Kufiri Slloveni / Rupa - Matulji 16 km e përfunduar
A7
Matulji - Orehovica 12 km e papërfunduar (derzeitige Streckenführung als A6 über Bosiljevo und weiter als A1 bis Žuta Lokva - 135 km ab Orehovica)
A7
Orehovica - Sveti Kuzam - Križišće 14 km e përfunduar
A7
Križišće - Žuta Lokva 69 km geplant, derzeitige Streckenführung als D8 bis Senj und D23 bis Žuta Lokva (insgesamt 83 km ab Orehovica bis Žuta Lokva)
A1
Žuta Lokva - Zadar - Split - Vrgorac 340 km e përfunduar
A1
Vrgorac - Autobahnkreuz Ploče Mali Prolog 11 km in Bau, geplante Fertigstellung: Oktober 2013, (Streckenführung derzeit als Schnellstraße bis zum Straßenkreuz Čeveljuša bei Ploče ca 15 km und weiter nach Dubrovnik als D8)
A1
Autobahnkreuz Ploče Mali Prolog - Slivno ? Streckenführung ende e papërfunduar
?
Slivno - Doli ? Streckenführung ende e papërfunduar
A1
Doli - Dubrovnik (Osojnik) ca. 35 km geplant, Baubeginn unbekannt

Bosnja-Hercegovina[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Për një kohe te gjate ishte e paqarte, ob die adriatisch-ionische Autobahn über Bosnien-Herzegowina geführt wird oder ob diese in Kroatien an Dubrovnik vorbei, Richtung Flughafen Dubrovnik direkt zur montenegrinischen Grenze bei Debeli Brijeg weitergeführt wird.

Nachdem bereits im Verkehrsentwicklungsplan für Montenegro bis 2020 von einer Routenplanung über Bosnien-Herzegowina ausgegangen wurde, wurde der genaue Ort des zukünftigen Grenzübergangs zwischen Bosnien-Herzegowina und Montenegro mittlerweile ebenfalls festgelegt.[3] Der Kontaktpunkt zwischen Bosnien-Herzegowina und Montenegro sollte zwischen Aranđelovac (BiH) und Nudo (Montenegro) sein. Konkrete Planungen für die Streckenführung in Bosnien-Herzegowina existieren aber noch nicht. Sie wird aber auf jeden Fall in der Nähe der Stadt Trebinje entlangführen.

Mali i Zi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Rruga e planifikuar në Mal të Zi (kaltërt) sipas Planit për zhvillimin e transportit deri më 2020.

Pas konkretizimit të rrugës së Autostradës adriatikojoniane nëpër Bosnje dhe Hercegovinë tani janë gjithashtu më shumë të konkretizuar planifikimet e rrugës në Mal të Zi. Këto plane janë tashmë pjesë e Planit për zhvillimin e transportit të Malit të Zi, që pritet të përfundoj me 2020.

Autostrada Grahovë-Bozhaj do të formoj seksionin malazez të Autostradës adriatikojoniane. Autostrada do të filloj nga kufiri me Bosnjën dhe Hercegovinën diku afër Nudosë në Grahovë. Autostrada do të kaloj në veri të Bokës së Kotorrit për në Podgoricë dhe pastaj të vazhdoj deri tek Liqeni i Shkodrës.

Që prej kur konstruktimi i Autostradës Tivar-Bolari, gjegjësisht zgjerimi i saj deri në Beograd tani për tani është i rëndësishëm për Malin e Zi dhe se fondet e disponueshme janë të kufizuara për shkak të situatës ekonomike në Mal të Zi, nuk ka gjasa që të filloj konstruktimi i Autostradës Grahovë-Bozhaj në të ardhmen e afërt. Gjithsesi mund të supozojmë se autostrada është duke u konstruktuar, sepse rreth 15 km rrugë të autostradës afër Podgoricës janë të përbashkëta me Autostradën Tivar-Bolari.

Shqipëria[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Streckenverlauf in Albanien

Shqipëria ka përfunduar pjesën m tëë madhe te korridorit veri-jug për lidhjen e Malit te Zi dhe Greqisë (që përbëhet kryesisht nga SH1 dheSH4). Ky korridor veri-jug është në të njëjtën kohë autostrada adriatikojoniane, kështu që vetëm dy pjesë nuk janë kompletuar. Kjo pjese përfshin distancën nga kufiri malazez deri ne Shkodër (Han i Hotit - Shkodër, afërsisht 30 km) dhe pak pjese te distancës midis Memaliaj dhe Tepelena (afesrisht 7 km). Këto dy pjese janë ne punm e sipër dhe priten te mbarojnë brenda 2014.

Pjesa me e madhe e distancës është rruge e gjere me dy gjurme (te ashtequajtura „superstradë“) statt der vorgesehenen vierspurigen Autobahn (genannt „autostradë“) ausgebaut. Allerdings werden Teile der Strecke bereits ausgebaut. Die restlichen Teile werden in der Zukunft nur zweispurige Schnellstraßen bleiben (z. B. Han i Hotit-Shkodër und Levan-Tepelenë-Gjirokastër).

Streckenführung
Straße Strecke Entfernung Status
S1
Kufiri Mali i Zi / Han i Hotit - Shkodër afërsisht. 31 km e përfunduar si rruge dykalimshe e shpejte
S1
Shkodër - Milot ca. 50 km e përfunduar si rruge dykalimshe e shpejte
A1
Milot - Fushë-Kruja afer. 22 km e përfunduar si autostrade me kater gjurme
S52
Fushë-Kruja - Vora afer. 13 km e përfunduar si rruge dykalimshe e shpejte
S2
Vora - Durrës afer. 18 km fertiggestellt als vierspurige Autobahn
S4
Durrës - Mbrostar afer. 75 km fertiggestellt als vierspurige Autobahn
S4
Mbrostar - Fier afer. 5 km Umfahrung in Bau, momentan nur eine einfache Straße
S4
Fier - Levan afer. 7 km Umfahrung in Bau, momentan nur eine einfache Straße
S4
Levan - Tepelena afer. 69 km e përfunduar si rruge dykalimshe e shpejte (rreth 5 km pothuaj e perfunduar, Memaliaj-Tepelena )
S4
Tepelena - Kakavija / Kufi Greqi afer. 58 km e përfunduar si rruge dykalimshe e shpejte

Greqia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Griechenland baut gerade seine Teilstücke der adriatisch-ionischen Autobahn: Kernstücke sind zum einen die "Ionia Odos" (A5) von Ioannina über die Rio-Andirrio-Brücke nach Patras und zum anderen eine Autobahn von Patras über Pyrgos nach Tsakona (Ost-Peloponnes-Autobahn). Den letzten Streckenabschnitt nach Kalamata, dem Endpunkt der adriatisch-ionischen Autobahn, bildet ein Teilstück der A7.

Die ursprüngliche Planungen sahen vor, eine Autobahn mit einer Länge von ca. 46 km von der albanischen Grenze bei Kakavia bis Ioannina bzw. bis zu einem Autobahnkreuz mit der A2 zu bauen. Die Planungen sind momentan zurückgestellt. Der Abschnitt Kakavia-Kalpaki-Ioannina ist als ausgebaute, teilweise neu trassierte Nationalstraße (E.O.) 20 und Nationalstraße (E.O.) 22 in Betrieb

Streckenführung
Straße Strecke[4][5] Entfernung Status
N22
Grenze Albanien / Kakavia - Kalpaki ca. 16 km fertiggestellt als Schnellstraße, Ausbau zur Autobahn zurückgestellt
N20
Kalpaki - Ioannina / A2 ca. 30 km normale Nationalstraße, Ausbau zur Autobahn zurückgestellt
A5
Ioannina / A2 - Filippiada ca. 40 km in Bau, geplante Fertigstellung: Mitte 2014. Streckenführung zur Zeit als N5
A5
Filippiada - Arta-Süd (Umfahrung von Arta) ca. 8 km fertiggestellt (teilweise nur als Schnellstraße)
A5
Arta-Süd - Komboti ca. 6 km in Bau, geplante Fertigstellung: Anfang 2011. Streckenführung zur Zeit als N5
A5
Komboti - Menidi ca. 6 km geplant, Streckenführung zur Zeit als N5
A5
Menidi - Stanos (Umfahrung von Amfilochia) ca. 30 km in Bau, Streckenführung zur Zeit als N5
A5
Stanos - Kouvaras ca. 12 km in Bau, geplante Fertigstellung: 2011
A5
Kouvaras - Etoliko (Umfahrung von Agrinio) ca. 12 km fertiggestellt
A5
Etoliko - Messolongi ca. 8 km geplant, Streckenführung zur Zeit als N5
A5
Messolongi - Andirrio ca. 8 km in Bau, geplante Fertigstellung: Mitte 2011. Streckenführung zur Zeit als N5
A5
Andirrio - Rio (Rio-Andirrio-Brücke) ca. 4 km fertiggestellt
A5
Rio - Patras-Ost ca. 2 km fertiggestellt
A5
Patras-Ost - Rogitika (Umfahrung von Patras) ca. 15 km fertiggestellt
A5
Rogitika - Pyrgos ca. 195 km in Bau, geplante Fertigstellung: Anfang 2012. Streckenführung zur Zeit als N9
A5
Pyrgos - Tsakona ca. 100 km in Bau, Streckenführung zur Zeit als N9 und N9a
A7
Tsakona - Kalamata ca. 16 km in Bau, geplante Fertigstellung: Anfang 2012. Streckenführung zur Zeit als N7

HINWEISE:

  1. Die auf Open Street Map (OSM) eingezeichnete geplante Trasse der A5 ist zum Teil nicht durch GPS-Trackings hinterlegt. Dies bedingt eine Unsicherheit des exakten geplanten Trassenverlaufs.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Burime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Adriatic – Ionian Transport Corridor on the Territory of the Republic of Croatia Arkivuar 29 dhjetor 2009 tek Wayback Machine (Adriatisch-ionischer Verkehrskorridor durch das Territorium der Republik Kroatien; PDF; 2,5 MB)
  2. ^ Beschreibung des Streckenverlaufs (mit Grenzquerung) in Narodne novine 13/2009
  3. ^ a b "Potpisan protokol o Jadransko-jonskom autoputu između Crne Gore i BiH". Arkivuar nga origjinali origjinali më 4 janar 2012. Marrë më 20 tetor 2013. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ openstreetmap.org – Eingezeichnete Planung der A5 und der A7 in Griechenland
  5. ^ Motorways-Exit Lists - Europe - Greece - Streckenführung inkl. Baustatus