Binjakët

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Binjakët identikë Mark dhe Scott Kelly, të dy ish-astronautë të NASA -s

Binjakët janë dy pasardhës të ardhur nga e njëjta shtatzëni. [1] Binjakët mund të jenë monozigotikë ('identikë'), që do të thotë se ato zhvillohen nga një zigotë, e cila ndahet dhe formon dy embrione, ose dizigotike ('jo identike' ose 'vëllazërore'), që do të thotë se çdo binjak zhvillohet nga një vezë e veçantë dhe çdo vezë fekondohet nga qeliza e saj e spermës. [2] Meqenëse binjakët identikë zhvillohen nga një zigot, ata do të ndajnë të njëjtin seks, ndërsa binjakët vëllazërorë mund ose jo. Në raste të rralla, binjakët mund të kenë të njëjtën nënë dhe baballarë të ndryshëm ( superfekundacioni heteropaternal ).

Në të kundërt, një fetus që zhvillohet i vetëm në barkun e nënës (rasti shumë më i zakonshëm, te njerëzit) quhet singleton dhe termi i përgjithshëm për një pasardhës të një lindjeje të shumëfishtë është një lindje e shumëfishtë. [3] Ngjashmëri të palidhura, ngjashmëria e të cilëve është paralele me atë të binjakëve, quhen doppelgängers . [4]

Statistikat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shkalla e lindjeve të njerëzve binjakë në Shtetet e Bashkuara u rrit 76% nga viti 1980 deri në vitin 2009, nga 9.4 në 16.7 grupe binjake (18.8 në 33.3 binjakë) për 1000 lindje. [5] Populli Joruba ka shkallën më të lartë të binjakëzimit në botë, me 45–50 grupe binjake (90–100 binjakë) për 1000 lindje të gjalla, [6] [7] [8] ndoshta për shkak të konsumit të lartë të një lloji të caktuar të ëmbëlsirave . që përmban një fitoestrogjen natyral i cili mund të stimulojë vezoret të lëshojnë një vezë nga secila anë. [9] [10]Afrikën Qendrore, ka 18–30 grupe binjake (ose 36–60 binjakë) për 1000 lindje të gjalla. [11]Amerikën e Veriut, Azinë Jugore (Indi, Pakistan, Bangladesh, Nepal) dhe Azinë Juglindore, janë gjetur normat më të ulëta; vetëm 6 deri në 9 grupe binjake për 1000 lindje të gjalla. Amerika e Veriut dhe Evropa kanë norma të ndërmjetme prej 9 deri në 16 grupe binjake për 1000 lindje të gjalla. [11]

Shtatzënitë e shumëfishta kanë shumë më pak gjasa të kalojnë në afat të plotë sesa lindjet beqare, me shtatzënitë binjake që zgjasin mesatarisht 37 javë, tre javë më pak se shtatzënia e plotë. [12] Gratë që kanë një histori familjare të binjakëve vëllazërorë kanë një shans më të lartë për të prodhuar vetë binjakë vëllazërorë, pasi ekziston një tendencë e lidhur gjenetikisht për hiperovulacion . Nuk ka asnjë lidhje gjenetike të njohur për binjakëzimin identik. [13] Faktorë të tjerë që rrisin shanset për të pasur binjakë vëllazërorë përfshijnë moshën e nënës, ilaçet e fertilitetit dhe trajtime të tjera të fertilitetit, ushqimin dhe lindjet e mëparshme. [14] Disa gra i drejtohen qëllimisht ilaçeve të fertilitetit për të ngjizur binjakë. [15] 

Llojet dhe zigoziteti[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shumica dërrmuese e binjakëve janë ose dizigotikë (vëllazërorë) ose monozigotikë (identikë). Variantet më pak të zakonshme diskutohen më tej në artikull.

Binjakët vëllazërorë mund të jenë ndonjë nga këto:

 • Binjakët femër-femër: Ndonjëherë quhen binjakë sororal (25%).
 • Binjakë mashkull-mashkull: Ndonjëherë quhen binjakë vëllazërorë (25%).
 • Binjakët femër-mashkull: Ky është çiftimi më i zakonshëm (50%), thjesht për shkak të tij që përfshin binjakët "femër-mashkull" (25%) dhe "mashkull-femër" (25%).

Në mesin e lindjeve jo binjake, meshkujt beqarë janë pak (rreth pesë për qind) më të zakonshëm se femrat beqare. Tarifat për beqarët ndryshojnë pak sipas vendit. Për shembull, raporti gjinor i lindjeve në SHBA është 1,05 meshkuj/femra, [16] ndërsa është 1,07 meshkuj/femra në Itali. [17] Megjithatë, meshkujt janë gjithashtu më të ndjeshëm se femrat për të vdekur në mitër, dhe meqenëse shkalla e vdekjes në mitër është më e lartë për binjakët, kjo çon në faktin se binjakët femra janë më të zakonshme se binjakët meshkuj. [18]

Binjake dyzigotikë (jo identikë).[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Binjakë të rritur dyzigotikë

Binjakët dizigotikë të njohur edhe si " binjakë jo identikë", "binjakë të ndryshëm", "binjakë biovularë" dhe, joformalisht në rastin e femrave, "binjakë sooral") zakonisht ndodhin kur dy vezë të fekonduara janë implantuar në murin e mitrës në të njëjtën kohë. Kur dy vezë fekondohen në mënyrë të pavarur nga dy qeliza të ndryshme të spermës, lindin binjakë dyzigotikë. Dy vezët, ose vezët, formojnë dy zigota, prandaj termat dizigotike dhe biovulare . Binjakët jo identikë janë, në thelb, dy vëllezër e motra të zakonshëm që zhvillohen në mitër së bashku dhe që lindin në të njëjtën kohë, pasi ato lindin nga dy vezë të ndara të fekonduara nga dy spermatozoide të veçanta, ashtu si vëllezërit e motrat e zakonshme. Ky është lloji më i zakonshëm i binjakëve. [19]

Binjakët dizigotikë, si çdo vëlla e motër tjetër, praktikisht gjithmonë do të kenë sekuenca të ndryshme në secilin kromozom, për shkak të kryqëzimit kromozomik gjatë mejozës . Binjakët dizigotikë ndajnë vetëm 50 për qind të gjeneve të njëri-tjetrit, të cilat ngjajnë me vëllezërit e motrat që janë ngjizur dhe lindur në periudha të ndryshme. Ashtu si çdo vëlla e mot tjetër, binjakët dizigotikë mund të duken të ngjashëm, veçanërisht pasi janë në të njëjtën moshë. Sidoqoftë, binjakët dizigotikë mund të duken gjithashtu shumë të ndryshëm nga njëri-tjetri (për shembull, të jenë të sekseve të kundërta).

Studimet tregojnë se ekziston një prirje gjenetike për binjakëzimin dizigotik. Megjithatë, është vetëm nëna ajo që ndikon në shanset për të pasur binjakë të tillë; nuk ka asnjë mekanizëm të njohur që një baba të shkaktojë lëshimin e më shumë se një veze . Binjakëzimi dizigotik varion nga gjashtë për mijë lindje në Japoni (i ngjashëm me shkallën e binjakëve monozigotikë) në 14 e më shumë për mijë në disa vende afrikane. [20]

Binjakët dizigotikë janë gjithashtu më të zakonshëm për nënat më të vjetra, me normat e binjakëzimit dyfishuar tek nënat mbi moshën 35 vjeç. [21] Me ardhjen e teknologjive dhe teknikave për të ndihmuar gratë të mbeten shtatzënë, shkalla e vëllezërve është rritur ndjeshëm.

Binjakë monozigotikë (identikë).[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Binjakët monozigotikë ose identikë ndodhin kur një vezë e vetme fekondohet për të formuar një zigotë (pra, "monozigotike") e cila më pas ndahet në dy embrione të veçanta. Shanset për të pasur binjakë identikë janë relativisht të rralla - rreth 3 ose 4 në çdo 1000 lindje. [22]

Mekanizmi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhur me binjakëzimin monozigotik spontan ose natyror, një teori e kohëve të fundit propozon që binjakët monozigotikë formohen ndoshta kur një blastocist përmban dy masa të brendshme qelizore (ICM), secila prej të cilave do të çojë në një fetus të veçantë, në vend që embrioni të ndahet gjatë çelës nga zona . pellucida (veshja mbrojtëse xhelatinoze rreth blastocistit). [23]

Binjakët monozigotikë mund të krijohen gjithashtu artificialisht nga ndarja e embrionit. Mund të përdoret si një zgjerim i fertilizimit in vitro (IVF) për të rritur numrin e embrioneve të disponueshme për transferimin e embrionit . [24]

Incidenca[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Binjakëzimi monozigotik ndodh në lindje me një normë prej rreth 3 në çdo 1000 lindje në mbarë botën (rreth 0.3% e popullsisë së botës). [25]

Mundësia e një fekondimi të vetëm që rezulton në binjakë monozigotikë shpërndahet në mënyrë uniforme në të gjitha popullatat në mbarë botën. [21] Kjo është në kontrast të dukshëm me binjakëzimin dizigotik, i cili varion nga rreth gjashtë për mijë lindje në Japoni (pothuajse e ngjashme me shkallën e binjakëve identikë, që është rreth 4-5) në 15 e më shumë për mijë në disa pjesë të Indisë [26] dhe deri në mbi 20 në disa vende të Afrikës Qendrore. [11] Shkaku i saktë për ndarjen e një zigoti ose embrioni është i panjohur.

Teknikat IVF kanë më shumë gjasa të krijojnë binjakë dizigotikë. Për lindjet me IVF, ka gati 21 çifte binjake për çdo 1000. [27]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ MedicineNet > Definition of Twin Arkivuar 22 tetor 2013 tek Wayback Machine Last Editorial Review: 19 June 2000
 2. ^ Michael R. Cummings, 5-7 Twin Studies and Complex Traits in "Human Heredity Principles and issues" p. 104.
 3. ^ "Twins, Triplets, Multiple Births: MedlinePlus". Nlm.nih.gov. Marrë më 2016-06-16. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ Orwant, Jon. "Heterogeneous learning in the Doppelgänger user modeling system." User Modeling and User-Adapted Interaction 4.2 (1994): 107-130.
 5. ^ Martin, Joyce A.; Hamilton, Brady E.; Osterman, Michelle J.K. "Three Decades of Twin Births in the United States, 1980–2009", National Center for Health Statistics Data Brief, No. 80, January 2012
 6. ^ Zach, Terence; Arun K Pramanik; Susannah P Ford (2007-10-02). "Multiple Births". WebMD. Marrë më 2008-09-29. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 7. ^ "Genetics or yams in the Land of Twins?". Independent Online. 2007-11-12. Marrë më 2008-09-29. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 8. ^ "The Land of Twins". BBC World Service. 2001-06-07. Marrë më 2008-09-29. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 9. ^ O. Bomsel-Helmreich; W. Al Mufti (1995). "The mechanism of monozygosity and double ovulation". përmbledhur nga Louis G. Keith; Emile Papierik; Donald M. Keith; Barbara Luke (red.). Multiple Pregnancy: Epidemiology, Gestation & Perinatal Outcome. Taylor and Francis. fq. 34. ISBN 978-1-85070-666-3. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 10. ^ "What's in a yam? Clues to fertility, a student discovers". Yale Medicine Magazine. 1999. Marrë më 2022-04-07. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 11. ^ a b c Smits, Jeroen; Christiaan Monden (2011). Newell, Marie-Louise (red.). "Twinning across the Developing World". PLOS ONE. 6 (9): e25239. Bibcode:2011PLoSO...625239S. doi:10.1371/journal.pone.0025239. PMC 3182188. PMID 21980404. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 12. ^ Elliott, JP (dhjetor 2008). "Preterm labor in twins and high-order multiples". Clinics in Perinatology. 34 (4): 599–609. doi:10.1016/j.clp.2007.10.004. PMID 18063108. Unlike singleton gestation where identification of patients at risk for PTL is often difficult, every multiple gestation is at risk for PTL, so all patients can be managed as being at risk. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 13. ^ "Probability of having twins hereditary?". Go Ask Alice!. Columbia University. Marrë më 2022-04-07. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 14. ^ Fitch, Karen (26 janar 2005). "My father is an identical twin and my husband's grandfather is a fraternal twin. Does this increase our changes of having twins, or is the genetic trait only on the mother's side and only for fraternal twins?". Ask a Geneticist. The Tech Interactive. Marrë më 2022-04-07. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 15. ^ "China: Drug bid to beat child ban". China Daily. Associated Press. 14 shkurt 2006. Marrë më 11 nëntor 2008. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 16. ^ "United States: People". The World Factbook. Central Intelligence Agency. 2008-09-04. Marrë më 2008-10-02. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 17. ^ "Italy: People". The World Factbook. Central Intelligence Agency. 2008-09-04. Marrë më 2008-10-02. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 18. ^ "Are there more male twins or female twins?". Washington State Twin Registry. tetor 2015. Marrë më 24 korrik 2018. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 19. ^ "Identical and Fraternal Twins – Determining Zygosity in Twins". Multiples.about.com. 2013-07-16. Arkivuar nga origjinali më 4 mars 2016. Marrë më 2013-09-16. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 20. ^ R. Derom; J. Orlebeke; A. Eriksson; M. Thiery (1995). "The epidemiology of multiple births in Europe". përmbledhur nga Louis G. Keith (red.). Multiple Pregnancy: Epidemiology, Gestation & Perinatal Outcome. Taylor and Francis. fq. 145. ISBN 978-1-85070-666-3. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 21. ^ a b Bortolus, Renata; Fabio Parazzini; Liliane Chatenoud; Guido Benzi; Massimiliano Maria Bianchi; Alberto Marini (1999). "The epidemiology of multiple births". Human Reproduction Update. 5 (2): 179–187. doi:10.1093/humupd/5.2.179. ISSN 1355-4786. PMID 10336022. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 22. ^ "What Are the Chances of Having Twins and Can You Increase Them?". Healthline (në anglisht). 2020-12-14. Marrë më 2021-03-22.
 23. ^ "Study: Time-lapse recordings reveal why IVF embryos are more likely to develop into twins". EurekAlert!. 2007-07-02. Marrë më 2019-08-05. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 24. ^ Illmensee K, Levanduski M, Vidali A, Husami N, Goudas VT (shkurt 2009). "Human embryo twinning with applications in reproductive medicine". Fertil. Steril. 93 (2): 423–7. doi:10.1016/j.fertnstert.2008.12.098. PMID 19217091. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 25. ^ April Holladay (2001-05-09). "What triggers twinning?". WonderQuest. Arkivuar nga origjinali më 7 shkurt 2022. Marrë më 2007-03-22. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 26. ^ Oleszczuk, Jaroslaw J.; Donald M. Keith; Louis G. Keith; William F. Rayburn (nëntor 1999). "Projections of population-based twinning rates through the year 2100". The Journal of Reproductive Medicine. 44 (11): 913–921. PMID 10589400. Marrë më 2008-10-02. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 27. ^ European Society of Human Reproduction and Embryology. "Time-lapse recordings reveal why IVF embryos are more likely to develop into twins. Researchers believe the laboratory culture could be the cause". Press release. Archived from the original on 21 shtator 2007. https://web.archive.org/web/20070921094734/https://www.eshre.com/emc.asp?pageId=939. Retrieved 2008-09-30.