Jump to content

Ceres

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Ceres

Ceres është një planet xhuxhsistemin tonë diellor. Orbita e saj gjendet brenda rripit të asteroidit midis orbitave të Marsit dhe Jupiterit.

Distanca: 446.000.000 km nga Dielli

Distanca: 270 400 000 nga Toka

Diametri: 950 km

Masa: 9.43 x 0.07 × 1020 kg

Ceres u zbulua me 1 Jan 1801 nga Giuseppe Piazzi.

Ideja se nje planet i pazbuluar mund te ekzistoje midis orbitave te Marsit dhe Jupiterit ishte sugjeruar me pare nga Johann Elert Bode ne 1772. Konsideratat e tij ishin te bazuara ne ligjin Titius-Bode, nje teori tani e braktisur, e cila kishte qene e propozuar se pari nga Johann Daniel Titius ne 1766. Ky grup ishte i drejtuar nga Franz Xaver von Zach, redaktor i Monatliche Korrespondenz.

Nje nga astronomet e zgjedhur per kerkimin ishte Giuseppe Piazzi ne Akademine e Palermo, Itali. Megjithate, para se te merrte ftesen e tij per t'u bashkuar me grupin, Giuseppe Piazzi zbuloi Ceres me 1 janar 1801. Ai e njoftoi ate si nje komete, por nga levizja e saj e ngadalte dhe jo uniforme, ndryshoi mendimin e tij. Ne prill, Piazzi dergoi verejtjet e tij te plota per te Oriani Bode, dhe Jerome Lalande në Paris. Informacioni u botua ne shtator 1801.

Ceres ende nuk është pare afer, por anija Dawn e NASA-s do ta vizitojne ate ne 2015.