Disforia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Disforia (nga greqishtja e lashtë) është një gjendje e thellë shqetësimi ose pakënaqësie. Është e kundërta semantike e euforisë. Në një kontekst psikiatrik, disforia mund të shoqërojë depresionin, ankthin ose agjitacionin.

Në psikiatri[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gjendjet intensive të shqetësimit dhe shqetësimit rrisin rrezikun e vetëvrasjes, si dhe të jenë të pakëndshme në vetvete. Prandaj, lehtësimi i disforisë është një prioritet i trajtimit psikiatrik. Dikush mund të trajtojë shkaqet themelore të tilla si depresioni (veçanërisht çrregullimi depresiv i vazhdueshëm (dikur distymia) ose çrregullimi i madh depresiv) ose çrregullimi bipolar, si dhe vetë simptomat disforike.

Rishikimi i 11-të i Klasifikimit Ndërkombëtar të Sëmundjeve (ICD-11) e përkufizon disforinë si "një gjendje të pakëndshme humori, e cila mund të përfshijë ndjenjat e depresionit, ankthit, pakënaqësisë, nervozizmit dhe pakënaqësisë". [1]

Manuali Diagnostik dhe Statistikor i Çrregullimeve Mendore (DSM-5) kategorizon disforitë specifike në spektrin obsesiv-kompulsiv.

Pakënaqësia me të qenit i aftë për punë mund të diagnostikohet si disfori e integritetit të trupit në ICD-11. [2]

Llojet e disforisë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Disforia gjinore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Disforia gjinore është shqetësim, pakënaqësi ose shqetësim për shkak të karakteristikave kryesore seksuale dhe karakteristikave sekondare seksualeseksit të caktuar në lindje. Botimi aktual i Manualit Diagnostik dhe Statistikor të Çrregullimeve Mendore, DSM-5, përdor termin "disfori gjinore" ku më parë i referohej "çrregullimit të identitetit gjinor".

Disforia zanore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Disforia zanore i bën njerëzit të ndihen të pakëndshëm sepse mendojnë se zëri i tyre nuk përputhet me identitetin e tyre gjinor dhe ndihen të shqetësuar me zërin e tyre. Ajo i bën njerëzit në ankth, depresion ose stres.

Simptomat e diforisë zanore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Gjumi dhe oreksi i reduktuar.
 • Ndjeheni të shqetësuar dhe të trishtuar gjatë gjithë kohës.
 • Të jesh i shqetësuar ose i zemëruar kur dëgjon zërin e vet.
 • Ndjeheni të vetëdijshëm dhe të poshtëruar gjatë bisedës në publik.
 • Shmangia e situatave ku dikush mund të dëgjojë zërin e tyre.
 • Ndjehen të vështirë për të artikuluar dhe shprehur mendimet e tyre në publik.

Trajtimet e disforisë zanore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Trajtimi i disforisë së zërit quhet gjithashtu kujdesi i zërit që pohon gjininë. Ai përfshin terapinë e të folurit për disforinë gjinore që ndihmon në feminizimin, maskulinizimin dhe neutralizimin e zërit. Kujdesi për zërin me një logoped këshillohet rreptësisht para dhe pas operacionit të laringut. [3]

Kushtet e ndërlidhura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kushtet e mëposhtme (në anglisht) mund të përfshijnë disforinë si simptomë:

Të shkaktuara nga droga (disforiantët)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Disa ilaçe mund të shkaktojnë disfori, duke përfshirë agonistët e receptorit κ-opioid si salvinorin A (përbërësi aktiv i bimës halucinogjene Salvia divinorum), butorfanol dhe pentazocina, [9] antagonistët e receptorit μ-opioid si naltreksoni dhe nalmefeni dhe antikotikët [10] si haloperidol dhe klorpromazina (nëpërmjet bllokadës së receptorëve të dopaminës), [11] ndër të tjera. Drogat depresogjene dhe/ose anksiogjene gjithashtu mund të shoqërohen me disfori.

Në kulturën popullore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kundër Meje! publikoi albumin Transgender Dysphoria Blues në të cilin këngëtarja kryesore Laura Jane Grace ndan përvojat e saj të disforisë gjinore. [12]

Shane Neilson publikoi një libër me poezi të titulluar Disforia (Erin, ON: The Porcupine's Quill, 2017) në të cilin ai eksploron përvojën e disforisë. [13]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ "MB24.7 Dysphoria". ICD-11 for Mortality and Morbidity Statistics (Version 01/2023). World Health Organization (WHO). Marrë më 2 gusht 2023. An unpleasant mood state, which can include feelings of depression, anxiety, discontent, irritability, and unhappiness {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ "ICD-11 - Mortality and Morbidity Statistics". icd.who.int (në anglisht). Marrë më 2018-11-11.
 3. ^ https://www.clinicspots.com/blog/voice-dysphoria#:~:text=Voice%20dysphoria%20causes%20people%20to,and%20sad%20all%20the%20time.
 4. ^ Abbess, John F. "Glossary of terms in the field of psychiatry and neurology". Arkivuar nga origjinali më 2007-07-18. Marrë më 2006-11-18. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ Borderline personality disorder
 6. ^ Lyubomirsky, S.; Kasri, F.; Zehm, K. (2003). "Dysphoric rumination impairs concentration on academic tasks". Cognitive Therapy and Research. 27 (3): 309–330. doi:10.1023/A:1023918517378. S2CID 14204781. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 7. ^ Rosa RR, Bonnet MH (2000). "Reported chronic insomnia is independent of poor sleep as measured by electroencephalography". Psychosom Med. 62 (4): 474–82. doi:10.1097/00006842-200007000-00004. PMID 10949091. S2CID 24557015. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 8. ^ Chapman CR, Gavrin J (qershor 1999). "Suffering: the contributions of persistent pain". Lancet. 353 (9171): 2233–7. doi:10.1016/S0140-6736(99)01308-2. PMID 10393002. S2CID 32348469. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 9. ^ Lemke, Thomas L.; Williams, David A. (24 janar 2012). Foye's Principles of Medicinal Chemistry. Lippincott Williams & Wilkins. fq. 682–683. ISBN 978-1-60913-345-0. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 10. ^ Lowinson, Joyce H. (2005). Substance Abuse: A Comprehensive Textbook. Lippincott Williams & Wilkins. fq. 648–. ISBN 978-0-7817-3474-5. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 11. ^ Wu, Hanjing Emily; Okusaga, Olaoluwa O. (2014). "Antipsychotic Medication-Induced Dysphoria: Its Meaning, Association with Typical vs. Atypical Medications and Impact on Adherence". Psychiatric Quarterly. 86 (2): 199–205. doi:10.1007/s11126-014-9319-1. ISSN 0033-2720. PMID 25164199. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 12. ^ Thompson, Stephen. "First Listen: Against Me!, 'Transgender Dysphoria Blues'" NPR. NPR, 12 Jan. 2014. Web. 27 May 2014
 13. ^ "Dysphoria". The Porcupine's Quill. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)