Edgar Faure

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Edgar Faure (1955)

Edgar Jean Faure (18 gusht 1908 – 30 mars 1988) ishte një politikan, avokat, eseist, historian francez, i cili shërbeu si Kryeministër i Francës në 1952 dhe përsëri midis 1955 dhe 1956. Para zgjedhjes së tij në Asamblenë Kombëtare për Jura nën Republikën e Katërt në 1946, ai ishte anëtar i Komitetit Francez të Çlirimit Kombëtar (CFLN) në Algjer (1943-1944). Një radikal, Faure ishte i martuar me shkrimtaren Lucie Meyer . Në vitin 1978, ai u zgjodh në Académie Française .

Biografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Faure ka lindur në Béziers, Herault, nga një mjek i ushtrisë franceze. Ai ishte miop, por një student i shkëlqyer që në rininë e tij, duke fituar një diplomë në moshën 15-vjeçare, si dhe një diplomë juridike në moshën 19-vjeçare në Paris. Në moshën 21-vjeçare ai u bë anëtar i dhomës së avokatëve, avokati më i ri në Francë që e bëri këtë në atë kohë. Ndërsa jetonte në Paris, ai u aktivizua në politikën e Republikës së Tretë ; ai u bashkua me Partinë Radikale në 1929.

Gjatë pushtimit gjermanLuftës së Dytë Botërore, ai iu bashkua Rezistencës Franceze në Maquis . Në vitin 1942, ai iku në selinë e Charles de GaulleAlgjer, ku u emërua kreu i departamentit legjislativ të Qeverisë së Përkohshme të Republikës. Në fund të luftës, ai shërbeu si avokat francez i prokurorisë në gjyqet e Nurembergut . [1]

Në vitin 1946, ai u zgjodh në parlamentin francez si radikal. Ndërsa popullariteti i partisë së tij ra në më pak se 10% të votave totale, asnjë nga partitë e tjera nuk ishte në gjendje të fitonte një shumicë të qartë. Prandaj, herët, partia e tij shpesh luajti një rol joproporcional të rëndësishëm në formimin e qeverive. Kështu ai drejtoi kabinetin në 1952 dhe nga 1955 deri në 1956. Faure ishte një udhëheqës i krahut më konservator të partisë, duke kundërshtuar të majtën e partisë, nën Pierre Mendès France .

Pikëpamjet e Faure ndryshuan gjatë Republikës së Katërt ; pas kundërshtimit fillestar ndaj Republikës së Pestë (ai votoi kundër zgjedhjeve presidenciale me votim universal në referendumin e vitit 1962 ), ai përfundimisht u bë Gaullist . Partia Gaulliste, Unioni për Republikën e Re, e dërgoi atë në një mision jozyrtar në Republikën Popullore të Kinës në vitin 1963. Në qeveri ai shërbeu në ministritë e njëpasnjëshme: Bujqësi (1966-1968), Arsimi Kombëtar (1968-1969, ku ai ishte përgjegjës për shtyrjen e reformës në universitete) dhe Çështjet Sociale (1972-1973). Ai nuk pranoi të ishte një kandidat në zgjedhjet presidenciale të vitit 1974, në të cilat ai mbështeti Valéry Giscard d'Estaing kundër kandidatit Gaullist, Jacques Chaban-Delmas .


Ai ishte anëtar i Asamblesë Kombëtare për departamentin Jura nga 1946 deri në 1958, si dhe për departamentin e Doubs nga 1967 deri në 1980. Ai kryesoi Asamblenë Kombëtare nga 1973 deri në 1978. Ai kërkoi një mandat tjetër si Kryetar i Kuvendit në vitin 1978, por u mund nga Chaban-Delmas. Faure ishte senator nga 1959 deri në 1967 për Jura dhe përsëri, në 1980, për Doubs. Në vitin 1978, ai u bë anëtar i Académie Française .

Në nivelet rajonale, departamentale dhe lokale, Edgar Faure ishte Kryetar i Bashkisë së Port-Lesney, Jura nga 1947 në 1971 dhe përsëri nga 1983 në 1988, si dhe Kryetar i Bashkisë së Pontarlier midis 1971 dhe 1977; ai shërbeu si President i Këshillit të Përgjithshëm të departamentit Jura nga 1949 në 1967, më pas anëtar i Këshillit të Përgjithshëm të Doubs nga 1967 deri në 1979, President i Këshillit Rajonal të Franche-Comté (1974–1981, 1982–1988). Ai luajti një rol kyç gjatë krijimit dhe viteve të para të Asamblesë së Rajoneve Evropiane (AER), duke u bërë presidenti i tij i parë në 1985 dhe duke qëndruar në atë pozicion deri në vitin 1988.

Karriera politike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Funksionet qeveritare

 • Presidenti i Këshillit (Kryeministri): janar-shkurt 1952 / shkurt-dhjetor 1955
 • Sekretari i Shtetit për Financat: 1949–1950
 • Ministri i Buxhetit: 1950–1951
 • Ministri i Drejtësisë: 1951–1952
 • Ministri i Financave dhe i Çështjeve Ekonomike: 1953–1955
 • Ministri i Punëve të Jashtme: janar–shkurt 1955
 • Ministri i Financave, Çështjeve Ekonomike dhe Planifikimit: maj–qershor 1958
 • Ministër i Bujqësisë: 1966–1968
 • Ministër i Arsimit Kombëtar: 1968–1969
 • Ministër i Shtetit, Ministër i Çështjeve Sociale: 1972–1973

Mandatet zgjedhore

 • Presidenti i Asamblesë Kombëtare të Francës : 1973-1978
 • Anëtar i Asamblesë Kombëtare të Francës për Doubs : I zgjedhur në 1967, 1968, por mbetet anëtar i kabinetit / 1973–1980
 • Anëtar i Asamblesë Kombëtare të Francës për Jura : 1946–1958
 • Senator për Jura : 1959–1966 (u bë anëtar i kabinetit në 1966)
 • Senator për Doubs : 1980–1988 (vdiq në 1988)
 • Presidenti i Këshillit Rajonal të Franche-Comté : 1974–1981 / 1982–1988 (vdiq më 1988)
 • Kryetari i Port-Lesney : 1947–1970 / 1983–1988 (vdiq në 1988)
 • Kryetari i Bashkisë Pontarlier : 1971–1977
 • Presidenti i Këshillit të Përgjithshëm të Jura : 1949–1967
 • Këshilltar i Përgjithshëm i Jurës : 1967–1979

Publikime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Le serpent et la tortue (les problèmes de la Chine populaire), Juillard, 1957
 • La disgrâce de Turgot, Gallimard, 1961
 • La capitation de Dioclétien, Sirey 1961
 • Prévoir le présent, Gallimard, 1966
 • L'éducation nationale et la participation, Plon, 1968
 • Philosophie d'une réforme, Plon, 1969
 • L'âme du combat, Fayard, 1969
 • Ce que je crois, Grasset, 1971
 • Pour un nouveau contrat social, Seuil, 1973
 • Au-delà du dialogue avec Philippe Sollers, Balland, 1977
 • La banqueroute de Law, Gallimard, 1977
 • La philosophie de Karl Popper et la société politique d'ouverture, Firmin Didot, 1981
 • Pascal: le procès des provinciales, Firmin Didot, 1930
 • Le pétrole dans la paix et dans la guerre, Nouvelle revue critique 1938
 • Mémoires I, "Avoir toujours raison, c'est un grand tort", Plon, 1982
 • Mémoires II, "Si tel doit être mon destin ce soir", Plon, 1984
 • Discours prononcé pour la réception de Senghor à l'Académie française, le 29 mars 1984

Poste qeveritare[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ministria e Parë (20 janar – 8 mars 1952)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Edgar Faure – President i Këshillit dhe Ministër i Financave
 • Georges Bidault – Zëvendës President i Këshillit dhe Ministër i Mbrojtjes Kombëtare
 • Henri Queuille – Nënkryetar i Këshillit
 • Robert Schuman – Ministër i Punëve të Jashtme
 • Pierre Pflimlin – Ministër i Këshillit të Evropës
 • Maurice Bourgès-Maunoury – Ministër i Armatimeve
 • Charles Brune - Ministër i Brendshëm
 • Robert Buron – Ministër i Çështjeve Ekonomike dhe Informacionit
 • Pierre Courant – Ministër i Buxhetit
 • Jean-Marie Louvel – Ministër i Industrisë dhe Energjisë
 • Paul Bacon - Ministër i Punës dhe Sigurimeve Shoqërore
 • Léon Martinaud-Deplat – Ministër i Drejtësisë
 • André Morice - Ministër i Marinës Tregtare
 • Pierre-Olivier Lapie – Ministër i Arsimit Kombëtar
 • Emmanuel Temple - Ministër i Veteranëve dhe Viktimave të Luftës
 • Camille Laurens – Ministre e Bujqësisë
 • Louis Jacquinot - Ministër i Francës Jashtë shtetit
 • Antoine Pinay – Ministër i Punëve Publike, Transportit dhe Turizmit
 • Paul Ribeyre – Ministër i Shëndetit Publik dhe Popullsisë
 • Eugène Claudius-Petit – Ministër i Rindërtimit dhe Urbanistikës
 • Roger Duchet – Ministër i Postave, Telegrafëve dhe Telefonave
 • Édouard Bonnefous – Ministër i Tregtisë
 • Jean Letourneau – Ministër i Shteteve Partnere
 • Joseph Laniel - Ministër i Shtetit
 • François Mitterrand – Ministër i Shtetit

Ministria e dytë (23 shkurt 1955 – 1 shkurt 1956)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Edgar Faure – President i Këshillit
 • Antoine Pinay – Ministër i Punëve të Jashtme
 • Pierre Koenig – Ministër i Mbrojtjes Kombëtare dhe Forcave të Armatosura
 • Maurice Bourgès-Maunoury – Ministër i Brendshëm
 • Pierre Pflimlin – Ministër i Financave dhe Çështjeve Ekonomike
 • André Morice – Ministër i Tregtisë dhe Industrisë
 • Paul Bacon - Ministër i Punës dhe Sigurimeve Shoqërore
 • Robert Schuman – Ministër i Drejtësisë
 • Paul Antier - Ministër i Marinës Tregtare
 • Jean Berthoin – Ministër i Arsimit Kombëtar
 • Raymond Triboulet – Ministër i Veteranëve dhe Viktimave të Luftës
 • Jean Sourbet – Ministër i Bujqësisë
 • Pierre-Henri Teitgen - Ministër i Francës Jashtë shtetit
 • Édouard Corniglion-Molinier – Ministër i Punëve Publike, Transportit dhe Turizmit
 • Bernard Lafay – Ministër i Shëndetit Publik dhe Popullsisë
 • Roger Duchet – Ministër i Rindërtimit dhe Strehimit
 • Édouard Bonnefous – Ministër i Postave
 • Pierre July - Ministër i Marokut dhe Çështjeve Tuniziane

Ndryshimet

 • 6 tetor 1955 - Pierre Billotte pason Koenig si Ministër i Mbrojtjes Kombëtare dhe Forcave të Armatosura. Vincent Badie pason Triboulet si Ministër i Veteranëve dhe Viktimave të Luftës.
 • 20 tetor 1955 - Pierre July largohet nga Kabineti dhe zyra e Ministrit të Çështjeve Marokene dhe Tuniziane hiqet.
 • 1 dhjetor 1955 - Edgar Faure pason Bourgès-Maunoury si Ministër i përkohshëm i Brendshëm.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Macdonald, Alexander (2015-09-08). The Nuremberg Trials: The Nazis brought to justice. Arcturus Publishing. ISBN 9781784281267. Arkivuar nga origjinali më 13 gusht 2021. Marrë më 17 tetor 2020. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)