Jump to content

Fadil Gashi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Fadil Gashi (lindur më 10 qershor 1968) është politikan dhe ish-komandant i Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës (UÇK) në Kosovë . Ai ka qenë deputet i Kuvendit të Kosovës nga viti 2004 deri në vitin 2007 dhe ka shërbyer disa mandate në Kuvendin Lokal të Klinës . Gashi është deputet i Lidhjes Demokratike të Kosovës (LDK).

Biografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gashi lindi në një familje shqiptare të Kosovës në fshatin Qupevë të Klinës, në atë që atëherë ishte Krahina Socialiste Autonome e KosovësRepublikën Socialiste Federative të Jugosllavisë . Ai u trajnua si oficer policie dhe shërbeu në forcën e policisë nga viti 1988 deri në vitin 1990, kur u largua nga pozicioni mes tensioneve në rritje në Kosovë. [1] Nga viti 1991 deri në vitin 1997 ka punuar në arsim. [2]

Komandant i UÇK-së[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Nga viti 1997 deri në vitin 1999, Gashi ishte komandant i njësitit të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës në fshatin Sferkë të Klinës. [3] Pas Luftës së Kosovës (1998–1999), ai ishte përgjegjës për sigurimin e pajtueshmërisë së njësisë së tij në dorëzimin e armëve në trupën ndërkombëtare paqeruajtëse të Forcave të Kosovës (KFOR). Raportet e mediave nga ajo periudhë e përshkruajnë atë si një marrëdhënie të mirë pune me KFOR-in dhe si bashkëpunues me kërkesat e tij. [4]

Politikan[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Vitet e hershme në politikën komunale (2000–07)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gashi iu bashkua LDK-së në vitin 1990, menjëherë pas formimit të saj.

Ai u shfaq në pozitën e katërmbëdhjetë në listën zgjedhore të partisë për Klinën në zgjedhjet lokale të Kosovës të vitit 2000 . [5] Zgjedhjet për Kuvendin e Kosovës mbahen me përfaqësim proporcional me listë të hapur ; Gashi përfundoi i treti në mesin e kandidatëve të partisë së tij dhe u zgjodh kur LDK-ja fitoi shumicën në Klinë me shtatëmbëdhjetë nga tridhjetë e një ulëse. [6] Ai u promovua në pozitën e katërt në listën e partisë në zgjedhjet lokale të vitit 2002, u rizgjodh kur lista fitoi trembëdhjetë vende, [7] [8] dhe shërbeu si nënkryetar i ekzekutivit të bashkisë në mandatin që pasoi. [9]

Parlamentar (2004–07)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gashi u shfaq në pozitën e dyzetë e katërt në listën e LDK-së në zgjedhjet parlamentare të Kosovës të vitit 2004 dhe mori një mandat kur lista fitoi një fitore të pluralitetit me dyzet e shtatë ulëse. [10] [11] LDK-ja formoi një qeveri koalicioni me Aleancën për Ardhmërinë e Kosovës (AAK) pas zgjedhjeve dhe Gashi shërbeu si mbështetës i qeverisë. Ai ishte anëtar i komisionit të sigurisë dhe komisionit për ekonomi, tregti, industri, energji, transport dhe komunikim. [12]

Atij iu dha pozita e gjashtëdhjetë e shtatë në listën e LDK-së për zgjedhjet parlamentare të vitit 2007, përfundoi në vendin e shtatëdhjetë e dytë dhe nuk u rizgjodh kur partia ra në njëzet e pesë vende. [13]

Që nga viti 2007[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gashi u promovua në pozitën udhëheqëse në listën e LDK-së për Klinën në zgjedhjet lokale të Kosovës të vitit 2007 dhe u rizgjodh në kuvendin lokal edhe pse partia ra në shtatë ulëse. [14] [15] Ai më pas ka udhëhequr listën e partisë dhe është rizgjedhur në asamble në zgjedhjet lokale të 2009, [16] [17] 2013, [18] [19] 2017, [20] [21] dhe 2021. [22] [23] LDK-ja ka fituar vazhdimisht ose pesë ose gjashtë vende në kuvend gjatë kësaj kohe dhe shpesh ka luajtur një rol "mbretbërës" në politikën lokale. Gashi ka shërbyer si kryetar i kuvendit lokal nga viti 2010 deri në vitin 2013 dhe nga viti 2015 deri në vitin 2017, ndërsa në dhjetor të vitit 2021 u zgjodh për mandatin e tretë në këtë detyrë. [24] [25]

Kosova prezantoi zgjedhjen e drejtpërdrejtë të kryetarëve të komunave në vitin 2007. Gashi ishte kandidat i LDK-së për kryetar të Komunës së Klinës në zgjedhjet lokale të vitit 2009 dhe 2013 dhe përfundoi i treti në të dyja rastet. Në fund të vitit 2021, ai njoftoi se LDK-ja do të mbështesë kandidatin e Partisë Demokratike të Kosovës (PDK) në balotazhin e kryetar komune. [26]

Gashi u emërua zëvendësministër për Forcën e Sigurisë së Kosovës në korrik 2015. [27] Ai u largua nga ky rol në vitin 2017, kur LDK-ja u largua nga koalicioni i qeverisë së Republikës së Kosovës.

Atij iu dha pozita e dyzet e nëntë në listën e LDK-së në zgjedhjet parlamentare të Kosovës 2021, përfundoi në vendin e gjashtëdhjetë e pestë në mesin e kandidatëve të listës dhe nuk u zgjodh kur lista fitoi pesëmbëdhjetë ulëse. [28] [29]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ William Ickes, "KLA continues to turn over weapons to KFOR," Agence France Presse, 21 July 1999.
 2. ^ Fadil Gashi, "Archived copy". Arkivuar nga origjinali më 10 dhjetor 2004. Marrë më 3 janar 2024. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Archived copy si titull (lidhja), Assembly of Kosovo, accessed 3 January 2024.
 3. ^ Fadil Gashi, "Archived copy". Arkivuar nga origjinali më 10 dhjetor 2004. Marrë më 3 janar 2024. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Archived copy si titull (lidhja), Assembly of Kosovo, accessed 3 January 2024.
 4. ^ William Ickes, "KLA continues to turn over weapons to KFOR," Agence France Presse, 21 July 1999.
 5. ^ Zgjedhjet për Kuvende Komunale 2000 – Fletëvotimet dhe listat e kandidatëve (Klinë – Lista e kandidatëve), Central Election Commission, Republic of Kosovo, accessed 13 January 2022.
 6. ^ ZGJEDHJET PËR KUVENDE KOMUNALE 2000 – Rezultatet dhe Statistikat (Kandidatët e zgjedhur sipas subjekteve), Central Election Commission, Republic of Kosovo, accessed 22 January 2022.
 7. ^ ZGJEDHJET PËR KUVENDE KOMUNALE 2002 – Fletëvotimet dhe listat e kandidatëve (Klinë), Central Election Commission, Republic of Kosovo, accessed 18 January 2022.
 8. ^ Zgjedhjet për Kuvende Komunale 2002 – Rezultatet dhe Statistikat (Rezultatet e subjekteve sipas komunave), Central Election Commission, Republic of Kosovo, accessed 4 February 2022.
 9. ^ Fadil Gashi, "Archived copy". Arkivuar nga origjinali më 18 janar 2021. Marrë më 3 janar 2024. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Archived copy si titull (lidhja), Republic of Kosovo – Klinë, accessed 3 January 2024.
 10. ^ ZGJEDHJET PËR KUVENDIN E KOSOVËS 2004 – Fletëvotimi për Zgjedhjet për Kuvend të Kosovës 2004 (Lista e Kandidatëve për Zgjedhjet për Kuvend të Kosovës 2004), Central Election Commission, Republic of Kosovo, accessed 21 January 2022.
 11. ^ Periudha e dytë Legjislative (23.11.2004 - 12.12.2007) – Fadil Gashi, Assembly of the Republic of Kosovo, accessed 3 January 2024.
 12. ^ Periudha e dytë Legjislative (23.11.2004 - 12.12.2007) – Komisionet, Assembly of the Republic of Kosovo, accessed 3 January 2024.
 13. ^ ZGJEDHJET PËR KUVEND TË REPUBLIKËS SË KOSOVËS 2007 – Rezultatet dhe Statistikat (Rezultatet e të gjithë kandidatëve), Central Election Commission, Republic of Kosovo, p. 23, accessed 15 January 2022.
 14. ^ Zgjedhjet për Kuvende Komunale 2007 – Rezultatet dhe Statistikat (Rezultatet e subjekteve sipas komunave), Central Election Commission, Republic of Kosovo, p. 8, accessed 1 February 2022.
 15. ^ Zgjedhjet për Kuvende Komunale 2007 – Rezultatet dhe Statistikat (Kandidatët e zgjedhur sipas subjekteve), Central Election Commission, Republic of Kosovo, p. 24, accessed 13 January 2022. Gashi finished second among the party's candidates in 2007. He is not to be confused with a different Fadil Gashi who held the lead position on the electoral list of the New Kosovo Alliance for Klina in this cycle.
 16. ^ Zgjedhjet për Kuvende Komunale 2009 – Rezultatet dhe Statistikat (Rezultatet e subjekteve sipas komunave), Central Election Commission, Republic of Kosovo, p. 9.
 17. ^ Zgjedhjet për Kuvende Komunale 2009 – Rezultatet dhe Statistikat (Rezultatet e të gjithë kandidatëve sipas komunave), Central Election Commission, Republic of Kosovo, p. 67.
 18. ^ Zgjedhjet për Kuvende Komunale 2013 – Rezultatet dhe Statistikat – Rezultatet e të gjithë kandidatëve sipas komunave, Central Election Commission, Republic of Kosovo, p. 78.
 19. ^ Zgjedhjet për Kuvende Komunale 2013 – Rezultatet dhe Statistikat – Rezultatet e subjekteve sipas vendvotimeve, Central Election Commission, Republic of Kosovo, p. 10.
 20. ^ ZGJEDHJET PËR KUVENDE KOMUNALE 2017 – Rezultatet e kandidatëve sipas subjekteve të renditur sipas numrit të votave), Central Election Commission, Republic of Kosovo, p. 73, accessed 20 January 2022.
 21. ^ ZGJEDHJET PËR KUVENDE KOMUNALE 2017 – Rezultatet dhe Statistikat (Rezultatet e subjekteve sipas komunave), Central Election Commission, Republic of Kosovo, p. 10, accessed 20 January 2022.
 22. ^ ZGJEDHJET PËR KUVENDE KOMUNALE 2021 – Rezultatet dhe Statistikat (Rezultatet e të gjithë kandidatëve), Central Election Commission, Republic of Kosovo, p. 56, accessed 15 January 2022.
 23. ^ ZGJEDHJET PËR KUVENDE KOMUNALE 2021 – Rezultatet dhe Statistikat (Rezultatet e subjekteve dhe ndarja e mandateve), Central Election Commission, Republic of Kosovo, p. 9, accessed 15 January 2022.
 24. ^ Fadil Gashi, "Archived copy". Arkivuar nga origjinali më 18 janar 2021. Marrë më 3 janar 2024. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Archived copy si titull (lidhja), Republic of Kosovo – Klinë, accessed 3 January 2024.
 25. ^ "Fadil Gashi për të tretën herë zgjedhet Kryesues i Kuvendit në Klinë", klina.info, 7 December 2021, accessed 3 January 2024.
 26. ^ "PDK e LDK arrijnë marrëveshje në këtë komunë", Botapress, 11 November 2021, accessed 3 January 2024.
 27. ^ "Kompletohet Qeveria Mustafa, ja emrat e zëvendësministrave", Telegrafi, July 2015, accessed 3 January 2024.
 28. ^ ZGJEDHJET E PARAKOHSHME PËR KUVENDIN E REPUBLIKËS SË KOSOVËS 2021 – Rezultatet dhe Statistikat (Rezultatet e të gjithë kandidatëve (renditja si në fletëvotim)), Central Election Commission, Republic of Kosovo, p. 24, accessed 21 January 2022.
 29. ^ "Kabashi: Fadil Gashi had told Thaçi that he only obeyed Rugova", Koha, 15 November 2023, accessed 3 January 2024.