Jump to content

Gjeli me lafshë të kuqe

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Videoklip i një mashkulli

Gjeli me lafshë të kuqe (Gallus gallus) është një zog tropikal në familjen Phasianidae. Ai shtrihet në të gjithë Azinë Juglindore dhe pjesë të Azisë Jugore. Gjeli me lafshë të kuqe janë paraardhësi kryesor i pulës shtëpiake (Gallus gallus domesticus); Gjeli me lafshë të hirtë, Gjeli nga Sri Lanka dhe Gjeli me lafshë të gjelbër gjithashtu kanë kontribuar me material gjenetik në pellgun gjenik të pulës.[1]

Dëshmitë nga niveli molekular që rrjedhin nga sekuencimi i gjenomit të plotë zbuluan se pula ishte zbutur nga zogjtë e kuq rreth 8,000 vjet më parë, me këtë ngjarje zbutjeje që përfshinte origjina të shumta amtare.[2] Që nga ajo kohë, forma e tyre shtëpiake është përhapur në të gjithë botën ku ato mbahen nga njerëzit për mishin dhe vezët e tyre.[3]

Taksonomia dhe sistematika[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ekzistojnë shumë nënlloje të egra dhe një shtëpiake të Gallus gallus, duke përfshirë:

Përshkrimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gara e nominuar e xhungël shpendëve të kuq ka një ndërthurje të ngjyrave të pendëve, me pendë jeshile portokalli, kafe, të kuqe, ari, gri, të bardhë, ulliri dhe madje metalike. Bishti i gjelve mashkull mund të rritet deri në 28 centimetres (11 in), dhe i gjithë zogu mund të jetë i gjatë deri në 70 centimetres (28 in) . Ka 14 pendë bishti. Një keqardhje në qershor ndryshon pendën e zogut në një model eklipsi, i cili zgjat deri në tetor. Modeli i eklipsit mashkullor përfshin një pendë të zezë në mes të shpinës dhe pendë të vogla të kuqe-portokalli të përhapura në të gjithë trupin. Pëllumbat e eklipsit femëror në përgjithësi nuk dallohen nga pendët në stinët e tjera, por orari i multimit është i njëjtë me atë të meshkujve.[4]

Krahasuar me pulën e brendshme më të njohur, xhungël shpendët e kuq kanë një masë trupore shumë më të vogël (rreth e rrotull2+14 bs (1kg) në femra dhe3+14 bs (1.5kg) te meshkujt) dhe është më e ndritshme në ngjyrosje. Zogjtë e shpendëve janë gjithashtu të ndryshëm nga sjellja nga pulat shtëpiake, duke qenë natyrshëm shumë të ndrojtur nga njerëzit në krahasim me nënllojet e zbutura shumë të zbutura.

Dimorfizmi seksual[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Zogjtë e xhunglave meshkuj janë dukshëm më të mëdhenj se femrat dhe kanë pupla dekorative me ngjyra të ndezura. Bishti i mashkullit është i përbërë nga pendë të gjata, të harkuara që fillimisht duken të zeza, por vezullojnë me blu, vjollcë dhe jeshile në dritë të drejtpërdrejtë. Ai gjithashtu ka pendë të gjata dhe të arta të hakut në qafë dhe në shpinë. Pendët e femrave janë tipike për këtë familje zogjsh duke qenë kriptike dhe të adaptuara për kamuflazh. Ajo vetëm kujdeset për vezët dhe zogjtë. Ajo gjithashtu ka një krehër dhe vatra shumë të vogla (zbukurime me mish në kokë që sinjalizojnë shëndet të mirë për rivalët dhe bashkëshortët e mundshëm) krahasuar me meshkujt.

Drab female walking on stones
Zog xhungle shpendësh femra

Gjatë sezonit të tyre të shumimit, zogjtë meshkuj njoftojë praninë e tyre me thirrjen e njohur "cock-a-doodle-Doo" ose llomotitur. Brenda kopeve, vetëm meshkujt mbizotërues këndojnë.[5] Zogjtë e xhunglave të kuq mashkull kanë një tingull më të shkurtër të këndimit sesa gjelët e shtëpisë; thirrja ndërpritet befas në fund.[6] Kjo shërben si për të tërhequr shokë të mundshëm ashtu edhe për të bërë të shpendëve të tjerë meshkuj në zonë të vetëdijshëm për rrezikun e luftimit të një konkurrenti të shumimit. Një nxitje në pjesën e poshtme të këmbës vetëm pas dhe mbi këmbë shërben në luftime të tilla. Struktura e thirrjes së tyre është komplekse dhe ata kanë thirrje dalluese alarmi për grabitqarët ajrorë dhe tokësorë ndaj të cilëve të tjerët reagojnë në mënyrë të përshtatshme.

Shpërndarja dhe habitati[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Diapazoni i formës së egër shtrihet nga India drejt lindjes përmes Indokinës dhe Kinës jugore, në Malajzi, Singapor, Filipine dhe Indonezi . Zogjtë e xhunglave ishin një nga tre kafshët kryesore (së bashku me derrat dhe qentë e zbutur) të transportuar nga popujt e hershëm austronesianë nga Azia Juglindore Azia në udhëtimet e tyre në ishujt e Oqeanisë në parahistori, duke filluar me rreth 5,000 BP . Sot pasardhësit e tyre antikë gjenden në të gjithë Mikronezinë, Melanesinë dhe Polinezinë.[7]

Zogjtë e kuq që preferojnë habitatet dhe skajet e shqetësuara, si natyrore ashtu edhe të krijuara nga njerëzit. Me sa duket foragjeret[8][9] dhe mbulesa e trashë në këto lloj zonash janë tërheqëse për shpendët e xhunglave, veçanërisht femrat që folezojnë.[10] Zogjtë e xhunglave përdorin pyje të regjistruara dhe rigjeneruese[11] dhe shpesh gjenden pranë vendbanimeve njerëzore[12] dhe zonave që rigjenerohen nga kultivimi i prerjeve dhe djegies. Zonat e djegura për të nxitur rritjen e bambusë gjithashtu tërheqin shpendët e xhunglave sepse farat e bambusë janë më të disponueshme. Në disa zona, shpendët e xhunglës së kuqe mungojnë në plantacionet e silvikulturës dhe gomës[13], por diku tjetër ato ndodhin si në plantacionet e çajit ashtu edhe në vajin e palmës. Në Provincën Selangor, Malajzi, gjethja e palmës siguron mbulesë të përshtatshme dhe frutat e vajit të palmës sigurojnë ushqim të përshtatshëm.[14] Pëllëmbët gjithashtu ofrojnë një sërë faqesh të ulura, nga uljet e ulta (~ 4 m) të favorizuara nga femrat me zogj deri tek perkat më të larta (deri në 12 m) të përdorura nga të rriturit e tjerë.[15]

Zogjtë e kuq që pinë ujë sipërfaqësor kur është në dispozicion, por me sa duket nuk e kërkojnë atë. Zogjtë në Indinë Qendrore Veriore vizitojnë vrimat e ujit shpesh gjatë sezonit të thatë, megjithëse jo të gjithë zogjtë e xhunglave në rajon jetojnë mjaft afër ujit për ta bërë këtë. Dendësia e popullsisë mund të jetë më e ulët, megjithëse uji sipërfaqësor është i kufizuar.

Sjellja dhe ekologjia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

A colorful male junglefowl on a forest floor
Gjeli me lafshë të kuqe mashkull

Zogjtë e kuq që lahen rregullisht lahen në pluhur për të mbajtur ekuilibrin e duhur të vajit në pendët e tyre. Pluhuri thith vaj shtesë dhe më pas bie.[16]

Fluturimi te këta zogj është pothuajse thjesht i kufizuar në arritjen e zonave të tyre të fjetjes në perëndim të diellit në pemë ose në ndonjë vend tjetër i lartë dhe relativisht i sigurt, pa grabitqarët tokësorë, dhe për të shpëtuar nga rreziku i menjëhershëm gjatë ditës. 

A colourful male junglefowl (left) and a less colourful female junglefowl (right)
Ilustrim i shpendëve të gjelit me lafshë të kuqe mashkull dhe femër

Mbarështimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

A small, near-round brown junglefowl egg (left) and a larger, paler chicken egg (right)
Gallus gallus - MHNT

Meshkujt bëjnë një shfaqje të lidhur me ushqimin e quajtur "gjë e mirë", e kryer me gjetjen e ushqimit në prani të një femre. Ekrani është i përbërë nga thirrjet e mprehta, të ngjashme me ato, dhe lëvizjet tërheqëse dhe tërheqëse të kokës dhe qafës. Gjatë performancës, mashkulli në mënyrë të përsëritur merr dhe hedh artikullin ushqimor me sqepin e tij. Shfaqja zakonisht mbaron kur pula merr ushqimin ose nga toka ose direkt nga sqepi i mashkullit. Çiftimi atëherë ndonjëherë ndodh.

Në shumë zona, shpendët e xhunglave të kuqe shumohen gjatë pjesës së thatë të vitit, zakonisht dimri ose pranvera. Kjo është e vërtetë në pjesë të Indisë, Nepalit, Tajlandës, Vietnamit dhe Laosit.[17][18][19] Sidoqoftë, mbarështimi gjatë gjithë vitit nga xhungla e shpendëve të kuq është dokumentuar në plantacionet e vajit të palmës në Malajzi dhe gjithashtu mund të ndodhë diku tjetër. Gjatë periudhës së hedhjes, femrat e xhunglave të kuqe lëshojnë një vezë çdo ditë. Vezëve u duhen 21 ditë për t’u zhvilluar. Chicks fluturojnë në rreth 4 deri në 5 javë, dhe në 12 javë të vjetra ata janë përzënë nga grupi nga nëna e tyre - në këtë pikë ata fillojnë një grup të ri ose bashkohen me një ekzistues. Pjekuria seksuale arrihet në 5 muaj, me femrat që marrin pak më shumë kohë se meshkujt për të arritur pjekurinë.

Dieta[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Zogjtë e xhunglave të kuq tërhiqen nga zonat me fruta të pjekur ose farëra, duke përfshirë plantacione frutash, fusha drithërash shtëpiakë, dhe rënie bambuje. Megjithëse shpendët e xhunglës zakonisht hanë fruta dhe fara të rëna në tokë, ato herë pas here ushqehen në pemë duke u ulur në degë dhe duke u ushqyer me fruta të varura. Frutat dhe farat e shumë specieve bimore janë identifikuar nga kulturat e shpendëve të xhunglave, së bashku me gjethet, rrënjët dhe zhardhokët. Përveç kësaj, shpendët e xhunglës së kuqe kapin një larmi të gjerë të artropodëve, jovertebrorëve të tjerë dhe vertebrorëve siç janë hardhucat e vogla. Edhe jashtëqitjet e gjitarëve mund të konsumohen. Shumë prej këtyre artikujve merren në mënyrë oportuniste pasi zogjtë ushqehen, megjithëse disa artropodë, siç janë termitet, merren në sasi të mëdha; rreth 1.000 termite individuale janë gjetur në një kulturë të vetme. Materialet bimore përbëjnë një përqindje më të lartë të dietës së zogjve të kuq të rritur, sesa artropodët dhe kafshët e tjera. Në të kundërt, zogjtë ushqehen kryesisht me insekte të rritura dhe larva, krimba toke dhe vetëm material bimor të rastit.

Marrëdhënia me njerëzit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

refer to caption
Gjeli me lafshë të kuqe mashkull që këndon në një degë peme

Pulat u krijuan kur gjelat me lafshë të kuqe u zbutën për përdorim njerëzor rreth 8,000 vjet më parë si nënlloj Gallus gallus domesticus. Tani ato janë një burim kryesor i ushqimit për njerëzit. Sidoqoftë, xhungla të shpendëve të kuq të pa zbutur ende përfaqësojnë një burim të rëndësishëm të mishit dhe vezëve në gamën e tyre endemike. Forma e pa zbutur ndonjëherë përdoret në luftën me gjela.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Lawal, R.A.; etj. (2020). "The wild species genome ancestry of domestic chickens". BMC Biology. 18 (13): 13. doi:10.1186/s12915-020-0738-1. PMC 7014787. PMID 32050971. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ Liu, Y-P.; etj. (2006). "Multiple Maternal Origins of Chickens: Out of the Asian Jungles". Mol Phylogenet Evol. 38 (1): 12–9. doi:10.1016/j.ympev.2005.09.014. PMID 16275023. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ Storey, A.A.; etj. (2012). "Investigating the global dispersal of chickens in prehistory using ancient mitochondrial DNA signatures". PLOS ONE. 7 (7): e39171. Bibcode:2012PLoSO...739171S. doi:10.1371/journal.pone.0039171. PMC 3405094. PMID 22848352. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: DOI i lirë i pashënjuar (lidhja)
 4. ^ Gautier, Zoe. "Gallus gallus (red junglefowl)". Animal Diversity Web (në anglisht). Marrë më 2 mars 2019.
 5. ^ Collias, N. E., N. E.; Saichuae, P. (1967). "Ecology of the red jungle fowl in Thailand and Malaya with reference to the origin of domestication" (PDF). Natural History Bulletin of the Siam Society. 22: 189–209. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 24 qershor 2021. Marrë më 16 qershor 2021. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ Wild Singapore: Red Junglefowl, updated 9 October, accessed 1 January 2014.
 7. ^ Piper, Philip J. (2017). "The Origins and Arrival of the Earliest Domestic Animals in Mainland and Island Southeast Asia: A Developing Story of Complexity". përmbledhur nga Piper, Philip J.; Matsumura, Hirofumi; Bulbeck, David (red.). New Perspectives in Southeast Asian and Pacific Prehistory. terra australis. Vëll. 45. ANU Press. ISBN 9781760460945. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 8. ^ Bump, G.; Bohl (1961). "Red Junglefowl and Kalij Pheasants". US Fish and Wildlife Service, Washington D.C., Special Scientific Reports, Wildlife. No. 62. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 9. ^ Johnson, R. A. (1963). "Habitat preferences and behavior of breeding jungle fowl in central western Thailand". Wilson Bulletin. 75: 270–272. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 10. ^ Collias, N. .E.; Collias, E. C. (1967). "A field study of the red jungle fowl in North-central India" (PDF). Condor. 69 (4): 360–386. doi:10.2307/1366199. JSTOR 1366199. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 11. ^ Datta, A. (2000). "Pheasant abundance in selectively logged and unlogged forests of western Arunachal Pradesh, Northeast India". Journal of the Bombay Natural History Society. 97: 177–183. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 12. ^ Beebe, W. (1921). A monograph of the Pheasants. London: Witherby & Co. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 13. ^ Abdullah, Z.; Babjee, S. A. (1982). "Habitat preference of the Red Junglefowl (Gallus gallus)". Malaysian Applied Biology. 11: 59–63. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 14. ^ Arshad, Z.; Zakaria, M. (1999). "Breeding ecology of red junglefowl (Gallus gallus spadiceus) in Malaysia". Malayan Nature Journal. 53: 355–365. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 15. ^ Arshad, Z.; Zakaria, M.; Sajap, A. S.; Ismail, A. (2001). "Roosting ecology of red jungle fowl (Gallus gallus spadiceus) in oil palm plantation". Pakistan Journal of Scientific and Industrial Research. 44: 347–350. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 16. ^ Brinkley, Edward S., and Jane Beatson.
 17. ^ Nishida, T.; Hayashi, Y.; Kattel, B.; Shotake, T.; Kawamoto, Y.; Adachi, A.; Maeda, Y. (1990). "Morphological and ecological studies on the red jungle fowl in Nepal, the first and second investigations in 1986 and 1988". Japanese Journal of Zootechnical Science. 61: 79–88. doi:10.2508/chikusan.61.79. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 18. ^ Nishida, T.; Hayashi, Y; Shotake, T.; Maeda, Y.; Yamamoto, Y.; Kurosawa, Y.; Douge, K.; Hongo, A. (1992). "Morphological identification and ecology of the red jungle fowl in Nepal". Animal Science and Technology (Japan). 63 (3): 256–269. doi:10.2508/chikusan.63.256. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 19. ^ Nishida, T.; Rerkamnuaychoke, W.; Tung, D. G.; Saignaleus, S.; Okamoto, S.; Kawamoto, Y.; Kimura, J.; Kawabe, K.; Tsunekawa, N.; Otaka, H.; Hayashi, Y. (2000). "Morphological identification and ecology of the red jungle fowl in Thailand, Laos, and Vietnam". Animal Science Journal. 71 (5): 470–480. doi:10.2508/chikusan.71.470. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]