Gjeografia e Republikës së Kongos

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Gjeografia e Republikës së Kongos

POR.
S P A N J A
IT.
TUN.
L I B I A
N I G E R I
M A L I
MAUR.
S.O.
M A R O K U
--
--
--
--
--
--
--
Deti Mesdhe
Oqeani
Atlantik
redaktoni hartën


Republika e Kongos ndodhet në kontinentin Afrikanë me dalje të ngushtë në Oqeanin Atlantik në mes të Angolës dhe Gabonisë. Sipas OKB-së ky vend hynë në rajonin e Afrikës qendrore mirëpo disa organizate e institute e fusin në Afrikën perëndimore.

Sipërfaqja e përgjithshme e Republikës së Kongos është 342.000 km2 (4 herë e diçka ma e madhe se Shqipëria, Kosova, Maqedonia e Malcia bashkë ) prej së cilës 500 km2 janë ujë. Republika e Kongos shtrihet rreth koordinatave gjeografike 1 00 ‘‘‘J’’’, 15 00 L.

Republika e Kongos ka një vijë bregdetare 169 km të gjatë dhe vijë kufitare 5.504 km që e ndanë atë nga : Angola 201 km, Kameruni 523 km, Republika e Afrikës Qendrore 467 km, Republika Demokratike e Kongos 2.410 km dhe Gabonia 1.903 km.

Klima në Republikën e Kongos është tropikale. Sezoni i reshjeve gjatë marsit dei në korrik dhe sezoni i thatësisë me temperatura konstante të larta nga qershori deri në tetor.

Relievi i Republikës së Kongos përbëhet kryesisht nga tereni i ulët në pjesën qendrore është terren i ngritur në rrafshnalta. Pika më e ultë e relievit 0 m është përgjatë bregdetit në oqeanini Atlantik dhe ajo më e larta në lartësi mbidetare prej 903 metrave në malin Berongu (ang.:Mount Berongou ).

Si pasurit natyrore të Republikës së Kongos, sipas CIA-Factboock llogariten të jenë : Vajguri, Pyjet (duri), Karbonate Kaliumi, Plumbi (Pb), Zinku (Zn), Urani (U), Bakri (Cu), Fosfate, Gazi natyrorë dhe Prurja e ujit. Si tokë e punueshme llogaritet të jetë diku 0,51 % e sipërfaqes së vendit.