Hadrianopolis

Coordinates: 39°35′38″N 20°07′53″E / 39.593906°N 20.13145°E / 39.593906; 20.13145
Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

39°35′38″N 20°07′53″E / 39.593906°N 20.13145°E / 39.593906; 20.13145 Qytet antik i ndertuar ne kohen e sundimit romak ne fushen e Gjirokastres 15 km nga Gjirokastra

Vendndodhja

Ne krahun e kundert te fshatit Sofratike

Hadrianopoli është qytet i periudhës antike dhe mesjetare, gërmadhat e të cilit janë zbuluar afër fshatit Nepravishtë në Gjirokastër. Emri lidhet me perandorin romak, Adrianin dhe përmendet për herë të parë në Tabula Peutingerianen. Shtrihej në një pllajë të thikët trekëndëshe prej 8 ha. Muret rrethuese të shek. IV-III p.e.r. me blloqe guri të latuar përforcohen me kulla e dhëmbëzime. Në shek. I-II qyteti u shpërngul. Janë zbuluar një nekropol i pasur, teatri, gjurmë banesash dhe një tempull. Në antikitetin e vonë ishte qendër peshkopale. Në shekujt V-VI sipas Prokopit të Cezaresë u riemërtua Justinianopol (për nder të perandorit bizantin, Justinianit).