Jump to content

Hakani

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Hakani, Hagani ose Kagani (Turkik i Vjetër: 𐰴𐰍𐰣, romanizuar: Kaɣan, Mongolisht: Xаан ose ᠬᠠᠭᠠᠨ, romanizuar: Khaan, Turqishtja osmane: خواقين, romanizuar: Ḫākan, os خان Ḫān, Turqisht: Kağan ose Hakan, Ujgurisht: قاغان, romanizuar: Qaghan) është një titull i rangut perandorak në turkik, mongolik dhe në disa gjuhë të tjera, i barabartë me statusin e perandorit dhe të dikujt që sundon një haganat (perandori).[1] Ekuivalenti femëror është Hatun.

Mund të përkthehet gjithashtu si "Hani i Hanëve", ekuivalent me Mbretin e Mbretërve. Në bullgarisht, titulli u bë i njohur si "Kan" (si në "Nominalia e kanëve bullgarë"), ndërsa në turqishten moderne titulli u bë Khaan me tingullin "g" duke u bërë pothuajse i heshtur ose inekzistent (d.m.th. një shumë fërkim velar i lehtë pa zë); ğ në turqishten moderne Kağan është gjithashtu i heshtur. Që nga ndarja e Perandorisë Mongole, perandorët e dinastisë Yuan mbanin titullin Hagan dhe pasardhësit e tyre në Mongoli vazhduan të kishin titullin. Kağan, Hakan dhe Kaan, ekuivalentët turqisht të titullit janë emra të zakonshëm turk në Turqi.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Titulli u pa për herë të parë në një fjalim midis vieteve 283 dhe 289, kur shefi i Xianbei Tuyuhun u përpoq të ikte nga Murong Hui dhe filloi rrugën e tij nga Gadishulli Liaodong në zonat e shkretëtirës Ordos. Në fjalimin, një nga gjeneralët e Murong, Yinalou, iu drejtua si kehan (kinezçe: 可寒, më vonë kinezçe: 可汗); disa burime sugjerojnë se Tuyuhun gjithashtu mund të ketë përdorur titullin pasi u vendos në liqenin Qinghai në shekullin e 3-të.

Haganati Rouran (330–555) ishte populli i parë që përdori titujt Hakan dhe Han për perandorët e tyre, duke zëvendësuar ChanyuXiongnu, të cilin Grousset dhe të tjerët supozojnë se janë turkik.[2] Rouranët u deklaruan se ishin pasardhës të popullit Donghu,[3] të cilët nga ana e tyre supozohen të jenë proto-mongole,[4] ose një grup "jo-altaik".[5][6][7][8]

Haganati Avar (567–804), i cili mund të ketë përfshirë elementë Rouran pasi Göktürkët shtypën Mongolinë sunduese Rouran, përdori gjithashtu këtë titull. Avarët pushtuan Evropën dhe për më shumë se një shekull sunduan rajonin e Karpateve.

Ndër popujt turkik[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Titulli u lidh me klanin sundues AshinaGöktürkëve dhe pasardhësit e tyre dinastikë midis popujve të tillë si khazarët (cf. titullin ushtarak të përbërë Hagan Bek). Sundimtarët e vegjël u zbritën në titullin më të ulët të hanit.

Si Hagan si i tillë ashtu edhe forma turke Hakan, me specifikimin në arabisht al-Barrayn wa al-Bahrayn (që do të thotë fjalë për fjalë "e të dy tokave dhe të dy deteve"), ose më saktë plotësisht në turqishten osmane Hakan ül-Berreyn vel-Bahreyn, ishin. ndër titujt në stilin zyrtar të plotë të Sulltanit të Madh (dhe më vonë Kalifit) të Perandorisë Osmane, duke pasqyruar legjitimimin historik të sundimit të dinastisë si pasardhës politik i shteteve të ndryshme të pushtuara. (Titulli fillonte: Sulltan Hân NN, Padishah, Hynqar, Sovran i Shtëpisë së Osmanit, Sulltani i Sulltanëve, Hani i Hanëve, Komandant i Besimtarëve dhe Pasardhës i ProfetitZotit të Gjithësisë; më pas pasuan një seri konkretisht tituj "rajonal", duke filluar me Mbrojtësi i Qyteteve të Shenjta të Mekës, Medinës dhe Jerusalemit.)

Hakani është titulli i dytë i shahëve (mbretërve) safavidë dhe kaxharëIranit. Për shembull, Aga Muhamed Han Kaxhar, Fath Ali Shah dhe shah të tjerë kaxharë e përdorën këtë titull. Nofka e Shah Ismailit dhe e shahëve të tjerë safavidë është Kagan-i Suleyman shan shan (Hakani me lavdinë e Solomonit).

Perandoria Osmane[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sundimtarët osmanë, pas shekullit të 14-të, përdorën vetëm dy tituj "shah" dhe "han" deri në fund të perandorisë.[9] Sulltanët si Mehmed Pushtuesi dhe Sulejmani i Madhërishëm përdorën titullin "Hakani i dy deteve".[10][11] Yazıcıoğlu Ali, në fillim të shekullit të 15-të, gjurmoi gjenealogjinë e Osmanit te Hakanit Oguz, paraardhësit mitikë të turqve perëndimorë, nëpërmjet nipit të tij të madh të djalit të tij të madh, duke i dhënë kështu sulltanëve osmanë përparësinë midis monarkëve turq.[12] Megjithëse nuk ishte tërësisht një imitim i doktrinës Genghis Khanid, pretendimi i Oguz për sovranitet ndoqi të njëjtin model. Bajaziti I e ngriti këtë pretendim kundër Timurit, i cili denigroi prejardhjen osmane.[13]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Fairbank 1978, p. 367).
 2. ^ Grousset (1970), pp. 61, 585, n. 92.
 3. ^ Wei Shou. Libri i Wei. vol. 103 "蠕蠕,東胡之苗裔也,姓郁久閭氏" tr. "Rúrú, offsprings of Dōnghú, surnamed Yùjiŭlǘ"
 4. ^ Pulleyblank, Edwin G. (2000). "Ji 姬 and Jiang 姜: The Role of Exogamic Clans in the Organization of the Zhou Polity", Early China. p. 20
 5. ^ Art, Iranian-Bulletin of the Asia Institute, volume 17, p. 122
 6. ^ Nihon Gakushiin-Proceedings of the Japan Academy, volume 2, p. 241
 7. ^ Teikoku Gakushiin (Japan)-Proceedings of the Imperial Academy, volume 2, p. 241
 8. ^ Vovin, Alexander. 2010. Once Again on the Ruan-ruan Language. Ötüken'den İstanbul'a Türkçenin 1290 Yılı (720–2010) Sempozyumu From Ötüken to Istanbul, 1290 Years of Turkish (720–2010). 3–5 Aralık 2010, İstanbul / 3–5 December 2010, İstanbul: 1–10.
 9. ^ Hüseyin Yılmaz, (2018), Caliphate Redefined: The Mystical Turn in Ottoman Political Thought, p. 124
 10. ^ Cihan Yüksel Muslu, (2014), The Ottomans and the Mamluks: Imperial Diplomacy and Warfare in the Islamic World, p. 118
 11. ^ Evliya Çelebi, Narrative of Travels in Europe, Asia, and Africa in the Seventeenth Century, p. 19
 12. ^ Colin Imber, (2002), The Ottoman Empire, 1300-1650, p. 95
 13. ^ Douglas Streusand, (2010), Islamic Gunpowder Empires: Ottomans, Safavids, and Mughals, p. 66