Jump to content

Heinrich Cornelius Agrippa

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Heinrich Cornelius Agrippa

Heinrich Cornelius Agrippa von Nettesheim ( /əˈɡrɪpə/; Gjermanisht: [aˈgʀɪpa]; 14 shtator 1486 – 18 shkurt 1535) ishte dijetar, teolog, ushtar, mjek dhe shkrimtarë gjerman.

Agrippa lindi në Nettesheim, pranë Këlnit, në një familje me fisnikëri të mesme.[1] Shumë anëtarë të familjes së tij kishin qenë në shërbim të Shtëpisë së Habsburgëve. Agrippa studioi në Universitetin e Këlnit nga viti 1499 deri në vitin 1502, (13-16 vjeç) kur mori shkallën e magister artium.[1] Universiteti i Këlnit ishte një nga qendrat e tomizmit dhe fakulteti i arteve u nda midis Tomiztëve dominues dhe Albertistëve. Është e mundshme që interesi i Agrippës në okultizmin erdhi nga ky ndikim Albertist.[2] Agrippa vetë e quajti Spekulumin e Albertit si një nga tekstet e tij të parë të studimit okult.[2] Më vonë ai studioi në Paris, ku ai me sa duket mori pjesë në një shoqëri të fshehtë të përfshirë në okultin.[1]

Në vitin 1508 Agrippa udhëtoi në Spanjë për të punuar si një merceniar.[1] Ai vazhdoi udhëtimin e tij nga rruga e Valencias, Ishujt Baleare, Sardenja, Napoli, Avignon, dhe Lion.[1] Ai shërbeu si kapiten në ushtrinë e as Maksimilian I, i cili e shpërbleu atë me titullin e kalorësit.[1]

Karriera akademike e Agrippa filloi më 1509, duke marrur patronazhin Margareta e Austrisë, guvernatore e Franche-Comté, dhe Antoine de Vergy, kryepeshkop Besançon dhe kancelar i Universitetit të Doles.[2] Leksionet e Agrippës morën vëmendjen, dhe atij iu dha një doktoraturë në teologji për shkak të tyre.[1] Megjithatë, ai u denoncua nga Jean Catilinet si një "heretik judaizues" dhe u detyrua të largohej nga Dôle në vitin 1510.[1]

Në dimrin e vitit 1509-1510 Agrippa u kthye në Gjermani dhe studioi me humanistin Johannes TrithemiusWürzburg.[1] Më 8 prill 1510 ai i dedikoi draftin e parë të pabotuar të De okulta philosophia (mbi filozofinë okulte) tek Trithemius, i cili rekomandoi që Agrippa të mbante sekret studimet e tij të okulte.[1] Duke vazhduar në Holandë ai përsëri morri shërbimin me Maksimilianin. Në vitin 1510 mbreti e dërgoi Agrippa në një mision diplomatik në Angli, ku ai ishte mysafiri i humanistit dhe platonistit John Colet, dekan i Katedrales së Shën Paul.[1]

Vdekja e Margaretës në vitin 1530 e dobësoi pozitën e tij dhe botimi i disa shkrimeve të tij në të njëjtën kohë nxiti përsëri urrejtjen e armiqve të tij; por pas vuajtjes së një burgimi të shkurtër për borxhin në Bruksel ai jetoi në Këln dhe Bon, nën mbrojtjen e Hermann von Wied, kryepeshkop i Këlnit. Duke botuar veprat e tij ai solli veten në antagonizëm me Inkuizicionin, i cili kërkoi të ndalonte shtypjen e De occulta philosophia.Ai pastaj shkoi në Francë, ku u arrestua me urdhër të Francis I për disa fjalë përçmuese në lidhje me mbretëreshën; por ai u lirua shpejt dhe më 18 shkurt 1535 vdiq në Grenoble. Ai u martua tri herë dhe kishte një familje të madhe.

Gjatë jetës së tij në Gjermani, Francë dhe Itali, Agrippa punoi si teolog, mjek, ekspert ligjor dhe ushtar. Agrippa ishte për një kohë në shërbim të Maksimilianit I, ndoshta si një ushtar në Itali, por e kushtoi kohën e tij kryesisht për studimin e shkencave okulte dhe problematike të çështjeve ligjore teologjike, të cilat i ekspozuan atij për persekutime të ndryshme përmes jetës, zakonisht në mënyra e përshkruar më sipër: Ai do të denoncohej privatisht për një lloj herezi apo një tjetër. Ai vetëm do të përgjigjej me helm shumë më vonë (Nauert demonstron këtë model në mënyrë efektive).

Nuk ka dëshmi se Agrippa ishte akuzuar seriozisht, shumë më pak i përndjekur, për interesin e tij ose praktikën e arteve magjike ose okulte gjatë jetës së tij, megjithëse ishte e njohur ai argumentoi kundër persekutimit të shtrigave.[3] Natyrisht, është e pamundur të citosh negativisht, por Nauert, studimi më i mirë bio-bibliografik deri më tani, nuk tregon ndonjë shenjë persekutimi të tillë, dhe ekzaminimi i kujdesshëm i sulmeve të ndryshme nga Van der Poel sugjerojnë se ato ishin të bazuara në baza teologjike.

Sipas studentit të tij Johann Weyer, në librin De praestigiis daemonum, Agrippa vdiq në Grenoble, në vitin 1535.[4]

  1. ^ a b c d e f g h i j k Valente, Michaela "Agrippa, Heinrich Cornelius". In: Dictionary of Gnosis and Western Esotericism (Wouter J. Hanegraaff, ed.), pp. 4–8. Brill, 2006. ISBN 90-04-15231-8.
  2. ^ a b c Goodrick-Clarke, Nicholas, The Western Esoteric Traditions', 2008, ISBN 0195320999, p. 55
  3. ^ The Oxford Companion to English Literature, 6th Edition. Edited by Margaret Drabble, Oxford University Press, 2000 Pp12
  4. ^ Weyer, Johann (date unknown). De praestigiis daemonum. Student of Agrippa.