Jump to content

Ibush Jonuzi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Ibush Jonuzi
Minatorët në Minierën e Trepçës
Muzeu i Kristaleve të Kosovës Trepça

Ibush Jonuzi (lindur më 28 janar 1950) është një inxhinier i xehetarisë dhe veprimtar nga Komuna e Vushtrrisë (Kosovë).[1] Ai mori pjesë në strukturat qeverisëse të Kosovës në kohën e Ibrahim Rugovës në vitet 1990 dhe shërbeu në 4 mandate deputet në Kuvendin e Kosovës. Jonuzi ka qenë deputet i Lidhjes Demokratike të Kosovës (LDK).[2]

Biografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ibush Jonuzi lindi në një familje shqiptare të Kosovës në fshatin Pasomë të komunës së Vushtrrisë, në atë që atëherë ishte Krahina Socialiste Autonome e KosovësRepublikën Popullore Federale të Jugosllavisë. Ciklin e ulët të shkollës fillore e ka kryer në vendlindje ndërsa ciklin e lartë në Smrekonicë, ndërsa Shkollën e Mesme Teknike dhe Fakultetin e Xehetarisë dhe Metalurgjisë në Mitrovicë. Në vitin 1973 pas diplomimit filloi të punojë në Minierat e Trepçës duke u ngritur në pozitën e drejtorit teknik. Ai u arrestua në vitin 1989 gjatë një greve të profilit të lartë të minatorëve mes përkeqësimit të situatës politike në provincë.

Ai u kthye në Trepçë në vitin 2014 dhe punoi si zëvendës menaxher deri në pensionimin e tij. [3]

Politika[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Vitet 1990[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gjatë viteve 1990, shumica e anëtarëve të komunitetit shqiptar të Kosovës bojkotuan institucionet shtetërore serbe dhe morën pjesë në strukturat qeverisëse të Kosovës së pasluftës. Jonuzi u zgjodh në parlamentin "paralel" si deputet i LDK-së në zgjedhjet e përgjithshme të vitit 1992 . [4] Në shkurt të vitit 1998 u zgjodh në Këshillin e Përgjithshëm të LDK-së. [5] Ai ndihmoi me shqetësimet e shqiptarëve të zhvendosur brenda vendit nga zona e Vushtrrisë në periudhën e hershme të Luftës së Kosovës (1998–99). [6]

Jonuzi doli në pozitën e dytë në listën zgjedhore të LDK-së për Vushtrrinë në zgjedhjet lokale të Kosovës të vitit 2000 dhe u zgjodh kur lista fitoi njëzet mandate. [7] [8] Ai shërbeu për një mandat dhe nuk kërkoi rizgjedhje në vitin 2002.

Deputet i Kosovës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ibush Jonuzi u zgjodh deputet në Kuvendin e Kosovës në zgjedhjet parlamentare të vitit 2001. [9] LDK-ja fitoi një fitore bindëse dhe më pas formoi një qeveri koalicioni . Jonuzi shërbeu si mbështetës i administratës dhe ishte anëtar i komisionit të tregtisë dhe industrisë së Kuvendit. [2]

Atij iu dha pozita e njëzet e gjashtë në listën e LDK-së në zgjedhjet parlamentare të vitit 2004 dhe u rizgjodh kur lista fitoi dyzet e shtatë mandate. [10] LDK-ja përsëri fitoi zgjedhjet dhe Jonuzi vazhdoi të shërbente si mbështetës i administratës. Në mandatin e tij të dytë, ai kryesoi komisionin kuvendor për ekonomi, tregti, industri, energji, transport dhe telekomunikacion. [2]

zgjedhjet parlamentare të vitit 2007, të mbajtura me listë të hapur proporcionale, Jonuzi përfundoi në vendin e pesëdhjetë e gjashtë në mesin e kandidatëve të LDK-së. [11] Lista fitoi njëzet e pesë vende dhe ai nuk u rizgjodh.

Jonuzi kandidoi për kryetar të Vushtrrisë në zgjedhjet lokale të vitit 2009 dhe përfundoi i treti. Që nga kjo kohë ai nuk është kthyer më në jetën aktive politike.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Kraja, Mehmet, red. (2018). "Fjalori Enciklopedik i Kosovës". (Encyclopedic Dictionary of Kosova). Vëll. 1. Prishtinë: Akademia e Shkencave dhe e Arteve e Kosovës. fq. 525. ISBN 9789951615846. OCLC 1080379844.
 2. ^ a b c Hilmi Saraçi (2019) Ibush Jonuzi dhe minatorët grevistë të Trepçës, Trendi, Prishtinë, fq. 5 - 228
 3. ^ Ibush Jonuzi, Oral History Kosovo, 28 July 2021, accessed 21 January 2022.
 4. ^ Ibush Jonuzi, Oral History Kosovo, 28 July 2021, accessed 21 January 2022.
 5. ^ "Largest party holds 'heated debate' over appointment of new officials," British Broadcasting Corporation Monitoring Service: Central Europe & Balkans, 28 February 1998 (Source: Kosova Daily Report, Pristina, in English 26 Feb 98).
 6. ^ "Around 25,000 refugees now in central villages," British Broadcasting Monitoring Service: Central Europe & Balkans, 8 August 1998 (Source: Kosovo Information Centre web site, Pristina, in English 6 Aug 98).
 7. ^ Zgjedhjet për Kuvende Komunale 2000 – Rezultatet dhe Statistikat (Rezultatet e subjekteve sipas komunave), Central Election Commission, Republic of Kosovo, accessed 22 January 2022.
 8. ^ ZGJEDHJET PËR KUVENDE KOMUNALE 2000 – Rezultatet dhe Statistikat (Kandidatët e zgjedhur sipas subjekteve), Central Election Commission, Republic of Kosovo, accessed 22 January 2022.
 9. ^ ZGJEDHJET PËR KUVEND TË REPUBLIKËS SË KOSOVËS 2001 – Rezultatet dhe Statistikat (Kandidatët e zgjedhur sipas Subjekteve Politike), Central Election Commission, Republic of Kosovo, accessed 12 January 2022.
 10. ^ ZGJEDHJET PËR KUVENDIN E KOSOVËS 2004 – Fletëvotimi për Zgjedhjet për Kuvend të Kosovës 2004 (Lista e Kandidatëve për Zgjedhjet për Kuvend të Kosovës 2004), Central Election Commission, Republic of Kosovo, accessed 21 January 2022.
 11. ^ ZGJEDHJET PËR KUVEND TË REPUBLIKËS SË KOSOVËS 2007 – Rezultatet dhe Statistikat (Rezultatet e të gjithë kandidatëve), Central Election Commission, Republic of Kosovo, p. 23, accessed 15 January 2022. Jonuzi had received the thirty-second position on the list.

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]