Jump to content

Inxhinieria mjedisore

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Impianti i trajtimit të ujërave të zeza, Australi
Ndotja e ujit

Inxhinieria mjedisore është një disiplinë inxhinierike profesionale që përfshinë një gamë të gjërë të temave shkencore si kimia, biologjia, ekologjia, gjeologjia, hidraulika, hidrologjia, mikrobiologjia dhe matematika për të krijuar zgjidhje që do të mbrojnë dhe gjithashtu përmirësojnë shëndetin e organizmave të gjallë me qëllim të përmirësimit të cilësisë së mjedisit jetësor [1] [2]

Inxhinieria e mjedisit është një fushë interdisiplinare e inxhinierisë civile, inxhinierisë kimike dhe inxhinierisë mekanike. Inxhinieria e mjedisit është zbatimi i parimeve shkencore dhe inxhinierike për të përmirësuar dhe mirëmbajtur mjedisin për:

 • mbrojtje të shëndetit të njeriut,
 • mbrojtje të ekosistemeve të dobishme të natyrës,
 • përmirësimin dhe rritjen e cilësisë së jetës njerëzore në lidhje me mjedisin. [1]

Inxhinierët e mjedisit krijojnë zgjidhje për menaxhimin e ujërave të ndotura, kontrollin e ndotjes së ujit dhe ajrit, riciklimin, hedhjen e mbeturinave dhe shëndetin publik. [2] [3] Ata hartojnë sistemet e furnizimit me ujë komunal dhe sistemet e trajtimit të ujërave të ndotura industriale, [4] [5] hartojnë plane për të parandaluar sëmundjet që vijnë nga uji dhe për të përmirësuar kanalizimet në zonat urbane, rurale dhe rekreative. Ata vlerësojnë sistemet e menaxhimit të mbetjeve të rrezikshme për të vlerësuar ashpërsinë e rreziqeve të tilla, këshillojnë për trajtimin dhe frenimin, si dhe zhvillojnë rregullore për të parandaluar fatkeqësitë. Ata zbatojnë ligjin e inxhinierisë mjedisore, në vlerësimin e ndikimit në mjedis të projekteve të propozuara të ndërtimit.

Inxhinierët e mjedisit studiojnë efektin e përparimeve teknologjike në mjedis, duke adresuar çështje mjedisore lokale dhe botërore si shiu acidik, ngrohja globale, shterimi i ozonit, ndotja e ujit dhe ndotja e ajrit nga shkarkimet e automjeteve dhe burimet industriale. [2] [6] [7] [8]

Shumica e juridiksioneve vendosin kërkesa për licencim dhe regjistrim për inxhinierë të kualifikuar të mjedisit. [9] [10] [11]

 • Davis, M. L. and D. A. Cornwell, (2006) Introduction to environmental engineering (4th ed.) McGraw-Hill  
 • National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine (2019). Environmental Engineering for the 21st Century: Addressing Grand Challenges (Report). Washington, DC: The National Academies Press. doi:10.17226/25121.CS1 maint: multiple names: authors list (link)
 1. ^ a b "Careers in Environmental Engineering and Environmental Science". American Academy of Environmental Engineers & Scientists. Arkivuar nga origjinali më 24 shkurt 2021. Marrë më 2019-03-23. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!) Gabim referencash: Invalid <ref> tag; name ":0" defined multiple times with different content
 2. ^ a b c "Architecture and Engineering Occupations". Occupational Outlook Handbook. Bureau of Labor Statistics. 20 shkurt 2019. Marrë më 23 mars 2019. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ "10 Advancements in Environmental Engineering". HowStuffWorks (në anglisht). 2014-05-18. Marrë më 2019-03-23.
 4. ^ Beychok, Milton R. (1967). Aqueous Wastes from Petroleum and Petrochemical Plants (bot. 1st). John Wiley & Sons. LCCN 67019834. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ Tchobanoglous, G.; Burton, F.L.; Stensel, H.D. (2003). Wastewater Engineering (Treatment Disposal Reuse) / Metcalf & Eddy, Inc (bot. 4th). McGraw-Hill Book Company. ISBN 978-0-07-041878-3. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ Turner, D.B. (1994). Workbook of atmospheric dispersion estimates: an introduction to dispersion modeling (bot. 2nd). CRC Press. ISBN 978-1-56670-023-8. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 7. ^ Beychok, M.R. (2005). Fundamentals Of Stack Gas Dispersion (bot. 4th). author-published. ISBN 978-0-9644588-0-2. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 8. ^ Career Information Center. Agribusiness, Environment, and Natural Resources (bot. 9th). Macmillan Reference. 2007. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 9. ^ "Become Board Certified in Environmental Engineering". American Academy of Environmental Engineers & Scienteists. Arkivuar nga origjinali më 18 janar 2021. Marrë më 2019-03-23. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 10. ^ "NCEES PE Environmental exam information". NCEES (në anglishte amerikane). Marrë më 2019-03-23.
 11. ^ "Professional Engineering Institutions". Engineering Council. Marrë më 2019-03-23. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)