Jump to content

Jakup Krasniqi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Jakup Krasniqi (i lindur më 1 janar 1951) në fshatin Negrovc të Komunës së Drenasit, është politikan shqiptar dhe ish-President i përkohshëm i Kosovës. Ka qenë Kryetar i Kuvendit të Kosovës. Gjatë Luftës së Kosovës ai ishte zëdhënës politik i Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës (UÇK-së). Në nëntor të vitit 2020 u arrestua për krime lufte kundër njerëzimit të paraqitura para Dhomave Speciale të Kosovës.

Jakup Krasniqi
Ish–President i Kosovës
Në detyrë
4 Prill 2011 – 7 Prill 2011
Paraprirë ngaBehgjet Pacolli
Pasuar ngaAtifete Jahjaga
Në Detyrë
Në detyrë
27 Shtator 2010 – 22 Shkurt 2011
Paraprirë ngaFatmir Sejdiu
Pasuar ngaBehgjet Pacolli
Kryetar i Kuvendit të Kosovës
Në detyrë
12 Dhjetor 2007 – 17 Korrik 2014
Paraprirë ngaKolë Berisha
Pasuar ngaKadri Veseli
Të dhëna vetjake
U lind më1 Janar 1951
Negrovc, Drenas, ish-Jugosllavi (tani Kosovë)
NënshtetësiaShqiptar
Partia politikePartia Demokratike (1999 – 2014)
NISMA për Kosovën (2014 – 2020)
PunësimiPolitikan
Profesor
Nënshkrimi

Jeta[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Studimet i mbaroi në Prishtinë në Fakultetin Filozofik dega Histori. Më pas i kushtohet punës si pedagog dhe krahas saj fillon veprimtarinë politike në ilegalitet. Në vitet 1981 deri më 1991 burgoset për arsye politike nga pushtuesi serb.

Aktiviteti politik[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ishte pjesëtar aktiv i LDK-së në Drenas e më vonë edhe anëtar i kryesisë së LDK-së. Angazhohet aktivisht në ndërtimin e strukturave të UÇK-së dhe zëdhënës i saj në kohën e luftës. Anëtar i delegacionit shqiptar në Rambuje të Francës. Ministër në qeverinë e parë të Kosovës. Pas zgjedhjeve të para në Kosovën e çliruar ministër për shërbimet publike.

Në zgjedhjet e lira pas pushtimit më 1992-1998 deputet në parlamentin e Kosovës. Në seancën e parlamentit të ri të Kosovës më 9 janar 2008, dalë nga votimet e 17 nëntorit 2007, Jakup Krasniqi zgjidhet Kryetar i Parlamentit të Kosovës.

Në vitin 2014 së bashku me Fatmir Limaj formuan partinë e quajtur Nisma për Kosovën. Tani është Kryetar i Këshillit Kombëtar të kësaj partie.

Detyra dhe funksione[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • 1972–1977 Arsimtar në Fatos dhe Arllat;
 • 1976–1977, Arsimtar në Shkollën e Mesme në Drenas;
 • 1979–1981 Arsimtar në Arllat dhe pastaj në Shkollën e Mesme në Skenderaj;
 • 1991–1994 Arsimtar në gjimnazin “Skënderbeu“ në Drenas;
 • 1995–1998 Kryetar i Këshillit të Arsimit në Drenas;
 • 1998–1999 Zëdhënës i Shtabit të Përgjithshëm të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës (UÇK);
 • 1999 Anëtar i Delegacionit të Kosovës dhe i Grupit Politik në Konferencën e Rambujesë;
 • 1999–janar 2000 ministër i Ministrisë për Rindërtim dhe Zhvillim;
 • 2001-Deputet në Legjislaturën e Parë;
 • mars 2002 dhjetor 2004 Ministër i Ministrisë së Shërbimeve Publike në Qeverinë e Kosovës;
 • tetor 2004-2007 Deputet në Kuvendin e Kosovës, mandati II;
 • 2004-2007 Shef i GP të PDK-së në Kuvendin e Kosovës;
 • nëntor 2007 deputet, mandati III;
 • janar 2008- vijon Kryetar i Kuvendit të Kosoves;
 • 1973–1981 Veprimtari politike Klandestine (ilegale) në Lëvizjen Kombëtare të Kosovës;
 • 1981–1991 I burgosur politik;
 • 1991–1999 Anëtar i Kryesisë dhe kryetar i Lidhjes Demokratike të Kosovës (LDK), dega në Drenas;
 • 1992–1998 Deputet i Parlamentit të Kosovës;
 • 1998–1999 Zëdhënës i Shtabit të Përgjithshëm të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës (UÇK), anëtar i Shtabit të Përgjithshëm, anëtar i Drejtorisë Politike të UÇK;
 • 1999–2003 Sekretar i Përgjithshëm i Partisë së Prosperitetit Demokratik të Kosovës (PPDK) përkatësisht Partisë Demokratike të Kosovës (PDK),
 • tetor 2005-vijon Sekretar i Përgjithshëm i PDK-së,
 • nëntor 2005 anëtar i Grupit Politik Strategjik nga PDK, në bisedimet e Vjenës.

Libra[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Artikuj dhe referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Vlerësime dhe nderime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Weblinks[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]