Jump to content

Julius Pokorny

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Julius Pokorny (12 qershor 1887-8 prill 1970) ishte një gjuhëtar austriako-çek dhe studiues i gjuhëve keltike, veçanërisht irlandeze, dhe një mbështetës i nacionalizmit irlandez . Ai mbajti poste akademike në universitetet austriake dhe gjermane.

Pokorny lindi në Pragë, Bohemia, nën Perandorinë Austro-Hungareze dhe u arsimua në Shkollën Piariste në Pragë dhe shkollën e Abacisë Benediktine në Kremsmünster, Austri. Nga viti 1905 deri më 1911, ai studioi në Universitetin e Vjenës, duke u diplomuar në drejtësi dhe filologji, dhe ai dha mësim atje nga 1913 deri në 1920. [1]

Gjatë Luftës së Parë Botërore, Pokorny ishte përfshirë në aktivitete propagandistike progjermane, duke nxitur irlandezët kundër Anglisë. Ai dihet se është takuar dhe ka korresponduar me Roger Casement, një aktivist për pavarësinë irlandeze i cili u ekzekutua në 1916. [2] [3] Pokorny gjithashtu shërbeu në luftë si rezervist në Ushtrinë Austriake (Cisleithanian ) duke filluar në vitin 1916. [4]

Në vitin 1920, ai pasoi Kuno Meyer si Kryetar i Filologjisë Keltike në Universitetin Friedrich Wilhelm në Berlin. Edhe pse u pagëzua katolik në lindje dhe ishte simpatizant ndaj nacionalizmit gjerman, ai u pezullua në vitin 1933 sipas Ligjit nazist për Rivendosjen e Shërbimit Civil Profesional, për shkak të prejardhjes së tij hebreje. Ai u rivendos më vonë atë vit nën përjashtimin për ata që kishin veshur uniformën e Gjermanisë ose aleatëve të saj në Luftën e Parë Botërore, për të cilën ishte këmbëngulur nga Presidenti Paul von Hindenburg para se të nënshkruante projektligjin në ligj. Në 1935, ai u shkarkua sipas dispozitave të Ligjeve raciste të Nurembergut, kjo çoi në zëvendësimin e tij si Kryetar i Berlinit për studimet keltike nga Ludwig Mühlhausen [de] . Ai vazhdoi të jetonte pak a shumë hapur në Berlin deri të paktën në vitin 1939, por jetoi një ekzistencë të errët atje nga viti 1940. Ai u arratis në Zvicër në 1943, [5] ku dha mësim për disa vjet në Universitetin e Bernës dhe në Universitetin e Cyrihut deri në pensionimin e tij në 1959.

Në 1954, ai punoi si profesor me honorar në Universitetin Ludwig Maximilian të Mynihut, ku dha mësim me kohë të pjesshme në 1956 dhe përsëri nga 1960 deri në 1965. Atij iu dha diplomë nderi nga Universiteti i Uellsit në Swansea në 1965 dhe Universiteti i Edinburgut në 1967.

Pokorny vdiq në Zürich në 1970, gati tre javë pasi u godit nga një tramvaj jo shumë larg shtëpisë së tij.

Pokorny ishte një përkrahës i përkushtuar i teorisë panilire duke vendosur Urheimatin e qytetërimit ilir midis Weser dhe Vistula dhe në lindje të rajonit në fjalë ku filloi migrimi rreth vitit 2400 Para Krishtit [6] Pokorny sugjeroi që elementët ilirë të gjendeshin në pjesën më të madhe të Evropës kontinentale dhe gjithashtu në Britani dhe Irlandë. Iliromania e tij rrjedh pjesërisht nga gjermanomania arkeologjike dhe u mbështet nga specialistë të emrave të vendeve bashkëkohore si Max Vasmer (1928, 1929) [7] dhe Hans Krahe (1929, 1935, 1940). [8]

 • Der Ursprung der Arthursage. Vienna: Anthropologische Gesellschaft, 1909.
 • A Concise Old Irish Grammar and Reader. Halle an der Saale: Max Niemeyer; Dublin: Hodges/Figgis, 1914.
 • Irland. Gotha: F.A. Perthes, 1916 (Perthes' kleine Völker- und Länderkunde 1).
  • English translation: A History of Ireland, trans. Séana D King. London: Longmans; NY: Green and Co., 1933.
 • Die älteste Lyrik der grünen Insel. Halle: M. Niemeyer, 1923.
 • A Historical Reader of Old Irish: Texts, Paradigms, Notes, and a Complete Glossary. Halle: M. Niemeyer (reprint: New York: AMS, 1985).
 • Altirische Grammatik. Berlin–Leipzig: Walter de Gruyter, 1925.
 • Alois Walde, Vergleichendes Wörterbuch der indogermanischen Sprachen, 3 vols. Edited and supplemented by Julius Pokorny. Berlin: de Gruyter, 1927–1932 (reprint: 1973,  ).
 • Zur Urgeschichte der Kelten und Illyrier. Halle: M. Niemeyer, 1938.
 • Altkeltische Dichtungen: Aus dem Irisch-Gälischen und Cymrischen übertragen und eingeleitet. Bern: A. Francke, 1944.
 • with Vittore Pisani, Allgemeine und vergleichende Sprachwissenschaft: Indogermanistik. Keltologie. Bern: A. Francke, 1953.
 • Indogermanisches etymologisches Wörterbuch, 2 vols. Tübingen–Bern–Munich: A. Francke, 1957/1969 (1st edn.), 2005 (5th edn.).  ISBN 3772009476
 1. ^ Ó Dochartaigh 2004
 2. ^ Ó Dochartaigh 2004
 3. ^ Doerries, Reinhard R., Prelude to the Easter Rising: Sir Roger Casement in Imperial Germany, Frank Cass, London & Portland 2000, p. 189
 4. ^ Ó Dochartaigh 2004
 5. ^ Keogh p. 103
 6. ^ Pokorny, J. (1936) "Substrattheorie und Urheimat der Indogermanen", p. 213
 7. ^ Vasmer, Max. 1928 "Beitrage zur alten Geographie der Gebiete zwischen Elbe und Weichsel" Zeitschrift für slawische Philologie 5.360–370.
 8. ^ Krahe, Hans. Lexikon altillyrischer Personennamen (Dictionary of Old Illyrian personal names) (1929).