Jump to content

Këshilli i Përkohshëm Administrativ

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Logoja e JIAS

Këshilli i Përkohshëm Administrativ ishte një kabinet i përkohshëm për Kosovën i themeluar më 15 dhjetor 1999 nga Misioni i Administratës së Përkohshme të Kombeve të Bashkuara në Kosovë (UNMIK) si pjesë e Strukturës së Përbashkët Administrative të Përkohshme.[1][2]

Qëllimi i tij ishte të këshillonte Përfaqësuesin Special të Sekretarit të Përgjithshëm për politikat që kanë të bëjnë me organet e tjera të SPAP-së. Ai përbëhej nga 10 anëtarë, 4 të emëruar nga Kombet e Bashkuara, 3 përfaqësues të shqiptarëve të Kosovës, 1 përfaqësues të serbëve të Kosovës dhe 2 anëtarë shtesë vëzhgues.[3] [4] KPA u zëvendësua më 3 mars 2002 nga një kabinet i krijuar si pjesë e Institucioneve të Përkohshme të Vetëqeverisjes pas zgjedhjeve të mbajtura në nëntor 2001.[5]

Anëtarët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Anëtarësia e këshillit ishte si më poshtë: [6]

Emri Portofoli
Bernard Kouchner (15 dhjetor 1999 - 12 janar 2001)
Hans Hækkerup (13 janar 2001 – 31 dhjetor 2001)
Përfaqësues Special i Sekretarit të Përgjithshëm për Kosovën
Kryetar pa të drejtë vote
Hashim Thaçi Përfaqësues i Partisë Demokratike të Kosovës
Ibrahim Rugova Përfaqësues i Lidhjes Demokratike të Kosovës
Rexhep Qosja Përfaqësues i Lëvizjes së Bashkuar Demokratike
Rada Trajkoviq Përfaqësues i Këshillit Kombëtar Serb të Kosovës dhe Metohisë
Mori pjesë si vëzhgues
Jock Covey Zëvendës Kryesor PSSP
Tom Koenigs Zëvendës PSSP-ja për Administratën Civile
Daan Everts Zëvendës PSSP-ja për Demokratizim dhe Ndërtim Institucionesh
Joly Dixon Zëvendës PSSP-ja për Rindërtim Ekonomik.
Feride Rushiti Përfaqësues i shoqërisë civile të Kosovës
Vëzhgues pa të drejtë vote
Denis McNamara Zëvendës Përfaqësuesi Special i Sekretarit të Përgjithshëm për Çështje Humanitare
Vëzhgues pa të drejtë vote

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "UNMIK at 18 - Joint Interim Administrative Structure (JIAS)". Arkivuar nga origjinali më 18 dhjetor 2007. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ "(L to R) Hashim Thaqi, leader of a self-styled ethnic Albanian "provisional government", Bernard Kouchner chief of the U.N. Mission for Kosovo and Ethnic Albanian leader Ibrahim Rugova during signing ceremony in Pristina capital Kosovo December 15. International authorities in Kosovo and local political leaders signed a long-awaited agreement on Wednesday to form a power-sharing council to bring Kosovans into the administration of the war ravaged province. A new Interim Administrative Council, including seats for three ethnic Albanians, one Serb and four members of the U.N. Mission in Kosovo Stock Photo - Alamy". Arkivuar nga origjinali më 30 gusht 2022. Marrë më 19 nëntor 2022. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ "Refworld | Report of the Secretary-General on the United Nations Interim Administration Mission in Kosovo". {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ "United Nations - Unmik". {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  5. ^ "Kosovo Assembly elects President, Prime Minister as UN hails 'spirit of compromise'". 4 mars 2002. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  6. ^ "UNMIK at 18 - Interim Administrative Council (IAC)". Arkivuar nga origjinali më 23 dhjetor 2007. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)